sEs Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Aż przykro się robi .... :( http://www.sport.pl/sport/1,65025,9566471,Giro_d_Italia__Smierc_Belga_Woutera_Weylandta.html
natsky Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Pamiętam jak kilka lat temu (okolice 4) byłem dość mocniej związany ze sportem motoryzacyjnym - rajdami WRC, niż powiązany ze sferą rowerową i pamiętam jak zginął Colin McRae czy 2 lata wcześniej zmarł Richard Burns. Miałem dziwne uczucie pustki - ale na poziomie takim, jakby ktoś mi z rodziny umarł. Po prostu każde życie biegnie swoim torem a nam wystarczyć musi pogodzenie się z tym. Pozdrawiam !
marek93 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Oglądałem relację wyścigu na eurosporcie, dziwię się ludziom, którzy pokazali jego twarz tuż po wypadku, wyglądało to koszmarnie. Szkoda człowieka i jego rodziny/przyjaciół, no ale taki już jest sport.
c1ach Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Fatalnie Niektóre portale pokazały zdjęcia i widok jest przerażający, ten strumień krwi płynący po asfalcie...mi to nie wygląda na tylko uderzenie głową - przecież kask powinien stłumić uderzenie ? Zginął, bo robił to co kochał, i to chyba jedyne pocieszenie.
koziakaka Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 mial peknieta podstawe czaszki. wiadomo, ze przy niektorych predkosciach i uderzeniach kask nic nie da. szkoda. niby bezpieczny sport.
marek93 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Kask na niewiele się zdał, ponieważ dzisiejszy pechowiec upadł na twarz
ogryz2 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Masakra. Żal człowieka, ale niestety, wypadki chodzą po ludziach. Tak z innej beczki, ma ktoś może, lub wie gdzie jest rozpisane jak pokazują na eurosporcie na żywo lub nie Giro d'Italia ??
Fenthin Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Mnie osobiście jako osobę w pewien sposób związaną z medycyną te zdjęcia nie oburzają. Powiem więcej, uważam, że dobrze, że je pokazano. Przynajmniej wiemy, że sytuacja już od pierwszych chwil była bardzo poważna. Cóż, kask nie zawsze uchroni przed urazami. Można tylko powiedzieć "niech spoczywa w spokoju" i należy żyć dalej, bo nic innego nie jesteśmy w stanie zrobić.
dawidszew Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Jeśli ktoś chce to wrzucam link do filmiku, ale oglądacie na własną odpowiedzialność http://videos.sapo.ao/WjfN7qS6WuoEo3ZoEmhb
Gagarin40i4 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Generalnie dziwie sie ze telewizja puściła cos takiego, jakis realizator nie ogarniety, rozumiem jakby to bylo obite kolano ale tutaj stróżka krwi płynie po asfalcie to raczej sytuacja jest poważna i nie ma co robić z tego przedstawienia. Szkoda człowieka przede wszystkim tym bardziej że taki młody
Sorcerer Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Mnie osobiście jako osobę w pewien sposób związaną z medycyną te zdjęcia nie oburzają. Powiem więcej, uważam, że dobrze, że je pokazano. Przynajmniej wiemy, że sytuacja już od pierwszych chwil była bardzo poważna. Cóż, kask nie zawsze uchroni przed urazami. Można tylko powiedzieć "niech spoczywa w spokoju" i należy żyć dalej, bo nic innego nie jesteśmy w stanie zrobić. I jest to przestroga dla innych. Skonczymy z ta poprawnoscia 'polityczna', a potem sie dziwic ze dzieci i mlodziez nie zdaje sobie sprawy mozliwych konsekwencji. Mnie nikt z rodzicow nie zabranial w wieku 7 lat zobaczyc jak motocyklista zaliczyl czolowke glowa w zderzak poloneza. Strasznie i straszne? Nie, daje do myslenia? Tak.
Gagarin40i4 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 No według mnie bez obrazy ale 7 latkom sie takich rzeczy pokazywać nie powinno, a chodzi o to ze stacje nie powinny sobie nabijac słupków ogladalnosci pokazywaniem zdjec czlowieka ktory umiera bo to juz jest patologia
Sorcerer Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 No według mnie bez obrazy ale 7 latkom sie takich rzeczy pokazywać nie powinno Zaraz, zaraz, doroslym w takim razie takze nie powinno sie pokazywac bo maslo jest maslane. W ogole patolog, prokurator, policjant, strazak, pielegniarka tez nie powinni tego ogladac. A potem placz i zgrzytanie zebow na 4 roku ze nie jest sie w stanie wytrzymac widoku krwii. A teraz do meritum, dlaczego nie powinno sie, koncze zgrywanie sie.
