rzezniol Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Rulez prosze jak rower zaczepiony na osiach 4 cm wyżej może mieć niżej środek ciężkości ... Ja stawiam że środek ciężkości jest na podobnym poziomie (wysokość suportu tu może być wyznacznikiem) ... A stabilność wynika z rozmiaru kół (większy żyroskop) i ich bazy. Pozdro Klepnięte mobilnie z Żelka Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez rzezniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) To tak ciężko pojąć ? suport obniżony jest o 60 mm względem osi kół, a tym samym siodło jest bliżej osi kół niż w rowerze 26", więc środek ciężkości względem osi kół jest niżej, a wysokość siodełka względem ziemi jest taka sama jak w 26" , i to powoduje większą stabilność ... proste . Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tylko że rower w swojej "stabilności" nie obraca się względem osi koła ... Tylko względem punktu styku koła z podłożem ... Nadal będę utrzymywał że wrażenie większej stabilności czytaj mniejszej zwrotności w większym stopniu jest spowodowane większym żyroskopem czytaj kołami ... Obracające się koło i siły przez nie wytwarzane to jest główny czynnik sprawiający że rower się nie wywraca ... Od zawsze większy żyroskop jest trudniej wytrącić z równowagi ... Główn masa rotująca to opona i obręcz ... Oddalając je od osi obrotu tworzymy "mocniejszy" żyroskop. To jest prosta fizyka nic trudnego do pojęcia. Czaisz ? Klepnięte mobilnie z Żelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Coś niezbyt kojarzysz, i przeprowadzasz błędne wywody, ale na to nie mogę nic poradzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam, zastanawiam się na kupnem Rockridera 5.3 i zastanawiam się nad rozmiarem ramy, M albo L. Z tego co znalazłem w internecie to M=17 a L=19. Moje wymiary to ok. 180 cm, noga ok. 80.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anthrax84 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam. Prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego rozmiaru ramy CENTURION Backfire light. Rozmiary jakie są dostępne do 18" (46cm) i 20" (51cm) Mam 182cm wzrostu. Długość nogi to 87cm. Tak wygląda geometra ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapitan21 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam! Zastanawiam się nad zakupem ramy 21 cali, ale nie wiem czy nie będzie na mnie za duża. Mam ok. 166 cm wzrostu, długość nogi ok. 90 cm, a od stóp do krocza ok. 77 cm. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Rama 21" przy tym wzroscie (166) będzie na 100% za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapitan21 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) A jaka przy tych parametrach: ( ok. 166 cm wzrostu, długość nogi ok. 90 cm, a od stóp do krocza ok. 77 cm) będzię odpowiednia? Pozdrawiam. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez kapitan21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Według mnie dokonałeś błedu w pomiarach, ponieważ przy tym wzroście masz dosyć długie nogi. Z tego co sie orientuje 77cm odpowiada wzrostowi ok 175cm. Jeżeli natomiast pomiar jest dokładny to i tak wychodzi rama ~17" dla roweru górskiego. Jednak rama ramie nie równa, warto skorzystać z przymiarki i wiedziec w którym kierunku podążać. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez afly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xzsedr0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam, zamierzam kupić pewien rower crossowy. Jest jeden problem - sprzedawca napisał, że w magazynie zostały jedynie modele o rozmiarze 21 cali. Czy przy moim wzroście(ok. 185cm) nie będzie to za dużo? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Jeżeli nie masz wybitnie krótkich rąk i długich nóg (jesteś proporcjonalnie zbudowany), gdzie dodatkowym czynnikiem jest fakt, że jes to rower cross'owy, rama 21" będzie dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszak Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 WitamPrzymierzam się do kupna roweru szosowego, a mianowicie Trek'a 1.5 2013. Zastanawiam się nad wyborem rozmiaru ramy.Mam 185 cm wzrostu oraz wysokość kroku od podłogi wynosi 90 cm. Nie wiem który rozmiar będzie bardziej odpowiedni 56 czy 58.Do tej pory jeździłem na MTB 19' i rama wydawała mi się trochę za mała. Proszę o pomoc.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ten ? : http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/sport/1_series/1_5/#/pl/pl/model/fit_sizing?url=pl/pl/bikes/road/sport/1_series/1_5 Jeśli tak, to na 99,9% rozmiar 58 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszak Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ten ? : http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/sport/1_series/1_5/#/pl/pl/model/fit_sizing?url=pl/pl/bikes/road/sport/1_series/1_5 Jeśli tak, to na 99,9% rozmiar 58 . Tak o ten mi chodziło. Przed kupnem się jeszcze dokładnie przymierzę. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibired Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam Przymierzam się do kupna roweru górskiego (wieloletnia przerwa). Mierzyłem Levela A2 21", Kellysa Scarpe 21,5" i 19,5" (troche mały) oraz Meridę Matts TFS 100 20", 22" nie było. Mam 186 cm wzrostu oraz wysokość kroku od podłogi wynosi 90 cm, jazda raczej rekreacyjna. Czy 20" Merida (sztyca wysunięta na max.), nie będzie za mała na mało terenową jazdę, czy 22" będzie za duża jednak dla mnie. Proszę o pomoc.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoDogg Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ja bym celował w tą mniejszą czyli 20 cali plus ewentualnie dłuższa sztyca. 22 cale to już kobyła jest. Ja mam 180 cm i jezdzę na 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibired Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Dzięki. Rower kupiony, oczywiście 20" i standardowa sztcya ma nawet zapas. Dobrze że przeczytałem troche postów (nawt dość sporo) bo pewnie bym wybrał przyduży rower. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sroka8888 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Potrzebuję waszej rady co do rozmiaru ramy: Wzrost - 167 cm Dł. nogi - 78 - 78,5 cm Rama: Cube Reaction Czy 18" będzie na mnie pasować ? W jednym sklepie mówili że powinna pasować... Ale wolę jednak spytać tutaj. Obliczyłem że przy mojej dł. nogi wychodzi 17,628" 44,77512 cm Reaction 18" Rura podsiodłowa - 45 cm Górna rura ramy - 56 cm Jako że nie mam możliwości przymierzenia się do tej ramy, wykonałem prosty model i ustawiłem odpowiednio rozmiary. Jeśli chodzi o odległość krocza od ramy: Różowe - dł.nogi Niebieskie - odl. ramy od krocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Kolego następna z kolei jest 16" ona jest koszmarnie krótka. Bierz 18" będzie ok. Edytowane 22 Września 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolzwer Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam. Powoli przymierzam się do zakupu roweru trekingowego. Mam około 178-180 cm wzrostu, wysokość od podłogi do krocza wynosi 84 cm. Czy rama 21 będzie odpowiednia, czy lepiej brać 19? Nie mam możliwości przymierzenia się do roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Kolego następna z kolei jest 16" ona jest koszmarnie krótka. Bierz 18" będzie ok. 570mm w ramie 16" to koszmarnie krótko? Taki Scott Scale czy Accent Peak mają w S-ce po 555mm. A Reaction 18" ma nie 560, lecz 588mm. Ważne są wymiary horyzontalne, nie "po rurze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sroka8888 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Kurczę teraz mam mętlik w głowie... To co doradzicie brać 18" czy czekać aż pojawi się 16" tylko czy 16" nie będzie za mała? Widzę że nie ma tej ramy w rozmiarzę 17"... -------------- Z tego co zauważyłem to o wiele, wiele łatwiej jest dostać ramę 18" niż 16" ( ba 16" widziałem tylko na zagranicznych aukcjach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Doberek Znalazłem taką ramę na tablicy http://tablica.pl/oferta/rama-merida-kalahari-510-aluminiowa-ID3q72R.html#f42c97137d i mam do was pytanko. Rower będzie dla małżonki powiedzmy że ma jakieś 165 cm wzrostu nie będzie trochę za duża ?? Pytanie drugie warta jest tych 120 pln ?? Edytowane 26 Września 2013 przez Pinio46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 witam mam pytanie firma GT sprzedaje rower oznaczony rozmiarem L - i jest to 19cali natomiast kross rozmiarem M - i jest to 19cali czy jest jakaś różnica w wielkości? czy poprostu 19cali to 19cali? a literkę dopisuje sobie dana marka od upodobań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi