Skocz do zawartości

[Łańcuch] Spada z korby przy przełożeniu 3-1

kabanosdg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam korbę Truvativ Blaze, suport 118mm. Po ostatnim gruntownym rozebraniu roweru do gołej ramy, serwisowaniu oraz wymianie komponentów pojawił się problem. Miałem z tyłu LX a z przodu Deore.

Po wymianie na obie XT (tył SGS) przy przełożeniu 3-1, 3-2 łańcuch spada do wewnątrz ramy z korby. Korba jest dociągnięta na supporcie, wszystko podokręcane. Przy poprzednich ustawieniach sprzętu problemu tego nie było - każde ustawienie przerzutek działało bez ocierania.

Zastanawiam się czy może to być związane np. z za krótkim lub za długim łańcuchem - nie wymieniałem łańcucha po wymianie osprzętu gdyż na oko był odpowiedniej długości.

Wymieniłem więc suport na 113mm tylko że teraz korba jest zbyt blisko ramy i z kolei przy 1-1, 2-1 przerzutka przednia nie jest w stanie zbliżyć się na tyle do ramy żeby nie powstawało tarcie.

Napisano

To że się nie używa to jedno, ale kolega ma prawo być zdegustowany tym, że teraz jest gorzej, choć teoretycznie miało być lepiej :)

Zapewne "czary" wiążą się z tylną przerzutką, która w dziwny sposób "napręża" łańcuch ku środkowi roweru i ściąga łańcuch. Przednia przerzutka nie ma nic do tego. Gdybam, że być może przerzutka jest mniej sztywna niż poprzednia i wózek/cała przerzutka wygina się choćby lekko w stronę koła i łańcuch jest ściągany z przodu z zębatki.

Napisano

Hmm, jak dla mnie to przerzutka tylna ma niewiele wspólnego z naprężaniem "górnej" części łańcucha podczas pedałowania :) Już prędzej przyczyny szukał bym w przerzutce przedniej, nowe modele mają inną - szerszą/inaczej ukształtowaną prowadnicę która być może nie trzyma dobrze łańcucha przy tak skrajnym przełożeniu.

Napisano

Ale jak prowadnica przedniej przerzutki ma trzymać łańcuch? O ile wiem to takie trzymanie oznacza niezbyt "chciany" efekt w postaci ocierania. Ja jestem w stanie (tak jak autor tematu) wrzucić każdą kombinację przód - tył (abstrahując od sensowności używania takiej kombinacji), bez spadania łańcucha i bez ocierania. Tak też miał autor tematu więc winę za to ponosi (raczej) nowy tył, skoro reszta napędu jest bez zmian, w jaki by to nie było sposób :)

Napisano

Ale łańcuch jest wg opisu ten sam, zmieniły się zmieniarki :)

Może i byłby łańcuch gdyby zmieniła się długość wózka przerzutki. Bo chyba model łańcucha nie ma znaczenia dla przerzutki?...

Napisano

Zużyty łańcuch lub korba też może być tego przyczyną, rower to prosta maszyna nie ma tu żadnej magii, wpływ tylnej przerzutki na spadanie łańcucha z blatu korby trąci magią poniekąd:) Zrób prosty test, załóż z powrotem stara przerzutkę tylną i sprawdź, stawiam że niczego to nie zmieni:)

Napisano

No jasne że nie ma tu czarów, po prostu całe gdybanie opiera się na założeniu że ten cud pojawił się w momencie obstalowania nowych zmieniarek. Ja też miałem taki problem ze ściąganiem łańcucha ale przy wymianie korby/wkładu/ramy.

Napisano

U mnie z 2-1 spada na 1-1, natomiast 3-1 trzyma się dzielnie ocierając o przerzutkę. Dodam, że środkową tarczę mam znacznie bardziej zużytą niż blat i to właśnie za zużycie zębatek zrzuciłbym winę takiego zachowania łańcucha.

Napisano

Na wstępie dzięki za odpowiedzi,

oczywiście zdaje sobie sprawę z odpowiedniego doboru kombinacji biegów.

Po prostu zastanawia mnie co jest przyczyną - działało, a teraz nie po zmianie na wyższą klasę. Cała linia łańcucha też się nie zmieniła bo nie zmieniałem suportu, korby.

Dodam że na starych komponentach tak wyregulowałem sprzęt, że przy dowolnym ustawieniu biegów, nawet skrajnych nigdy nie ocierał mi łańcuch o wózek przedniej przerzutki.

Wiadomo że ciężko jest uzyskać idealną "linię łańcucha" i tak tez jest w moim przypadku, ale jednak - działało a teraz nie działa...

Spróbuję jeszcze założyć nowy łańcuch - ewentualnie sprawdzić długość obecnego, może tylny XT potrzebuje ciut dłuższy łańcuch niż LX... choć przerzutka tylna jest przed kasetą i nie powinna mięć wpływu na ściąganie łańcucha z największego blatu.

Sprawdzę co i jak i dam znać jaki jest efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...