Gagarin40i4 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Bo dziecie powinno sie chyba uczyć że człowiek to coś wiecej niz tylko zbitek mięśni kosci i innej masy.
c1ach Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Dość spory materiał z włoskiej telewizji : http://www.youtube.com/watch?v=HGmIF2f5Hpo
Sorcerer Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Bo dziecie powinno sie chyba uczyć że człowiek to coś wiecej niz tylko zbitek mięśni kosci i innej masy. A NIE JEST? Wlasnie ze jestesmy takim zbitkiem, to zycie jest kruche. I czesto kto tego nie widzial tego faktu nie szanuje.
Gagarin40i4 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 No fajno ale jeżeli dziecko postrzega człowieka jak zwykły mechanizm to ciężko budować w nim szacunek do samego siebie i innych ludzi, to jak wymagać szacunku do lodówki albo pilota od telewizora
natsky Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 No fajno ale jeżeli dziecko postrzega człowieka jak zwykły mechanizm to ciężko budować w nim szacunek do samego siebie i innych ludzi, to jak wymagać szacunku do lodówki albo pilota od telewizora No ale zaraz, czy młode pokolenie nie ma doczynienia z seksem, śmiercią, patologiami, głupotą ludzką na co dzień? Widzę i wiem, że Twoje słowa dość ładnie brzmią, ale w dzisiejszych czasach, musiał byś trzymać dziecko w piwnicy i niedopuszczać go do tego co się dzieje wokół... Wydaje mi się, że pokazywanie czegoś takiego młodszym nie jest ogromnym błędem. Od początku, młody człowiek musi pojąć czym jest, z czego się składa i jak działa. Pozdro
Draagus Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Szkoda mi go. Jedyne co mogłoby nam pozostać, to kondolencje dla rodziny i przyjaciół... [*]
Gagarin40i4 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 No ale zaraz, czy młode pokolenie nie ma doczynienia z seksem, śmiercią, patologiami, głupotą ludzką na co dzień? Widzę i wiem, że Twoje słowa dość ładnie brzmią, ale w dzisiejszych czasach, musiał byś trzymać dziecko w piwnicy i niedopuszczać go do tego co się dzieje wokół... Wydaje mi się, że pokazywanie czegoś takiego młodszym nie jest ogromnym błędem. Od początku, młody człowiek musi pojąć czym jest, z czego się składa i jak działa. Pozdro Jasne że mają z tym do czynienia ale wydaje mi się że raczej nie powinny mieć. Poza tym ok młody człowiek powinien wiedzieć czym jest itp. ale siedmiolatkowi ta wiedza w niczym raczej nie pomoże nie mówie że ludzi nie powinno sie uświadamiać że nie są niezniszczalni ale nie w takim wieku jak przedstawił kolega bo to da odwrotny skutek , bo zamiast nauczyć szanować ludzie życie pokażemy dziecku że jest za przeproszeniem g.... warte
Sorcerer Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Jasne że mają z tym do czynienia ale wydaje mi się że raczej nie powinny mieć. Poza tym ok młody człowiek powinien wiedzieć czym jest itp. ale siedmiolatkowi ta wiedza w niczym raczej nie pomoże nie mówie że ludzi nie powinno sie uświadamiać że nie są niezniszczalni ale nie w takim wieku jak przedstawił kolega bo to da odwrotny skutek , bo zamiast nauczyć szanować ludzie życie pokażemy dziecku że jest za przeproszeniem g.... warte Wrozka jestes czy co? Moze jeszcze powiesz ze mnie przebadales jak psycholog przez internet? Wybiorcze czytanie takze sie klania, bo chyba napisalem ze nie znajac jak kruche jest zycie ciezko poznac jego wartosc i szanowac, a ze mam okazje wieksza niz wiekszosc zwyklych ludzi obcowac przy wypadkach/spaleniach/samobojstwach i poznac to od tej strony to takze daje do myslenia jak GLUPIO ludzie potrafia stracic zycie. Nie mowiac juz o wlasnym rodzenstwie ktore NIESTETY nie mialo do czynienia z taka czy podobna sytuacja jak ja ja wtedy czy dzisiaj, mimo ze maja 14-16lat to gowno widzieli za przeproszeniem, a przyklady ich zludnego poczucia bezpieczenstwa mielismy okazje przekonac sie kilkukrotnie. Bedzie moment to zobacza jak to wyglada. A co mi zostalo po tamtej sytuacji? To ze nie jezdze na motorze, skuterze czy innym badziewiu bo wiem ze mam mniej kontroli nad tym co robia inni na drodze. Vide tamten motocyklista i nomen omen jego dziewczyna nie byli niczemu winni wtedy. Zgineli przez bezmyslnasc osoby wyjezdzajacej z podporzadkowanej, nikt takze nie powie ze jechali za szybko. Zaraz pewnie takze ktos napisze dlaczego jezdze na rowerze i scigam sie? Bo wiem ze mam wiecej kontroli nad tym co sie wokol mnie dzieje jadac rowerem niz np. motocyklem bo nie przewidze innych. Czynnik ludzki jest tutaj kluczowym slowem. Mam nadzieje ze nie zostanie to powyzej odebrane jako manifest przeciwko kolarstwu zawodowemu, a raczej jak spoleczenstwo chowa sie w skorupce jajka, tylko jak przychodzi do rozbicia skorupki to nagle wszyscy sie budza wskutek roznych tragedii przez bezmyslnac poniewaz nie zdaja sobie sprawy jak kruche jest zycie. Na pewno dla wiekszosci rodzicow, nastolatkow czytajych moj wstep, bedzie cos na sposob terapi szokowej. Poniekad tak, ale szokiem chyba nie jest ze byle gowno potrafi zakopac nas 6stop pod ziema?
