Piterro Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Ciekawy temat, bawi mnie nawet jeden ma 190cm i noge 81cm a obok inny ma 174cm i noge 87cm jak Wy to mierzycie, ja mam 172cm i noge 73cm albo cos zle mierze, dla mnie zadna rama nie pasuje wedlug tych wzorow i bede miał wygniecione jajca. Cóż ryczka na plecy i wio. Po prostu każdy ma inną budowę ciała. Jeden długie nogi, inny długi tułów.. nic w tym dziwnego. Ja akurat mam dokładne wartości jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheArt Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Po prostu każdy ma inną budowę ciała. Jeden długie nogi, inny długi tułów.. nic w tym dziwnego. Ja akurat mam dokładne wartości jak ty. To jakie wybierasz ramy rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thisisnick Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Mam 172cm i 82cm noga. Chcę kupić ten rower: http://allegro.pl/mocny-lazaro-senatore-v2-cross-acera-sr-suntour-i3351303020.html. Czy rama 19 cali nie będzie za duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Nie. Będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheArt Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Mam 172cm i 82cm noga. Chcę kupić ten rower: http://allegro.pl/mocny-lazaro-senatore-v2-cross-acera-sr-suntour-i3351303020.html. Czy rama 19 cali nie będzie za duża? Prędzej 17 niż 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thisisnick Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) 19 była najmniejsza. Już zamówiłem. i tak jeszcze rosnę, więc jak będzie trochę za duża to za rok pewnie już będzie dobra Edytowane 6 Lipca 2013 przez Thisisnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kons Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Mam 180cm wzrostu, długość od krocza w dół to 82cm. Chcę kupić rower Cube Aim 29. Rama 17" czy 19" ? Obawiam się że 17" może być za mała ale nie wiem czy dobrze myślę... Edytowane 7 Lipca 2013 przez Kons Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 ja na 29" przy 176cm wzrostu jeździłem na 17,5" i była idealna, 19" by była za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sunnyluk Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witajcie, mój wzrost 180cm, wewn. długość nogi 83cm, chcę kupić Lazaro Integral V3 - cross, kupić od razu 21" czy czekać aż się pojawią 19"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brazylijczyk Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witajcie, mój wzrost 180cm, wewn. długość nogi 83cm, chcę kupić Lazaro Integral V3 - cross, kupić od razu 21" czy czekać aż się pojawią 19"? czy rama Krossa Evado 3.0 w rozmiarze M ( 19' ) będzie dobra dla gościa o wzroście 182 cm i wadze około 80 kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) @, 19" będzie git Edytowane 9 Lipca 2013 przez Piehursson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobong Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 czy rama Krossa Evado 3.0 w rozmiarze M ( 19' ) będzie dobra dla gościa o wzroście 182 cm i wadze około 80 kg ? Warto przymierzyc bo moze się okazac ,ze wygodniej Ci będzie na 21.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam, Proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy roweru trekkingowego. Mam 168cm wzrostu, długość nogi 78cm. Wg tabeli powinnam mieć ramę 46-48cm, mtb 18- giant na 18cali jest dobry. Czy przy trekkingu rama powinna być większa jak sugerują niektóre poradniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Tak, ale jednak jakiś przekrok, (w wypadku ramy męskiej) powinien być, chociaż kilka cm. Nie można wisieć na ramie. W przypadku ramy damskiej, ten problem znika, ale za duża rama będzie za długa. Ale tak, rama trekkingowa powinna być większa niż MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Tak, ale jednak jakiś przekrok, (w wypadku ramy męskiej) powinien być, chociaż kilka cm. Nie można wisieć na ramie. W przypadku ramy damskiej, ten problem znika, ale za duża rama będzie za długa. Ale tak, rama trekkingowa powinna być większa niż MTB. Czyli przy moim wzroście raczej 46/48 czy 50cm? Rower będę kupować online zapewne używany więc nie będzie możliwości przymiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Najlepiej jak się zdecydujesz już na konkretny model, to wtedy się zapytaj, bo każdy model może przy tym samym rozmiarze, mieć inną długość ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Najlepiej jak się zdecydujesz już na konkretny model, to wtedy się zapytaj, bo każdy model może przy tym samym rozmiarze, mieć inną długość ramy. Dziękuję za odpowiedź. Na oku mam Stevensa Primera Lite albo KTM Country Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Na oku mam Stevensa Primera Lite albo KTM Country Jeżeli chodzi o Stevensa, (jeżeli chodzi o ramę damską) to raczej rozmiar 46. Pięćdziesiątka może być za długa. (jeżeli o męską, to 48) KTMa nie znalazłem. Masz jakiś link? Edytowane 11 Lipca 2013 przez cienkun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o Stevensa, (jeżeli chodzi o ramę damską) to raczej rozmiar 46. Pięćdziesiątka może być za długa. (jeżeli o męską, to 48) KTMa nie znalazłem. Masz jakiś link? KTM taki: http://ktm-bikes.net/ktm-2012/item/all-terrain-2012/ktm-country-road Ramę chcę damską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ciężko powiedzieć, bo nie podają geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
devero Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 160cm wzrostu, nogi dość krótkie jeśli chodzi o proporcje ciała. Nie ma szans, ze jeszcze urosne. Obecnie jezdziłem na 15" - za małe. Optymalnie chyba 16", chociaż żaden ze mnie ekspert. Mam okazje kupić krossa level a4 17". Warto brać czy będzie mocno za duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ciężko powiedzieć, bo nie podają geometrii. http://www.ktm-bikes.at/files/Geometry.pdf?lang=DE tu geometria wszystkich ram, trekkingi na 4 stronie. Wg ich rozpiski trekking przy moim wzroście to rama 46/48cm http://www.ktm-bikes.at/files/ktm-framesizes.pdf?lang=DE Generalnie większość używek damskich trekkingów jest na ramach 50-52 cm i zastanawiam się czy te wszystkie dziewczyny takie wysokie czy ki diabeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jeśli to coś pomoże tomoja żona ma crossa czyli geometria zasadniczo taka jak w trekkingu. Jest Twojego wzrostu i ma ramę 17" i jest dla niej idealna. Na mojej ramie 19" cross jest już wyciągnięta jak struna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) http://www.ktm-bikes.at/files/Geometry.pdf?lang=DE tu geometria wszystkich ram, trekkingi na 4 stronie. Wg ich rozpiski trekking przy moim wzroście to rama 46/48cm http://www.ktm-bikes.at/files/ktm-framesizes.pdf?lang=DE Tak, czterdziestkaszóstka powinna być dobra. Generalnie większość używek damskich trekkingów jest na ramach 50-52 cm i zastanawiam się czy te wszystkie dziewczyny takie wysokie czy ki diabeł To wszystko zależy od modelu, jak pisałem. Obecnie jeżdżę na rowerze który ma ramę w rozmiarze 57cm. i 58 cm. długości górnej rury, a tą samą długość górnej rury upatrzone przez Ciebie rowery mają przy rozmiarze 46... Edytowane 11 Lipca 2013 przez cienkun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djulliet Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Tak, czterdziestkaszóstka powinna być dobra. To wszystko zależy od modelu, jak pisałem. Obecnie jeżdżę na rowerze który ma ramę w rozmiarze 57cm. i 58 cm. długości górnej rury, a tą samą długość górnej rury upatrzone przez Ciebie rowery mają przy rozmiarze 46... Czyli będę szukać 46-tki, max 48. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi