Skocz do zawartości

[Geometria]Pomiar ramy rowerowej

D3vi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie odnośnie pomiary ramy rowerowej. Mam stary rowerek marki MERIDA MIAMI. Na stronie producenta znalazłem różne ramy i ich wartości, co przedstawiłem poniżej:

ramaq.th.jpg

Mój rowerek ma wymiar CT=48 [cm], natomiast wymiar AH=56 [cm]. Wymiar CT sugerowałby na ramę 18'' lub 19'', natomiast wymiar AH na 16''. Można jakoś sprecyzować i dokładnie powiedzieć jaki jest to rozmiar ramy :Up_to_s:

Pozdrawiam

Napisano

Zazwyczaj to na ramie pisze...

Dzięki za pomoc ale gdyby na ramie pisało to bym nie trudził się w pisanie tego posta :icon_wink:

Napisano

48cm to będzie już 19". Z tym, że to, co masz na tym obrazku nie dotyczy Twojej ramy, ponieważ różne ramy mają różne wymiary, więc nie sugeruj się tą tabelką.

Wątpię też, że znajdziesz jej dokładną geometrię. Musiałbyś wygrzebać skądś stare katalogi Meridy. Ewentualnie pozostaje mierzenie ile się da we własnym zakresie. Jedno jest pewne, to 19".

Napisano

48cm to będzie już 19". Z tym, że to, co masz na tym obrazku nie dotyczy Twojej ramy, ponieważ różne ramy mają różne wymiary, więc nie sugeruj się tą tabelką.

Wątpię też, że znajdziesz jej dokładną geometrię. Musiałbyś wygrzebać skądś stare katalogi Meridy. Ewentualnie pozostaje mierzenie ile się da we własnym zakresie. Jedno jest pewne, to 19".

Dzięki za informację. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z tą wielkością gdyż rowerek wygląda tak:

43953559.th.jpg

,a Pan sprzedający wspomniał, że jest to chyba 16'', co jak sprawdziłem na mój wzrost 175 [cm] jest dużo za mały. Dlatego trochę zwątpiłem i postanowiłem go pomierzyć (choć zapłaciłem za niego tylko 150zł wolałem się upewnić co do ramy). I tak jak wspomniałem wyżej, wychodzi mi 48 [cm] od środka suportu do końca rury podsiadłowej. Gdybym chciał być bardziej dokładny to kto wie czy nie 49-50[cm] gdyż końcówka rury podsiadłowej wygląda tak:

022ab.th.jpg

, a ja zmierzyłem w najniższym punkcie tej rury

Jedynie mam wrażenie, że rower jest krótki (choć nie zahaczam stopami o przednie koło - no chyba, że pedałowałbym piętami :icon_wink: ) ale to może kwestia przyzwyczajenia bo dawno nie jeździłem albo taki urok tego modelu.

Napisano

Jak to może być 19" jak w moim roweże mam 20" i górna rura jest bardziej pochylona. To to będzie 21-23".

Napisano

A jeszcze nasuwa mi się jedno pytanko dotyczące pomiaru rury podsiadłowej. Mierzymy ją od środka suportu do końca czyli wymiar C-T (from center to top) czy też od środka suportu do środka górnej rury tzw. C-C (from center to center) :icon_question:

Napisano

Cholera wie jaki mam ten rozmiar ramy. Chcę zainwestować w opony, hamulce itp ale nie wiem czy warto. Czytając artykuły o doborze ramy wszystko by się zgadzało. Jak stoję okrakiem to górną rurę mam mniej więcej te 15 [cm] poniżej. Nawet dziś mierzyłem takiego KROSS-a HEXAGON_V2, rozmiarówka 19'' i muszę przyznać, że górną rurę to miałem jakieś jedynie 2-3 [cm]. Ale w tym Kross-ie gdy położę piętę na pedale, ustawie równolegle do ziemi i skręcę kierownicą to nie zahaczam kołem o palce. Jednak w tym moim rowerku, gdy położę stopę powyżej środka (nie mówiąc już o pięcie) to koło zaczyna trzeć o palce :down: dlatego nie wiem już sam czy rama jest odpowiednia.

btw: gościu ze sklepu namawiał mnie strasznie na ramę 19'' chociaż mu mówiłem, że górna rura jest blisko moich skorupiaków ale upierał się, że mniejszy nie da rady, ten jest odpowiedni i koniec. Jak mu powiedziałem, że mam obawę bo gdy zechcę zeskoczyć to może być różnie. To odpowiedział, że jeśli podczas jazdy chcę zeskoczyć tzn. że mam nieodpowiednią ramę :D Ale tak jak napisałem mam obiekcję co do tej 19''.

Napisano

Sam wymiar rury podsiodłowej to nie wszystko, nawet jeśli jest to 19/20" a rama jest krótka to nie będzie Ci pasowała, a jeśli nie pasuje (jak sam to napisałeś) to nie warto w nią inwestować.

Ramy są różnie projektowane niektóre 18" są dłuższe niż inne 19/20", dobry przykład : Kross Level A6 w rozmiarze 18" ma taką samą długość jak Cube Aim 20", oraz minimalnie dłuższy niż Hexagon 19".

W dodatku rowery mają różne rozstawy kół co też ma wpływ na wrażenia z jazdy rowerem.

I podejrzewam, że rama Krossa Level A6 (pomijając kwestię ceny) była by dla Ciebie optymalna.

PS

Ta geometria którą podałeś nie dotyczy Twojej ramy, wątpię żeby można było znaleźć jej geometrię, ale zmierz długość górnej rury od środka rury podsiodłowej do środka rury sterowej i będziesz wiedział jaką ma długość przy tych 19".

Napisano

Sam wymiar rury podsiodłowej to nie wszystko, nawet jeśli jest to 19/20" a rama jest krótka to nie będzie Ci pasowała, a jeśli nie pasuje (jak sam to napisałeś) to nie warto w nią inwestować.

Ramy są różnie projektowane niektóre 18" są dłuższe niż inne 19/20", dobry przykład : Kross Level A6 w rozmiarze 18" ma taką samą długość jak Cube Aim 20", oraz minimalnie dłuższy niż Hexagon 19".

W dodatku rowery mają różne rozstawy kół co też ma wpływ na wrażenia z jazdy rowerem.

I podejrzewam, że rama Krossa Level A6 (pomijając kwestię ceny) była by dla Ciebie optymalna.

PS

Ta geometria którą podałeś nie dotyczy Twojej ramy, wątpię żeby można było znaleźć jej geometrię, ale zmierz długość górnej rury od środka rury podsiodłowej do środka rury sterowej i będziesz wiedział jaką ma długość przy tych 19".

Pomierzyłem długości i powiem szczerze, że są one prawie identyczne jak w przypadku Cube Acid 2011 rozmiar 20'' (tabelka ponieżej) --> Cube Acid 20''. A jak jest w przypadku gdy stopę na pedale przesuniemy do przodu tak aby pedałować piętami i w tym momencie podczas skrętku koło zahacza o palce. Wtedy oznacza, że rower jest źle dobrany czy to normalna rzecz :icon_question:

Napisano

Normalna jeśli ramiona korby są ustawione równolegle do ziemii, im mniejszy rozstaw kół tym bardziej zahacza, przy większym rozstawie będzie zahaczało tylko czubkiem.

Tyle, że to dosyć dziwny sposób pedałowania, jeśli położysz stopę środkiem na osi pedału nie powinno zahaczać.

Napisano
A jak jest w przypadku gdy stopę na pedale przesuniemy do przodu tak aby pedałować piętami i w tym momencie podczas skrętku koło zahacza o palce. Wtedy oznacza, że rower jest źle dobrany czy to normalna rzecz :icon_question:

To o niczym nie świadczy, bo piętami się nie pedałuje.

Ja bym w ten rower nie inwestował, a jedynie jeździł i starał się utrzymać w obecnym stanie... do czasu uzbierania na jakiś fajniejszy rower.

Napisano

Jasne, że tak się nie pedałuje ale zwątpiłem gdy wszedłem na hexagon V2 i nie miałem tego problemu. Zrobię tak jak mówicie, pojeżdżę na tym co mam, dozbieram i kupię coś lepszego. Po opiniach i recenzjach wpadł mi w oko tańszy Level A6, o którym była mowa albo Cube Acid z 2011. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tymczasem dzięki za informację i pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...