sfeat Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Witam wszystkich. Od niedawna jestem posiadaczem nowego Unibike'a Zethos'a 2011 i niestety trochę się rozczarowałem - po może trzech pierwszych dniach użytkowania zauważyłem dość irytujący problem: przy pedałowaniu czuć wyraźne takie charakterystyczne mrowienie w pedałach. Pierwsze podejrzenie padło na suport, ale gdy przyjrzałem się łańcuchowi to to właśnie on tak przeskakiwał (prawie tego nie widać, ale jakby sie przyjrzeć to jest to zauważalne) i to nie w miejscu przerzutek, ale tam gdzie wychodzi on z kasety - dla pewności załączyłem obrazek. Zrobiłem czyszczenie łańcucha (benzyna ekstrakcyjna, potem olej) - pomogło na 2 dni, później znowu to samo. Przeskakuje wtedy gdy jest naciągnięty (czyli gdy pedałuję), na luzie tego nie ma. Jest to dość wkurzające podczas jazdy (praktycznie cały czas czuć te mrowienie, na jednym przełożeniu bardziej, na innym mniej) i teraz pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niedopasowany łańcuch? Czy może bardziej wina kasety? Aha, potem jeszcze zdjąłem łańcuch z zębatek by sprawdzić czy to przypadkiem nie wina suportu, pokręciłem korbą i owszem - było czuć delikatne mrowienie ale to był calkiem inny rodzaj mrowienia - naprawdę delikatne - prawie nieodczuwalne, więc suportu już nie podejrzewam. Załączam obrazek. łańcuch: SHIMANO HG53 kaseta: SHIMANO DEORE HG50-9 / 11-32T
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.