Skocz do zawartości

[napęd] zapieczona kaseta?

Przemo95

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest kaseta tylko wolnobieg i hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. :whistling:

©hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. :whistling:

No to jak się zapiekło to jak pisałem przed chwilą - walić, kopać i dusić w ten klucz ile wlezie.( oczywiście w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara ) Musi puścić a potem dajesz nowy. Ja sam robiłem to z tydzień temu i wylewałem smutki na tym forum:)

Ja z tym walczyłem kilka razy :) zawsze jakieś doświadczenie :thumbsup: może zapadki się połamały albo drucik który je trzyma na miejscu i wystarczy je wymienić,nasmarować wszystko na nowo,włożyć na swoje miejsce (o ile dobrze pamiętam ponad 40 małych kuleczek łożyska ) i będzie wszystko działać . :rolleyes:

Tak naprawdę to nie trzeba zdejmować tego całego wolnobiegu z piasty.!Wystarczy odkręcić tę nakrętkę z tymi dwiema dziurkami wtedy zdejmie się jedną część wolnobiegu z zębatkami,odkręca się ją odwrotnie od normalnego gwintu.Robiłem to wiele razy bez odkręcania całego wolnobiegu,ale jeśli już go zdjąłeś,to poprostu łatwiej będzie to wszystko rozłożyc i złożyć. B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...