Skocz do zawartości

[suport] Wymiania ISIS na Howiterz lub Hollowtech

PatrykF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Padł mi kolejny suport ISIS. Najpierw miałem RPM (wytrzymał podnad 2 tyś. km. w jeździe turytsycznej. Teraz posiadam Dartmor który nie wytrzymał 1 tyś.) Czy jest możliwość wymiany ISIS na inny system. Pamiętam, że gdzieś o tym czytałem ale teraz nie moge znaleźć. Nawet jeżeli średnica otwóru będzie pasować to co z długością? Oryginalnie miałem 108mm. Wkłady które oglądałem miały 128mm a to o wiele za szeroko. Jestem w stanie wydać więcej i kupić wkład razem z korbą. (Kona Caldera 2008). Jeżeli nie to czy taki WKŁAD jest znacznie wytrzymalszy od pozostałych?

Pzdr.

• Mod Team

Jeśli chodzi o korby na Howitzer i HTII nie musisz sie przejmować długością ośki, zakładasz i gra. Polecę bardziej korby Shimano na HTII z suportem XType. Jak padnie suport kupisz np. Accenta do którego podchodzą standardowe łożyska, i jak zajedziesz te z Accenta kupisz same łożyska. W przypadku Howitzera trzeba kupić cały pakiet Truvativa za ponad 100pln, a zamienników nie ma. Nie napisałeś ile możesz wydać, ale dobra opcja to SLX:

http://allegro.pl/korba-shimano-slx-175mm-fc-m660-suport-krakow-i1600940034.html

ewentualnie tańsza i trochę cięższa Deorka:

http://allegro.pl/freeride-shimano-deore-fc-m545-175mm-36-22-i1559238705.html

Czy jest możliwość wymiany ISIS na inny system.

Oczywiście że jest ale wiąże się to z koniecznością zmiany korby, zresztą ISIS jest jeżeli chodzi o wytrzymałość bardzo słaby już suporty na kwadrat były wytrzymalsze. Shimano zorientowało się że ISIS jest słabym rozwiązaniem dlatego wprowadziło Octalink(mój Octalink suport wytrzymał ok 10 k km).

Nawet jeżeli średnica otwóru będzie pasować to co z długością?

Do każdej korby dobiera się odpowiedni suport w zależności jaką masz korbę takiej długości dajesz suport, podaj jaką masz korbę to postaram się pomóc.

Fajnie że podałeś mu korbę do DH :icon_mrgreen: , przecież napisał że używa rower turystycznie.

Myślałem o kosztach w okolicach 250zł więc wezmę deorkę. Waga nie ma szczególnego znaczenia bo często jeżdżę z załdowanymi sakwami wiec któraś część kilograma nie gra większej roli. Dzięki serdeczne za pomoc!

O kurde sam nie zauważyłem że to korba do DH:). Obecnie używam korby FSA Alpha Drive, 22/32/44.

(...) Shimano zorientowało się że ISIS jest słabym rozwiązaniem dlatego wprowadziło Octalink(mój Octalink suport wytrzymał ok 10 k km)(...)

Wszystko się zgadza, oprócz cytowanego fragmentu. System ISIS nigdy nie był produkowany przez shimano, tym bardziej nie był poprzednikiem octalinka. ISIS było odpowiedzią Truvativa i Race Face na Octalink wyprodukowany przez Shimano. To dwa _konkurencyjne_ systemy.

Co do wad i zalet poszczególnych rozwiązań (kwadrat, isis, octalink, h2) zachęcam zapoznać się z archiwum. Wszystko albo prawie wszystko zostało już na ten temat napisane.

No to całkowicie upraszcza sprawę. Jedną z cech (zarówno wada jak i zaleta) systemów zintegrowanej osi jest to, że dobiera się jedynie miski suportowe (BSA, ITAL albo jakiś press-fit). Regulacją linii łańcucha (czyli prawidłowego położenia zębatek korby względem zębatek kasety) przeprowadza się w bardzo wąskim zakresie przez zmianę kolejności i położenia tulei dystansowych.

W dużym skrócie: kupujesz mechanizm korbowy, wkręcasz miski z odpowiednimi dystansami, montujesz korbę. Nie zaprzątasz sobie głowy rozważaniem czy odpowiednia długość osi to 113 czy 121, itp.

Jeżeli chcesz jeszcze zredukować koszty to możesz do nowej korby zamontować zębatki ze starej korby (jeżeli są w dobrym stanie), a nowe zębatki sprzedać.

Sam tak zrobiłem. Do korby deore założyłem zębatki z truvativa isoflow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...