Skocz do zawartości

[ Szprychy ] Stzrelają przy nyplach

delmis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z wypadającymi szprychami a mianowicie co jakis czas po prostu ni z tego ni z owego strzelają przy nyplach. Byłem w serwisie i polecono mi abym przeplótł sobie inne szprychy bo te co mam są badziewiaste. I tu nasuwa mi się pytanie czy warto przeplatać na te obręcze czy kupić nowe koła

Z kupnem kół wolałbym się wstrzymać jednak jeżeli będzie to nieuniknione to jakoś tą kasę wyskrobie

Obręcze to Alexrims x2100

Rower mam jeszcze na gwarancji ale podejrzewam ze i tak mi tego nie uznają więc w ogóle sie nie fatyguję

Jeżeli opłaca się przeplatać te koła to prosiłbym o polecenie jakiś dobrych szprych

Napisano

Jeżeli masz gwarancję, to próbuj reklamować, może akurat Ci wymienią, tym bardziej, jeżeli usterka nie powstała z twojej winy. Jeżeli problem będzie się powtarzał, to może nawet na coś lepszego zamienią.

Jeszcze jedno - jeżeli przepleciesz koła, to kto wie, czy tej gwarancji nie stracisz.

Napisano
Mam problem z wypadającymi szprychami a mianowicie co jakis czas po prostu ni z tego ni z owego strzelają przy nyplach

Wypadają Ci szprychy? Odkręcają się same, pękają, czy po prostu brzdękają? Jeśli to ostatnie, jest to typowy objaw niedbale złożonych kół. Wygląda to tak, że szprycha podczas naciągania, w wyniku tarcia gwintów okręca się nieznacznie wokół własnej osi. Kiedy wsiadasz na rower naprężenie szprych/y między piastą a podłożem maleje pod Twoim ciężarem i szprycha taka wydając charakterystyczny dźwięk wraca do swojego właściwego położenia. W prządnie złożonych kółkach nic takiego nie ma prawa się dziać.

Napisano

Dzieki za odpowiedzi tylko nadal mam dylemat czy jeżeli jedno kolo bylo 3-4 razy centrowane jest sens przeplatac taka obrecz?

Nie ukrywam ze wolałbym ta tańszą opcje bo nowe kołka jednak troche wiekszy wydatek;/

Sprzychy odpadaja a teraz jak pojedzzilem to zaczely troche brzeczec:D

• Mod Team
Napisano

Wina kiepskiego zaplecenia/centrowania. Takie coś nawet w noname'ach nie powinno się dziać jak koło jest dobrze zrobione. Daj do dobrego serwisu na centrowanie i powinno być ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...