qbs Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Witam, Chcę zakupić swój pierwszy rower crossowy. W moim mieście - Krakowie odwiedziłem ostatnio wiele sklepów, ale na żywo miałem okazję przejechać się tylko authorem stratosem, dwóch pozostałych rowerów nie widziałem. Który z tych rowerów polecacie najbardziej? Czy ktoś może orietnuję się gdzie w Krakowie mógłbym przymierzyć rometa lub herculesa?
Rulez Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Rometa RX 500 z 2009 raczej nie przymierzysz, wszystkie wyprzedane ...
qbs Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Dziękuję za pomoc. Hercules wizualnie i cenowo również najbardziej mi odpowiada. Może ktoś z forumowiczów wie gdzie w Krakowie można zmierzyć Herculesa? Jeśli nie pewnie zakupie w ciemno bo i tak jestem laikiem i tak naprawdę nie wiem czy po przejechaniu kilkunastu metrów jakkolwiek wpłynęło by to na moją decyzje. Co do rozmiaru - mam 180cm wzrostu, od podłogi do krocza 81cm, lepiej wziąć rame 19" czy 20,5"? http://allegro.pl/rower-hercules-jump-28-shimano-alivio-lodz-i1594884440.html
PopaY Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Zależy od Ciebie i Twoich preferencji. Ja mam 185cm i 85cm od krocza i jeżdżę na Meridzie 20,5", ale mój rower ma nieco inną geometrię niż Hercules. Dla Ciebie raczej proponowałbym 19" jako, że mostek nie jest regulowany i nie będziesz mógł sobie nieco przynąć kierownicy do siebie. Oczywiście jeśli zależy Ci na bardziej komfortowym podróżowaniu.
qbs Napisano 9 Maja 2011 Autor Napisano 9 Maja 2011 ok, plusy z 19" to komfort i pewnie zwrotność, a jakie sa plusy z większej ramy? - bardziej sportowa pochylona sylwetka? Rower głównie do użytku na miasto (8km do pracy) + większe wyprawy ok. 100km w weekendy od czasu do czasu.
Rulez Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Trudno powiedzieć jakie będą różnice w pozycji na rowerze, ponieważ nie ma jego geometrii, a sam rozmiar niewiele mówi. Jednak z dosyć dużym prawdopodobieństwem można napisać, że przy nodze 81 cm rama 20,5" będzie bardzo blisko krocza.
prawysierpowy Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Ja znalazłem geometrie do modelu 2011 tylko: http://www.hercules-bikes.de/de/Hercules-Ebikes-und-Fahrraeder-im-Detail-160,385,1723,detail.html i potem trzeba kliknąć na „Geometriedaten” w zakładce Mam podobne wymiary, co kolega 183 cm i 78 cm od krocza i nie wiem, jaką ramę herculesa wybrać 48 czy 52. Jak się weźmie za dużą to potem mogą plecy boleć i może się podróżować niekomfortowo? Czy takiej małej różnicy się nie odczuje i chodzi tylko o zsiadanie z roweru? W sumie 52 cm to 20,47 cala, a ten 48 to 18,89 cala, czyli dosyć mały..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.