dissident Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Witam. Dzisiaj w rowerze swojej dziewczyny wymieniałem uchwyt od przedniej lampy (stary się złamał). Po zamontowaniu lampy i prawidlowym podłaczeniu kabli, identycznie jak w tym poradniku http://www.activsport.eu/Instrukcja-podlaczenia-pradnicy-w-piascie--cinfo-pol-6.html(btw lampa nawet chyba ta sama), lampy nie swiecą się. Kable są na pewno dobrze podłączone.. lampa w trybie ON powoduje opór na piaście z prądnicą. Nasiedziałem się dobre 2 godziny majstrując i kombinując i nie mam już pomysłu co jest nie tak. Jako ciekawostkę dopiszę, że ok 2 razy na sekunde światło pojawiło się i zniknęło.. Zaczęłem nawet myśleć, że to przez metalowy uchwyt.. wczesniej byl plastikowy.. ale odkreciłem lampę całkiem od ramy i jest to samo.
Logan21 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Jeśli podłączasz do ramy, to właśnie w tym może tkwić problem...połączenia z ramą bardzo często mylą człowieka! Ja sam gdy miałem problemy kiedyś z ramą, musiałem odejść od tej roboty i na spokojnie pomyśleć w domu, okazało się, że dynamo miało przebicie! W twoim przypadku na spokojnie sprawdziłbym kilka rzeczy: 1.Czy żarówki się nie przepaliły-można to sprawdzić jakąś 6V baterią np. 4x1,5V połączone szeregowo! 2. Jeżeli poprzedni uchwyt był plastikowy, to na pewno nie mógł być użyty jako podpięcie do masy... tzn. że chyba twoja dziewczyna ma gdzieś przy tej lampie wyprowadzenie na 2 przewód? Sprawdź czy przewód + gdzieś się nie przetarł i nie styka się z ramą, co mogło by powodować zwarcie! 3. Sprawdź przewodność połączeń! 4. Powodów może być jeszcze mnóstwo...proponuję na spokojnie przemyśleć sprawę. Tym czasem opisz nam jak dokładnie wygląda zestaw oświetleniowy..na dynamo? Napisz coś więcej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.