Skocz do zawartości

[cross] Kellys Neos - wlasciwy wybor?

brt0555

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Jako, ze dysponuje ok 2000zlt, co wystarczy na porzadny rower crossowy, zaczalem sie rozgladac za czyms ciekawym, na dniach jade przymierzac sie do Kellysa Neosa, przemawia do mnie wygladem i osprzetem, jedynie znalazlem Zethosa lepszego, ktory nie przypadl mi do gustu(wyglad zbyt ponury). Chcialem sie spytac, czy do tej kwoty znajde cos jeszcze ciekawego(moze byc cos tanszego nawet tak 1700zlt) czy brac neosa jak mi odpowiada?

Specyfikacja Neosa 2010:

SPECYFIKACJA:

Rama: aluminiowa, rury potrójnie cieniowane,

Amortyzator: Suntour NEX4610-V2 HLO, 63 mm, (z blokadą),

Korby: Shimano M442 (44x32x22T),

Suport: wkład VP,

Przerzutka przód: Shimano Deore M591,

Przerzutka tył: Shimano Deore M591,

Manetki: Shimano Deore ST-M590 Rapidfire Plus,

Kaseta: Shimano CS-HG61-9 (9sp, 11-32T),

Łańcuch: KMC Z 9000,

Hamulce: Tektro v-brake,

Dźwignie hamulcowe: Shimano Deore ST-M590,

Kierownica: Kalloy Uno,

Mostek: Kalloy Uno, regulowany,

Sztyca: Kalloy 27,2 mm,

Stery: Ritchey Logic Zero półzintegrowane,

Siodełko: Kellys Cognithor CrMo,

Koła: piasty: przednie aluminiowa, tylna Shimano RM30 / szprychy stalowe / Kellys Draft Disc oczkowane,

Opony: Schwalbe CX Comp 700x38C, wkładka antyprzebiciowa, paski odblaskowe,

Chwyty: Kellys Exbone 2Density,

Rogi: KBix Lite,

Pedały: VP NonSlip plastikowe,

Waga: 13,4 kg (19").

Dzieki za odpowiedzi i rady, pozdrawiam!

Napisano

Jak dla mnie to sensowna propozycja złożona na porządnym osprzęcie. Jeśli pasują Ci wymiary ramy to osobiście nie widzę przeciwskazań.

Z ciekawych propozycji to może być też ta Merida. O ile jest jeszcze dostępny odpowiedni (19?) rozmiar.

Napisano

Zastanawiam sie coraz powazniej jednak nad tanszym rowerem- Unibike Viper GTS, bede jezdzil dosyc czesto, jednak jak amator roweru crossowego i pierwszego porzadnego mysle ze mi starczy, a reszte pieniedzy wydac na licznik, smar itp. Merida calkiem fajna, jednak jak wypada w porownaniu vs Unibike Viper oraz Kellys Neos. Dziekje za zainteresowanie tematem Pitof.

E: Nie skreslam Neosa jednak szukam alternatywy, jestem w stanie wydac na Neosa 2tys, jak jest tego wart, jednak przeczytalem w pewnym temacie, ze Neos oferuje jedynie lepsza korbe i cos tam lepsze od Vipera, a roznica w cenie duza, stad te watpliwosci.

Napisano

Dokładnie wygląda to tak, że w Neosie, w stosunku do Viper'a dostaniesz lepsze manetki, przednią przerzutkę i kasetę. No i generalnie przechodzisz już na napęd 29 biegowy. Merida jest bardzo porównywalna z Neos'em, a trochę tańsza. We wszystkich tych trzech rowerach dostajesz amortyzator z blokadą i hydraulicznym tłumieniem, przy czym NVX z Unibike'a jest chyba najcięższy.

alternatywa poza Meridą:

Innym wyjściem jest próba uzyskania ok. 10% rabatu na Unibike'a Zethos. Wtedy kupisz go sobie za ok. 2000zł. Jest to całkiem realne i byłoby to sensowne posunięcie. Zethos w stosunku do Viper'a ma lżejszy i możliwe, że lepszy jakościowo amortyzator, lepszą tylną przerzutkę oraz trochę lepsze korby.

Generalnie w cenie do 1800 zł to bym zaczął od sprawdzenia dostępności Meridy.

Napisano

Czyli uwazasz, ze Merida jest najlepszym wyjsciem? O zethosa tez zapytalem w najblizszym sklepie z unibike, bo z tego co wiem to w sklepie internetowym juz go nie znajde(a szukalem). W sumie merida tez jest calkiem ladna i osprzet ma dobry, moze nie bralem jej pod uwage poniewaz zawsze ogladalem meridy, ktore mialy slaby osprzet. Uwazasz, ze Merida jest troche tansza ale rowniez dobra jak Neos i oplaca sie ja wziac kosztem slabszej kasety/manetek?

Napisano

Najlepszym wyjściem będzie ten rower, na którym będziesz się najlepiej czuł :icon_wink:

Osobiście wolałbym Meridę, bo bardziej mi się podoba oraz ma tradycyjny mostek zamiast regulowanego w Neos'ie. Ja takich mostków nie lubię. Jednak dla Ciebie to może być wręcz zaleta. Faktycznie kaseta jest ciut słabsza, ale manetki w obydwu rowerach to przecież ta sama grupa Deore. Merida będzie trochę szybsza od Neos'a ze względu na korbę z tarczą 48z. Tak jak pisałem te dwa rowery są bardzo porównywalne, ale w przypadku Meridy pozostaje Ci ok. 300 zł luzu na akcesoria. Dlatego uważam, że jeśli będzie jeszcze dostępna to warto, żebyś podjechał sobie ją obejrzeć.

Pisząc o Zethos'ie i rabacie miałem na myśli model 2011. Po zeszłorocznych to już chyba nawet ślad nie został.

Napisano

Jutro/Pojutrze jade ogladac Kellysa i Meride, prawdopodobnie w tym samym sklepie:) Postawie je obok siebie i dzieki Tobie wybiore pewnie Meride, chyba ze jej nie bedzie to nie wiem co zrobie. Dziekuje za naprawde fachowa pomoc, pomogles mi podjac decyzje, wielkie dzieki, gdybym mogl to postawilbym Ci dobre piwko za te rady :)

Napisano

Niestety pojawil sie problem i nie moge znalesc meridy( w moim miescie nie ma). Macie moze jakies sklepy gdzie dostane Meride Crossway 400V? Poza tym, ktora rama myslicie ze bedzie lepsza dla mnie(180cm wzrostu, odlg krocza od ziemi 86cm) 52cm, czy 55cm? Pozdrawiam!

Napisano

Troche droga, jednak jak nie znajde 400v lub czegos do 1700-1800zlt fajnego to pewnie sie na nia skusze. Czekam na dalsze propozycje, dosyc pilne bo w poniedzialek jade sie przymierzac i musze wiedziec do czego(a potem zakup przez neta)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...