ogryz2 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Pragnę też poinformować, że poniedziałek był szczególnie kiepskim dniem dla rowerzystów. W moim mieście także owy zginął: http://www.epoznan.pl/news-news-25111-Tragedia_na_Cytadeli_na_torze_4x_zginal_rowerzysta
makaweli Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 oglądał ktoś dzisiejszy etap giro ? piekna postawa zawodników,etap nie liczył sie do punktacji,wszyscy jechali spokojnie,ok 35 km/h co 10 km peleton prowadziła inna grupa a ostatnie bodajże 9 km prowadziła grupa zmarłego Woutera,pare metrów przed linią wszyscy zjechali sie w jedną linie i przejechali mete wspólnie trymając sie razem,aż mi ciary przeszły,piękne pożegnanie od kolegów i całego świata kolarskiego......... ehhhhh
Gagarin40i4 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Wrozka jestes czy co? Moze jeszcze powiesz ze mnie przebadales jak psycholog przez internet? Wybiorcze czytanie takze sie klania, bo chyba napisalem ze nie znajac jak kruche jest zycie ciezko poznac jego wartosc i szanowac, a ze mam okazje wieksza niz wiekszosc zwyklych ludzi obcowac przy wypadkach/spaleniach/samobojstwach i poznac to od tej strony to takze daje do myslenia jak GLUPIO ludzie potrafia stracic zycie. Nie mowiac juz o wlasnym rodzenstwie ktore NIESTETY nie mialo do czynienia z taka czy podobna sytuacja jak ja ja wtedy czy dzisiaj, mimo ze maja 14-16lat to gowno widzieli za przeproszeniem, a przyklady ich zludnego poczucia bezpieczenstwa mielismy okazje przekonac sie kilkukrotnie. Bedzie moment to zobacza jak to wyglada. A co mi zostalo po tamtej sytuacji? To ze nie jezdze na motorze, skuterze czy innym badziewiu bo wiem ze mam mniej kontroli nad tym co robia inni na drodze. Vide tamten motocyklista i nomen omen jego dziewczyna nie byli niczemu winni wtedy. Zgineli przez bezmyslnasc osoby wyjezdzajacej z podporzadkowanej, nikt takze nie powie ze jechali za szybko. Zaraz pewnie takze ktos napisze dlaczego jezdze na rowerze i scigam sie? Bo wiem ze mam wiecej kontroli nad tym co sie wokol mnie dzieje jadac rowerem niz np. motocyklem bo nie przewidze innych. Czynnik ludzki jest tutaj kluczowym slowem. Mam nadzieje ze nie zostanie to powyzej odebrane jako manifest przeciwko kolarstwu zawodowemu, a raczej jak spoleczenstwo chowa sie w skorupce jajka, tylko jak przychodzi do rozbicia skorupki to nagle wszyscy sie budza wskutek roznych tragedii przez bezmyslnac poniewaz nie zdaja sobie sprawy jak kruche jest zycie. Na pewno dla wiekszosci rodzicow, nastolatkow czytajych moj wstep, bedzie cos na sposob terapi szokowej. Poniekad tak, ale szokiem chyba nie jest ze byle gowno potrafi zakopac nas 6stop pod ziema? Dobra tobie to wyszło na dobre ,ale nie uważasz ze sa inne sposoby na sprawienie żeby ludzie bardziej uważali na swoje życię niż pokazywaniem im czyichś zwłok.Moi rodzice jakoś przestrzegali mnie przed tego typu doznaniami ,a jestem osobą która jest bardzo ostrożna czasami do znudzenia.Poza tym chodzi przede wszystkim o to że w moim mniemaniu puszczanie umierającego 26 letniego chłopaka w telewizji w momencie gdy ogląda to jego rodzina to raczej to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo chyba ostatnią rzeczą jaką by chcieli to robienie jakiejś medialnej szopki podczas gdy oni przeżywają tragedię . Mówisz że dziecią powinno sie pokazywać takie zdarzenia no ale kurde ludzie po śmierci też wymagają szacunku i to nie są jakieś eksponaty dydaktyczne. Wydaje mi się że dziecku wystraczy wpoić troskę o własne bezpieczństwo a nie stosować terapię szokową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.