Przemo95 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Mam problem z moim rowerem, cos sie popsuła kaseta jak jade rowerem to pedały cały czas sie kręcą, czy idzie jakos naprawic tą kasete czy tylko wymiana na nową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 zdejmij kasetę,a następnie wykręc bębenek i sprawdź jak to wygląda w środku,prawdopodobnie to wina bębenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo95 Napisano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 KICIORGT a jak odkręcic ten bęben skoro jest zapieczony? Przóbowałem dawac wd40 ale bez skutku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 hmm czyli kasetę ściągnąłeś i teraz masz przed sobą bębenek ??? jeżeli tak to potrzebujesz klucza imbusowego nr 10 do odkręcenia bębenka,raczej nie powinien być zapieczony hmmmm zobacz tutaj http://www.parktool.com/blog/repair-help/freehub-service Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo95 Napisano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 KICIORGT mam całą kastę tylko nie wiem jak ją rozkręcic moja kasta mniej więcej wygląda tak http://bajkszop.com/allegro/tzz.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Bębenek to to czarne na piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo95 Napisano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 u mnie czegos takiego niee było, była sama ośka i na ośce ta kaseta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Bo to wolnobieg, a nie kaseta. I tu niestety tylko wymiana na nowy, oczywiście z łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus025 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 No to może masz wolnobieg a nie kasetę... bo po zdjęciu wolnobiegu zostaje sama ośka i odsłonięty gwint wolnobiegu... Bynajmniej tak jest mnie bo mam wolnobieg. Fenthin mnie właśnie uprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 To nie jest kaseta tylko wolnobieg i hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus025 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 A lekko ci się odkręciły te wszystkie zębatki?? Bo ja to musiałem najpierw pieprząć w klucz założony na tą końcówkę od wolnobiegu aż się trochę wszystko zruszy i dopiero kręcić kluczem ile sił w łapach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Dokładnie przyjacielu to wolnobieg a nie kaseta aby ją rozkręcić potrzebujesz specjalnego klucza. Poczytaj ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/72369-wolnobiegjak-wykrecic-z-piasty/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Lepiej kupić nowy niż się z tym bawić... Ustrojstwo ciężkie w rozkręceniu. Ja ze znajomymi we 3 rozkręcaliśmy przez dygę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus025 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ©hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. No to jak się zapiekło to jak pisałem przed chwilą - walić, kopać i dusić w ten klucz ile wlezie.( oczywiście w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara ) Musi puścić a potem dajesz nowy. Ja sam robiłem to z tydzień temu i wylewałem smutki na tym forum:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Ja z tym walczyłem kilka razy zawsze jakieś doświadczenie może zapadki się połamały albo drucik który je trzyma na miejscu i wystarczy je wymienić,nasmarować wszystko na nowo,włożyć na swoje miejsce (o ile dobrze pamiętam ponad 40 małych kuleczek łożyska ) i będzie wszystko działać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Tak naprawdę to nie trzeba zdejmować tego całego wolnobiegu z piasty.!Wystarczy odkręcić tę nakrętkę z tymi dwiema dziurkami wtedy zdejmie się jedną część wolnobiegu z zębatkami,odkręca się ją odwrotnie od normalnego gwintu.Robiłem to wiele razy bez odkręcania całego wolnobiegu,ale jeśli już go zdjąłeś,to poprostu łatwiej będzie to wszystko rozłożyc i złożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 dokładnie,jeżeli nie ma zamiaru wymieniać całego to trzeba zrobić atak na nakrętkę z dwiema dziurkami:)śrubokręt i młotek do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.