Arkanian Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Witam, Mam duży problem i potrzebuję pomocy. Mam rower Kross Sign Panic. Ze względu na za bardzo wyciąniętą przeze mnie sztycę rama pękła. Naprawić jej się już niestety nie da. Teraz zastanawiam się co dalej!? Nowy rower to duże koszty, więc rozważam wymianę ramy. W związku z tym, że życie trochę zweryfikowało mój wybór, chciałbym jednak wymienić ramę na bardziej crossową i przy okazji zmienić amortyzator. Czy w ogóle jest to możliwe? chciałbym po prostu wykorzystać jak najwięcej części z tego roweru, żeby obniżyć koszty całej operacji. Proszę o rady co zrobić w tej dość trudnej sytuacji.
tobike Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 no wiec wydaje mi się że skoro chcesz to zrobić jak najmniejszym kosztem to dobierz ramę tak żeby wykorzystać też amortyzator, lepiej dołożyć do dobrej ramy żeby z czasem można było ją rozbudować, no i rozmiar ramy dobierz pod swoje warunki żeby kolejna rama nie pękła
Arkanian Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 no wiec wydaje mi się że skoro chcesz to zrobić jak najmniejszym kosztem to dobierz ramę tak żeby wykorzystać też amortyzator, lepiej dołożyć do dobrej ramy żeby z czasem można było ją rozbudować, no i rozmiar ramy dobierz pod swoje warunki żeby kolejna rama nie pękła Amortyzator chciałbym wymienić z innych powodów - jak do mojej jazdy jest za miękki (le może rzeczywiście zrobię to później). A rama pękła bo sztyca była za krótka:) Rozmiar raczej mi odpowiada, tylko rama ze względu na swój kształt wymusiła na mnie wyciągnięcie siodełka. Myślałem na kupnem ramy od Krossa Level A2, nie wiem tylko jak wiele części się da przełożyć . btw. czy ktoś wie czy można do niej bagażnik zamocować? Dodam, że jeżdżę głównie po mieście (do pracy) - jednak ze względu na jakoś dróg/chodników/ścieżek i remonty jest to jazda czasem jak w terenie
Freesport Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 O ile mnie pamięć nie myli to można zamontować bagażnik do tej ramy. Najlepiej byłoby udać się do sklepu firmowego i tam o wszystko zapytać. Części możesz też zamówić w sklepie internetowym,jeżeli masz już konkretne namiary.
Hetman Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Jasne, jest mnóstwo używanych ram. A i nowych tanich sporo. Sama rama to dosłownie "grosze". Koszty dodatkowe to linki i pancerze. Myślę, że nie powinieneś mieć problemów z częściami, wszystko powinno pasować, jeśli nie kupisz jakiegoś "wynalazku". Bagażnik odradzam, rower z tak umieszczonym dodatkowym obciążeniem prowadzi się jak stara dziwka. Lepiej zainwestuj w plecak. To znaczy poświęć więcej kasy i znajdź coś z dobrą wetnylacją, może ministelażem plastikowym jeśli wozisz więcej. Plecak też ma wady, fakt, dlatego minimalizuj je dobrym zakupem. Pytanie ile/co wozisz, objętościowo i masowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.