1olimp1 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Witam, siedziałem dziś dobre 2 godzinę nad tym kołem i resztą części i nie wiem o co chodzi konkretnie, a mianowicie tylne koło się blokuję po 1-3 pełnych obrotach, jakby się dokręcało na max, ale nie widać tego gołym okiem, może ktoś pomóc ?
Dueerre Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 6 pytań: Czy koło blokuje również po zdjęciu? Luzowałeś konusy i dokręcałeś przeciwnakrętki? Łożyska są OK? Nie uszkodzone? Nasmarowane? Nie ma braków w kulkach? Pozdr, Dueerre
1olimp1 Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Łożyska ok dziś, jedne wymienił nówki nasmarowane, tak koło się blokuje również po zdjęciu, po poluzowaniu jest ok, lekko docisnę i się zaczyna po 1-3 obrotach kołem blokowanie. Wcześniej całe łożyska mi poprzekrzywiało dlatego była konieczna wymiana
Dueerre Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Sprawdź oś piasty. Może przekrzywiona. Pozdr, Dueerre
1olimp1 Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Oś w porządku zdążyłem się już jej przyjrzeć
Michal93 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Jak na moje to źle skontrowane konusy, które się dokręcają z kołem. Sprawdź czy jak zakręcisz w drugą stronę też się zablokuje...
1olimp1 Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Jak w drugą stronę odkręcam to jest dobrze (czyli konusy się odkręcają) jak pedałuję w przód (konusy się dokręcają) i się blokuję, dobra ok, ale jak mogę je dobrze zamontować? próbowałem już na wiele sposobów i zawsze się przykręca
Dueerre Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 A do tych konusów na pewno masz przeciwnakrętki? Bo wygląda na to, że ich nie ma i dlatego nie masz jak zablokować konusów. Pozdr, Dueerre
descanting Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 był temacik przed chwilą nt. umiejętnego skrecenia i kontrowania konusów w rewelacyjnych "" piastach Shimano LINK: ciężko chodzaca piasta Ja szczerze doradzam posłanie takiej piasty do kosza i zmontowanie koła na maszynowych. Tam ci się nic nie skręci przez kilka lat
1olimp1 Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 OK dzięki, zamówiłem nową oś z całym zestawem możliwe, że na sobotę już będę miał, dzięki za porady Panowie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.