kingj Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam, Mam następujący problem: w praktycznie nowych hamulcach Avid X0(tylny) przebieg może 50km pojawił mi dziwny metaliczny dźwięk - który wzmacnia się przy rozgrzaniu hamulców. Wyjmowałem klocki żeby sprawdzić czy to nie one są przyczyną - i okazało się się że jeden z klocków jest minimalnie nadkruszony w rogu - zamieniłem klocki z przodem i dźwięk przeniósł się na przód. Czy zostawić to tak jak jest, chociaż dźwięk jest wybitnie irytujący i przejdzie to z czasem, czy też czeka mnie wymiana klocków ? Dodam że wykręcając klocki ukręciłem łeb śrubie mocującej - zna ktoś jakiś patent na jej wyjęcie ? ponieważ jest strasznie miękka i ani drgnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Jeśli chodzi o dziwny dźwięk który pojawi się przy danych klockach to najlepszą opcją jest ich wymiana bo ten klocek nadkruszony może wprowadza tarczę w wibrację. Jeśli chodzi o śrubę to dobrze by było jakbyś zrobił fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingj Napisano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Tak więc uporałem się z tą cholerną śrubą - próbowałem wykręcić ją z drugiej strony, ale tam też się ukręciła, zacząłem ją wykręcać w środku czyli w miejscu pomiędzy klockami a sprężynką lub przy samym zacisku, jednak ani drgnęła, a była już bardzo zajechana zacząłem więc ją wkręcać i powolutku jakoś poszło. Wymieniłem klocki na metaliczne avida i cóż...przez chwilę było ok, a później znów to samo, dodatkowo doszło piszczenie . Udało mi się zgrać dźwięk - jakość nieco marna ale może zobrazuje o co chodzi. http://w204.wrzuta.pl/audio/5lJpMRuRLK9/avid_x0. Dodam, że hamulec działa sprawne, może tylko przedni łapie nieco wyżej, dźwięk rozchodzi się po całej ramie i zauważyłem go podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tarantoola Napisano 11 Maja 2011 Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Mam ten sam problem i dzwiek wydobywajacy sie z zacisku. Moje hamulce to XT z okładzinami swissstop i tarcza avid G3. Wmienilem klocki i zobaczymy co bedzie. Póki co wnerwia strasznie. Zastanawiam się czy to nie wina tarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 11 Maja 2011 Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Poczytaj tematy o klockach hamulcowych a dowiesz się że klocki metaliczne bardziej hałasują / piszczą w suchych warunkach. Skoro napisałeś że po zmianie klocków z tyłu na przód dzwięk pojawił sie z przodu, to logicznie mysląc źródłem hałasu były klocki właśnie. Często gęsto jest tak że niektóre klocki piszczą z pewnym typem tarcz i nie da się zbytnio nic tym zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingj Napisano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Poczytaj tematy o klockach hamulcowych a dowiesz się że klocki metaliczne bardziej hałasują / piszczą w suchych warunkach. Skoro napisałeś że po zmianie klocków z tyłu na przód dzwięk pojawił sie z przodu, to logicznie mysląc źródłem hałasu były klocki właśnie. Często gęsto jest tak że niektóre klocki piszczą z pewnym typem tarcz i nie da się zbytnio nic tym zrobić... Logicznie myśląc tak, tylko w takim razie dlaczego nowe klocki po założeniu na tył także wydają ten dziwny dźwięk przy hamowaniu i nie chodzi mi tu o piszczenie,które się pojawiło, ale jakby dźwięk bulgotania, który był też przy poprzednich klockach. Czy taki dźwięk może pochodzić z samego układu hamulcowego, a nie tarcz/klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingj Napisano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Mam ten sam problem i dzwiek wydobywajacy sie z zacisku. Moje hamulce to XT z okładzinami swissstop i tarcza avid G3. Wmienilem klocki i zobaczymy co bedzie. Póki co wnerwia strasznie. Zastanawiam się czy to nie wina tarczy... I jak sytuacja po zmianie klocków ? Może to rzeczywiście wina tarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tarantoola Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A więc wymieniłem te klocki swissstopa na zeity metaliczne i problem się rozwiązał. Do tego pozbyłem się tarcz avida G3 na rzecz shimano xt i już nic mi nie bulgocze. Doszedłem do wniosku, ze w niektórych przypadkach wystarczy zmienić klocki, ale niekiedy i tarcze. Jezdzilem na wielu modelach i widze ze, te falowane mają większe tendencje do hałasowania. Aha u mnie G3 wyrywały małe fragmenty klocków swissstopa co pewnie też się przyczyniało do niesamowicie wnerwiającego hałasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.