Skocz do zawartości

[koło] problem blokuję się

1olimp1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, siedziałem dziś dobre 2 godzinę nad tym kołem i resztą części i nie wiem o co chodzi konkretnie, a mianowicie tylne koło się blokuję po 1-3 pełnych obrotach, jakby się dokręcało na max, ale nie widać tego gołym okiem, może ktoś pomóc ?

Napisano

6 pytań:

Czy koło blokuje również po zdjęciu?

Luzowałeś konusy i dokręcałeś przeciwnakrętki?

Łożyska są OK? Nie uszkodzone? Nasmarowane? Nie ma braków w kulkach?

Pozdr,

Dueerre

Napisano

Łożyska ok dziś, jedne wymienił nówki nasmarowane, tak koło się blokuje również po zdjęciu, po poluzowaniu jest ok, lekko docisnę i się zaczyna po 1-3 obrotach kołem blokowanie. Wcześniej całe łożyska mi poprzekrzywiało dlatego była konieczna wymiana

Napisano

Jak na moje to źle skontrowane konusy, które się dokręcają z kołem.

Sprawdź czy jak zakręcisz w drugą stronę też się zablokuje...

Napisano

Jak w drugą stronę odkręcam to jest dobrze (czyli konusy się odkręcają) jak pedałuję w przód (konusy się dokręcają) i się blokuję, dobra ok, ale jak mogę je dobrze zamontować? próbowałem już na wiele sposobów i zawsze się przykręca

Napisano

A do tych konusów na pewno masz przeciwnakrętki? Bo wygląda na to, że ich nie ma i dlatego nie masz jak zablokować konusów.

Pozdr,

Dueerre

Napisano

był temacik przed chwilą nt. umiejętnego skrecenia i kontrowania konusów w rewelacyjnych "" piastach Shimano

LINK: ciężko chodzaca piasta

Ja szczerze doradzam posłanie takiej piasty do kosza i zmontowanie koła na maszynowych. Tam ci się nic nie skręci przez kilka lat :icon_wink:

Napisano

OK dzięki, zamówiłem nową oś z całym zestawem możliwe, że na sobotę już będę miał, dzięki za porady Panowie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...