marek12345 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Witam. Czy rama 23 bedzie dobra na mój wzrost amam 196-7cm Specialized Hardrock Sport Dsc 29 Wht '11 Rower Specialized Hardrock Sport Dsc 29 Wht '11 - AirBike czy lepiej tego w rozmiarze XL Rower Scott Aspect 29 Tour którym jak dla was sie lepiej jeżdzi Edytowane 26 Marca 2012 przez marek12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SvR Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam. Zamierzam kupić swój pierwszy "prawdziwy" rower. Wybór padł na rower MTB Giant RAVEL 2. http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.2/9167/49304/ Mam 23 lata i 165cm wzrostu. Zastanawiam się na rozmiarem S (16'') / M (18''). W zasadzie to na S stojąc na baczność mam niewielki prześwit (2/3 palce) między ramą a kroczem, natomiast na M sytuacja jest już trochę gorsza (spasowane na ciasno). Z drugiej strony siedząc na S siodełko muszą w dość znacznym stopniu wysunąć i wydaje mi się jakbym siedział na rowerku dla malucha. Mierząc M nie mam już takiego wrażenia (to chyba przyzwyczajenie z faktu że wcześniej jeździłem zawsze na rowerze za dużym). W zasadzie to nie wiem co wybrać wydaje mi się że S będzie bardziej dopasowana. Liczę na wyrozumiałość i pomoc w wyborze rozmiaru. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rydzo Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 197cm wzrostu, długość nogi 90-93cm - już dokładnie nie pamiętam bo nie miałem zbytnio warunków do mierzenia. Czy rama Authora w crossie Zenith 22'' (55.9cm) jest dla mnie za mała? Bo jeśli tak to pozostaje jedynie 23" i więcej a zatem mocno ograniczony wybór modeli crossów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 SvR-co jeździsz-ostrzejsze mtb czy tez turystyk? mtb to bierz m`kę-bezpieczniej dla krocza, pozycję można zawsze wyciągnąć w poziomie (dłużysz mostek na przykład) a s`ka to taka na turystyka gdy nic Ci za bardzo nie grozi niekontrolowanym opuszczeniem siodełka rydzo-przymierz się do jakiegos crossa, ciężko powiedzieć po tych wymiarach, bo te 3 cm to dużo (gdzies tak koło 2 rozmiarów ramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominv8 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 rydzo a do jakiej jazdy ten rower potrzebujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rydzo Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 rydzo a do jakiej jazdy ten rower potrzebujesz ? Cross. Nic innego nie widzę aby się nadawało. Głównie do Warszawy, i jakichś wypadów do lasu albo parku. Mocno rekreacyjnie. Do tej pory niemal nie jeździłem więc amator ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pryczu Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 pryczu jaka długość nogi? Udało mi się w końcu zmierzyć - 88 cm. Wzrost 192 cm. Lepsza byłaby rama 55 cm czy 58 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Witam. Przymierzam się do zmiany ramy i widelca. Widelec jaki chcę nabyć to Rock Shox Reba SL : Rock Shox Reba SL DualAir Disc 1659g ULTIMABIKE (2221076775) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ewentualnie SUNTOUR AXON 2011 RLD 1525g : SUNTOUR amortyzator AXON 2011 RLD 1525g (2233514789) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a rama jaka mnie interesuje to Poison Zyankali : POISON ZYANKALI 2010- biała, 46 cm od BIKE-ARENA (2205114934) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub RADON ZR RACE TEAM : RAMA RADON ZR RACE TEAM + LOZYSKA SM-BB91 R.18 CR (2209179028) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . I tu mam problem. Te ramy są w rozmiarze 18'' i nie wiem czy nie będą na mnie za duże.Nigdzie nie mogę znaleźć tych ram w rozmiarze 17''-17,5''. Mój wzrost to 174cm. więc według tabelki powinna być 18-stka ale znowu moja długość nogi to 79cm. i według tej miary powinna być 17''-17,5''.Znalazłem jeszcze ramę Poisona w rozmarze 42cm.czyli 16,5'' i nie wiem czy ta rama nie będzie znów za mała. POISON ZYANKALI - SCANDIUM, Biała 42cm- BIKE_ARENA (2205114319) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Nie mam jak sprawdzić tych ram bo u mnie nie ma takich sklepów i w grę wchodzi tylko kupno przez neta. Dodam jeszcze że obecnie jeżdżę na ramie Accent 17,5'' i ta rama jest troszkę za duża. Prześwit między górną rurą a kroczem to około 8cm. a siodełko jest wysunięte na 20cm. a jeżdżę głównie po lasach. Edytowane 29 Marca 2012 przez pipiaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 pryczu-21 ci w zupełności wystarczy pipiaro-patrząc na tabelę to 18 powinna być OK, wg tabeli którą sam zastosowałęm w swoich poszukiwaniach ramy, a z tą Twoją co jest/było nie tak że twierdzisz że za długa-daleko od kierownicy, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 MMMAAACCC7 - Czy ona jest za duża to na 100% nie wiem tylko tak mi się zdaje. Chodzi o to że kilka razy zdarzyło mi się leciutko obić klejnoty (mam tylko 7-8cm. luzu między rurą a kroczem a z tego co wiem to powinno być min 10cm a najlepiej 15cm.).Po za tym ta rama posiada dosyć niską sztywność boczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrSzmyt Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja mam następujący problem bo chcę kupić używany rower (mam do sprowadzenia). Widziałem go tylko a zdjęciach i podoba mi się. Jest tylko jeden problem mam 185cm wzrostu i nogę 87cm a ta rama jest 20" Jest to rower trekkingowy. Czy ta rama nie będzie za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 będzie OK, może nawet ciut mała ja mam długość 89 i pomykam na 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrSzmyt Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) bo teoretycznie wg. tabel z internetu poninnem mieć ramę 22" - 23" Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez PiotrSzmyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) nie mogę wkleić adresu do tabeli, więc wpiszę Ci wyciąg z niej wzrost 185 dł nogi 90 rozmiar ramy 18-19 wg tej tabeli ja się sugerowałem i nie narzekam na nic wg niej takze powinienes mieć 19 Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez MMMAAACCC7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominv8 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) panowie, jestem na kupnie roweru Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | GANGSTA 7.0 u mnie w sklepie jest tylko rozmiar 19 cali i sprzedawca chce mi go wcisnąć bo twierdzi że rower jest dosc wygodny i zebym nie odrzucał 19 cali, a według moich obliczen wychodzi 17 cali tylko wtenczas musiałbym kupic rower bez przymiarki bo trzeba zamówić rozmiar 17 moj wzrost to 175cm, noga 76-78cm. poradźcie czy lepiej wziąźć 17 cali czy 19 przy tym rowerze ? Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez dominv8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrSzmyt Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) nie mogę wkleić adresu do tabeli, więc wpiszę Ci wyciąg z niej wzrost 185 dł nogi 90 rozmiar ramy 18-19 wg tej tabeli ja się sugerowałem i nie narzekam na nic wg niej takze powinienes mieć 19 to ja muszę się sugerować złą tabelką bo ja znalazłem taką: wzrost długość nogi rama 182 84 22" / 56cm 187 86 23" / 58cm A ten rowerek który znalazłem ma ramę 20" i 51cm Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez PiotrSzmyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smirnoff07 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam, chcę kupić Rower crossowy Merida Crossway 100-D 2012. Ze względu na to, że mieszkam w małej miejscowości i nie mam możliwości zakupu na miejscu, będzie to kupno poprzez internet. Mój wzrost: 178 cm Wewnętrzna długość nogi: 82 cm Waga 85 kg Jazda głównie po mieście, czasami wypad za miasto na drogi szutrowe i do lasu. Producent oferuje kilka rozmiarów ram 46CM-48CM-52CM-55CM Zastanawiam się, który rozmiar będzie bardziej odpowiedni dla mnie: 48cm czy 52 cm? Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacu26 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam Podłączę się do tematu: wzrost - 173cm waga - 70kg długość nogi - 77-78cm Z racji tego że nie wszyscy producenci oferują ramy 18" to w związku z tym mam dylemat czy brać 17" czy może 19" Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 dominv8- lepiej 17, 19 za duża piotrszmyl- to weź tą 20", też będzie dobra Smirnoff07- weź 48 albo zmierz jeszcze raz nogę bo wyszła Ci nieproporcjonalnie a jak tak jest faktycznie to wg nogi 46 a wg wzrostu 48, ale zmierz jeszcze raz jacu26- wybierz sobie 17=zwrotność/19=turystyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jacu26 dla crossa 19" jest ok. jeżeli nie będziesz próbował ostrego terenu, przy przewadze parku i przetartych ścieżek będzie wygodniejszy. Ale jak jest możliwość przymiarki to spróbuj jeden i drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastek Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam Zastanawiam się nad kupnem ramy dartmoor hornet '2012' 16" i nie wiem czy rozmiar 16" będzie na mnie dobry mam 182-183 cm wzrostu Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 mała, szukaj 18/19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widmo Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Obecnie jeżdżę na zbyt dużej ramie 21" XC. Mój wzrost to 180 cm i 83 cm noga. W domu mam jeszcze jeden rower na ramie 17,5" / Accent m003 ale bez amortyzowanego widelca. Ciężko mi stwierdzić czy nie będzie za mała na amorze 100mm. Warto bawić się w przekładanie amora czy rama jest za mała i odpuścić temat? Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez widmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Rama może być mała dla 180cm. Przełożenie amortyzatora zamiast sztywniaka trochę podniesie przód. Na ile to zmieni geometrię? Do tej ramy chyba montowali RST o skoku 60mm ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emo2000 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam. Mierzę 178 cm i mam 87 cm od podłoża do krocza. Nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać, GT avalanche 3.0 19 cali czy Kross level a6 17 cali. Obawiam się, że Kross będzie za mały, znów GT za długi. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi