Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano SG-3C41 dzwiek i trgania przy hamowaniu

sylwekm

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem z piastą shimano SG-3C41 tj. 3-biegową z hamulcem kontrą. Podczas jazdy odkręciła mi się śrubka trzymająca uchwyt do hamulca kontrowego. Potem chcąc nagle ruszyć ze skrzyżowania mocno nacisnąłem na pedał do przodu. Oczywiście uchwyt obrócił się i zaklinował przy ramie. Koło również się zblokowało. Po odkręceniu koła było ono "zahamowane". Koło odblokowałem przekręcając o kilka stopni uchwyt od hamulca. Wtedy zauważyłem pierwsze objawy - oś strasznie ciężko się kręciła. Nie wyłem w stanie jej w rękach obrócić. Potem odkręciłem troszkę te dwie płaskie śrubki regulujące luz piasty i zacisnąłem. Oś zaczęła się lekko obracać. Zamontowałem koło i przetestowałem. I podczas hamowania słychać strasznie nieprzyjemny dźwięk przypominający tarcie metalu o metal. Rozebrałem piastę i zlokalizowałem część hamującą : dwa elementy na jednym pierścieniu. Elementy te są dość ruchome na tym pierścieniu(wydaje mi się że to poprawnie, aby mogły się rozszerzać przy hamowaniu). Nic w środku piasty nie wygląda niepokojąco. Piasta jest praktycznie nowa ma przejechane jakieś 200km. Macie jakieś doświadczenia z takimi przypadkami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...