Skocz do zawartości

[przerzutka przód] problem z kątem rury podsiodłowej

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zauważyłem u siebie pewną niezgodność przedniej przerzutki XT z ramą Felta. Otóż kąt rury podsiodłowej w tej ramie wynosi 73*, natomiast przerzutka przeznaczona jest dla ram z kątem 66-69*.

Tak to wygląda :

dsc05079a.th.jpg

Zaznaczyłem odległości klatki od zębatki - jak widać odległości są różne, a tak być nie powinno.

Pytanie - co robić w takiej sytuacji. Shimano nie robi ani SLX, ani XT na rurę 73*.

Ja bym się tym nie przejmował gdyż wydaje mi się że twoja przerzutka pracuje poprawnie, problem mógłby się uwidocznić przy kącie 63-66 zalecanym do fulli. Kąt 66-69 jest odpowiedni do kąta podsiodłówki 73 st sam mam taką sytuację i chodzi bez problemu. Problem u mnie występował gdy miałem XT w wersji 63-66 gdyż nie było możliwe przy kącie 73 st poprawne wyregulowanie. Zresztą kąt 73 st występuje w większości ram MTB a Shimano robi przerzutki tylko w kątach 63-66 albo 66-69 - więc gdyby miało to nie pasować do 73 to nie pasowała by żadna przerzutka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...