Skocz do zawartości

[napęd] Ciągłe stukanie + pytanie co do wymiany

YgreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni w okolicach korby ciągle coś mi stuka. Powtarza się to stukanie co każdy obrót korby przy większym nacisku. Stukanie te bardzo mnie denerwowało więc przejechałem dziś się do serwisu, żeby coś z tym zrobili. Pan sprawdził rozciągnięcie łańcucha i powiedział, że kaseta i łańcuch do wymiany, a stukanie zniknie. ( :blink: ) Mam więc pytanie, co może powodować takie pukanie? Czy rzeczywiście może być to winą rozciągniętego łańcucha?

Drugie moje pytanie dotyczy nowych części napędu. Stwierdziłem, że po 3 tysiącach km wypadałoby zmienić łańcuch i może przy okazji też kasetę. Myślałem, żeby zmieścić się w 100zł.

Mój teraźniejszy napęd wygląda tak:

Przerzutka przednia: SHIMANO Alivio

Przerzutka tylna: SHIMANO Deore M531

Korba: SHIMANO M361 Octalink (42X32X22T)

Środek suportu: SHIMANO Octalink cartridge

Kaseta: SHIMANO CS-HG30-8 (11-32)

Lańcuch: KMC Z-7 (108L)

Chciałbym kupić kasetę Shimano HG-30 i do tego łańcuch. Nie jestem zdecydowany czy kupować Shimano HG40, czy lepiej zainwestować w jakiś wyższy model?

Jeśli ktoś by rozwiał moje wątpliwości, byłbym bardzo wdzięczny. :)

Pozdrawiam

Moim zdaniem stukot nie ma nic wspólnego z łańcuchem i kasetą. Po 3 tyś. km wszystko powinno dobrze śmigać. Inna sprawa jeśli byśmy chcieli wstawić do twojej kasety nowy łańcuch bo ten może się nie przyjąć. Osobiście sprawdził bym czy np. nie jest pękniete jakieś ogniwo łańcucha, czy przerzutka/kółeczka nie sa uszkodzone, czy łożyska czasem się nie rozpadły. A może padł suport? Rama przenosi dźwięki i może być tak, że nam wydaje się, że uszkodzone jest coś w napędzie, a faktycznie jest brak smaru np. w pedałach czy w innych łączeniach.

U mnie źródłem cykania/stukania dochodzącego z okolic korby przy mocniejszym "depnięciu" na pedały okazał się suport, który zakończył swój marny żywot. Wymiana przywróciła wszystko do normy. U znajomego cykanie/stukanie również ze wspomnianych przez Ciebie okolić było wynikiem pęknięcia plastikowej części pedała w okolicach osi.

Nie wydaje mi się, aby 3k km wystarczyły do zajechania napędu, tak więc rady pana ze sklepu potraktowałbym z przymrużeniem oka.

suport, miski suportu (niezaleznie od typu), dokręcenie całości,pęknięte miski, luzy na dokręceniu misek, potem ramiona na suporcie, na końcu pedały. Może być uwalone od środka gniazdo (mufa) przy minimalnym ruchu jakiś kamyk czy piach moze tam skrzeczeć.

co do zakupu suportu - to nie zalezy od modelu roweru. Musisz go kupić typu pasującego do korb jakie masz a np.: zostawiasz (kwadrat, isis, howitzer, zewnętrzne etc)

A jak chcesz kupić i korby i suport możesz pofolgować i wtedy taka para napędu musi pasić. Wyjątek to korby ze zintegrowaną osią drążoną - wtedy zazwyczaj w secie sa zewnętrze łożyska wraz z miskami.

Pewno masz kwadrat to rozejrzyj się za czymś na maszynówkach np.: kinex. Około 50 PLN w górę musi kosztować, te tańsze suporty kwadraty to badziewie delikatne

napisałeś taki wywód a nie czytałeś tematu od początku!

