Andrew Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Cześć! Zauważyłem u siebie pewną niezgodność przedniej przerzutki XT z ramą Felta. Otóż kąt rury podsiodłowej w tej ramie wynosi 73*, natomiast przerzutka przeznaczona jest dla ram z kątem 66-69*. Tak to wygląda : Zaznaczyłem odległości klatki od zębatki - jak widać odległości są różne, a tak być nie powinno. Pytanie - co robić w takiej sytuacji. Shimano nie robi ani SLX, ani XT na rurę 73*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Ja bym się tym nie przejmował gdyż wydaje mi się że twoja przerzutka pracuje poprawnie, problem mógłby się uwidocznić przy kącie 63-66 zalecanym do fulli. Kąt 66-69 jest odpowiedni do kąta podsiodłówki 73 st sam mam taką sytuację i chodzi bez problemu. Problem u mnie występował gdy miałem XT w wersji 63-66 gdyż nie było możliwe przy kącie 73 st poprawne wyregulowanie. Zresztą kąt 73 st występuje w większości ram MTB a Shimano robi przerzutki tylko w kątach 63-66 albo 66-69 - więc gdyby miało to nie pasować do 73 to nie pasowała by żadna przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Chyba jest OK Po pierwsze przenie przerzutki mają dość dużą tolerancję Po drugie bardziej chodzi o to jak biegnie łańcuch od kasety do korby i tu ważniejszy jest ten kąt między łańcuchem a rurą podsiodłową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.