Skocz do zawartości

[Avid X0] Dziwny dźwięk i problem ze śrubą

kingj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem: w praktycznie nowych hamulcach Avid X0(tylny) przebieg może 50km pojawił mi dziwny metaliczny dźwięk - który wzmacnia się przy rozgrzaniu hamulców. Wyjmowałem klocki żeby sprawdzić czy to nie one są przyczyną - i okazało się się że jeden z klocków jest minimalnie nadkruszony w rogu - zamieniłem klocki z przodem i dźwięk przeniósł się na przód. Czy zostawić to tak jak jest, chociaż dźwięk jest wybitnie irytujący i przejdzie to z czasem, czy też czeka mnie wymiana klocków ? Dodam że wykręcając klocki ukręciłem łeb śrubie mocującej - zna ktoś jakiś patent na jej wyjęcie ? ponieważ jest strasznie miękka i ani drgnie.

Jeśli chodzi o dziwny dźwięk który pojawi się przy danych klockach to najlepszą opcją jest ich wymiana bo ten klocek nadkruszony może wprowadza tarczę w wibrację. Jeśli chodzi o śrubę to dobrze by było jakbyś zrobił fotki.

Tak więc uporałem się z tą cholerną śrubą - próbowałem wykręcić ją z drugiej strony, ale tam też się ukręciła, zacząłem ją wykręcać w środku czyli w miejscu pomiędzy klockami a sprężynką lub przy samym zacisku, jednak ani drgnęła, a była już bardzo zajechana zacząłem więc ją wkręcać i powolutku jakoś poszło. Wymieniłem klocki na metaliczne avida i cóż...przez chwilę było ok, a później znów to samo, dodatkowo doszło piszczenie :(. Udało mi się zgrać dźwięk - jakość nieco marna ale może zobrazuje o co chodzi. http://w204.wrzuta.pl/audio/5lJpMRuRLK9/avid_x0. Dodam, że hamulec działa sprawne, może tylko przedni łapie nieco wyżej, dźwięk rozchodzi się po całej ramie i zauważyłem go podczas jazdy.

Poczytaj tematy o klockach hamulcowych a dowiesz się że klocki metaliczne bardziej hałasują / piszczą w suchych warunkach. Skoro napisałeś że po zmianie klocków z tyłu na przód dzwięk pojawił sie z przodu, to logicznie mysląc źródłem hałasu były klocki właśnie. Często gęsto jest tak że niektóre klocki piszczą z pewnym typem tarcz i nie da się zbytnio nic tym zrobić...

Poczytaj tematy o klockach hamulcowych a dowiesz się że klocki metaliczne bardziej hałasują / piszczą w suchych warunkach. Skoro napisałeś że po zmianie klocków z tyłu na przód dzwięk pojawił sie z przodu, to logicznie mysląc źródłem hałasu były klocki właśnie. Często gęsto jest tak że niektóre klocki piszczą z pewnym typem tarcz i nie da się zbytnio nic tym zrobić...

Logicznie myśląc tak, tylko w takim razie dlaczego nowe klocki po założeniu na tył także wydają ten dziwny dźwięk przy hamowaniu i nie chodzi mi tu o piszczenie,które się pojawiło, ale jakby dźwięk bulgotania, który był też przy poprzednich klockach. Czy taki dźwięk może pochodzić z samego układu hamulcowego, a nie tarcz/klocków?

Mam ten sam problem i dzwiek wydobywajacy sie z zacisku. Moje hamulce to XT z okładzinami swissstop i tarcza avid G3. Wmienilem klocki i zobaczymy co bedzie. Póki co wnerwia strasznie. Zastanawiam się czy to nie wina tarczy...

I jak sytuacja po zmianie klocków ? Może to rzeczywiście wina tarczy...

• 2 tygodnie później...

A więc wymieniłem te klocki swissstopa na zeity metaliczne i problem się rozwiązał. Do tego pozbyłem się tarcz avida G3 na rzecz shimano xt i już nic mi nie bulgocze. Doszedłem do wniosku, ze w niektórych przypadkach wystarczy zmienić klocki, ale niekiedy i tarcze. Jezdzilem na wielu modelach i widze ze, te falowane mają większe tendencje do hałasowania.

Aha u mnie G3 wyrywały małe fragmenty klocków swissstopa co pewnie też się przyczyniało do niesamowicie wnerwiającego hałasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...