YgreK napisal że ma suport na octalinc co oznacza że są w nim łożyska maszynowe, miałem identyczny problem jak ty, mam podobny zestaw, u mnie to się pojawiło po złożeniu roweru od nowa, jeżeli trzask pojawia się zawszę w jednym miejscu przy obrocie to ściągnij łańcuch i sprawdź jak się obraca sama korba bez obciążenia, u mnie przyczyną tych hałasów było nienasmarowanie gwintów suportu, jak się dostanie tam piasek to też potrafi strzelać, sprawdź jeszcze czy masz ramiona korby dokręcone dobrze

tobike o co ci chodzi? Przeciez Ygrek pisze że ma normalny wkręcany w mufe suport cartridge z koncówkami Octalink, pomieszało ci sie chyba z zewnętrznymi łozyskami Shimano ale 361 to za niska seria. To co napisałem jest aktualne, jak stuka, skrzypi przy pedałowaniu z okolic korb i suportu to tam trzeba patrzeć a niekoniecznie kaseta,łańcuch itd

Możliwe również,że wkład suportu jest niedostatecznie dokręcony albo kontra z drugiej strony.Niewystarczająco może też być nie dokręcone dostatecznie mocno jedno z ramion korby,lub obydwa.

System octalink to oczywiście wkręcany w mufę cartridge z osią na mocowanie wielowpust i nie jest na maszynówkach tylko na kulkach,więc być może jedna albo kilka kulek poprostu zostało scharatanych. B):rolleyes:

Moim zdaniem racje ma marky5, praktycznie każdy delikatny luz na korbie spowoduje trzask podczas nacisku a szczególnie jest to odczuwalne przy zwykłym mocowaniu na kwadrat, jedyne co możesz sprawdzić to które ramie masz uszkodzone (podczas nacisku na nie będzie owy odgłos) i dokręcić, jak to nie pomoże to rozkręcasz i sprawdzasz co jest zniszczone

Witam .Ja również mam ten sam problem.Na korbie octalink słyszę stuki.Wydaje mi się ,że to właśnie suport albo na kwadracie luzy.Ale nie jestem sam pewien.Sprawdzę jeszcze pedały jak doradzacie.Jak nie to zakupiłem osprzęt do demontarzu i prawdopodobnie w tym tygodniu to rozbiorę.Dam znac jak się dowiem co to było.Pozdro.

Kiedyś u mnie też "strzelał" suport i męczyłem się z nim bardzo długo.

Wszystko rozkręcałem, czyściłem, smarowałem, w końcu wymieniłem łożyska w suporcie ... i nic to nie dało.

Już podejżewałem, że rama ma jakąś wadę gdzieś na spawie.

Aż pewnego pięknego dna los chciał, że złapałem z tyłu kapcia.

A jak już zdjąłem koło to postanowiłem zdjąć i wyczyścić kasetę.

Na powierzchni bębenka było trochę brudu, więc go wyczyściłem i dałem trochę smaru przed nałożeniem kasety.

Jakie było moje zdziwienie, kiedy po złożeniu wszystkiego nastała cisza :o

Także warto to sprawdzić.

Odkręć pedały, wyczyść i posmaruj dobrze. Podobnie możesz zrobić z korbą, możesz nawet rozkręcić ją na części pierwsze i skręcić na smarze.

U mnie coś strzelało, wydawało mi się nierealne żeby nowa 105-tka tak szybko padła, tym bardziej że unikam deszczu. Zdarza się, że wkręcamy części na sucho i wtedy są takie problemy.

Sprawdź czy sztyca nie puka.....

(Kiedyś też próbowałem zlokalizować pukanie - oskarżyłem w końcu amora a okazało się, że to sztyca)

Sprawdź czy sztyca jest dobrze dokręcona, czy nie dostał się piach. Wyczyść wszystko i zamontuj ponownie. Pedałom też mały serwis nie zaszkodzi. Miałem identyczną sytuację i winna była sztyca.

Pojechałem do znajomego serwisanta, sprawdził wiele opcji: pedały, dokręcenie blatów, dokręcenie kasety, dokręcenie korby. Nic nie pomogło, więc najprawdopodobniej jest to suport.

Po maratonie w Wieluniu zajmę się tym. Tylko rodzi się pytanie. Jak sprawdzić długość jakiej ma być ten suport?

• 2 tygodnie później...

Witam, ja wczoraj rozebrałem wszystko .Nic poważnego nie zauważyłem .Jutro poskręcam ,byc może to tylko syf.Mam tylko pytanie czy ten cały suport należy mocno dociągnąc ? Bo jak rozbierałem to nie był za bardzo dociągnięty.I możliwe ,że to była przyczyna stukania.I jeszce jedno pytanko .Czy oś suportu powinna się kręcic swobodnie czy ma jakiś opór .Bo w moim przypadku kręciła się jak w żywicy.Czy to normalne ?Rozbierałem to pierwszy raz ,stąd te głupie pytania :),Jutro złoże to napisze czy stukanie przeszło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...