Skocz do zawartości

Jaki rozmiar ramy?

lukaso100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój kuzyn chce kupić rower i już zdecydował się na kross hexagon v2, ale nie wie jaką ramę wybrać. Ma około 170 cm wzrostu , ale dalej rośnie. Tu pojawia się problem. Będzie to rower zamawiany przez internet , więc nie ma możliwości przymiarki. Teraz jeździ na rowerze o ramie 17,5 , ale jest to tzw. damka i jeździ mu się źle. Jest taki cały skulony, a potem po jeździ bolą plecy. Normalnie to by się wybrało ramę 18, ale nie ma! 17 podejrzewam, że będzie za mała , na dodatek on ciągle rośnie, więc rower będzie też na przyszłość, nie na rok. 19 piszą , że za duże na taki wzrost albo , że dobre. Już nie wiadomo co robić. Kuzyn jeździć będzie tylko po polnych drogach i asfalcie. Żadnych wyczynów czy coś takiego. Czy 19 byłaby ok? Niby hexagon ma ramę dość nisko...

Jeśli w złym dziale napisałem, to przepraszam. Proszę o przeniesienie.

Napisano

Oczywiście wysokość rury podsiodłowej jest ważna jesli chcemy mieć spory przekrok nad górną rurą ramy wtedy mamy mniejsze ryzyko nieprzyjemnego kontaktu przy nagłym zeskoku z siodełka! :whistling: Jednak na wielkość ramy ma największy wpływ długość górnej rury czyli odległosć mierzona w poziomie od środka główki ramy do środka rury podsiodłowej czy też sztycy.Rower najlepiej sprawdzać samemu na żywo przed kupnem.Jesli masz długie ręce to i czasem 19 może być dobra,ale myślę,że najlepszy w waszym przypadku wybór to byłaby rama 18". :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...