kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Podczas wczorajszej jazdy po ostatnim zjeździe okazało się, że prawie wszystkie szprychy są luźne obręcz wygląda na prostą nie ma 8ki . Moje pytanie jest takie: czy to normalne że koło się rozkręciło?cy wystarczy dociągnąć nyple i będzie ok? czy już trzeba wymienić szprychy?
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 a co mogło to spowodować? np.złe skręcenie kół?
Onyxer Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Na centrowanie zapraszam do najbliższego serwisu, gdyż to może niezbyt ale dla początkującego trudna sztuka.
Grand231 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Podczas wczorajszej jazdy po ostatnim zjeździe okazało się, że prawie wszystkie szprychy są luźne Ja nie rozumiem jak podczas jazdy mogły odkręcić się wszystkie nyple?.
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Też tego nie rozumie...to pierwsza moja powazna przygoda:( jak wyjechałem z domu to było wszysko ok czyli jak sie jezdzi to to jest normalne?!
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 piasty Novatec 712SB/711SB obrecze No Tubes ZTR Alpine szprychy Sapim Las to zły zestaw?
Grand231 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Całkiem możliwe że jeżeli szalałeś w terenie a obręcz nie była kapslowana mogło się to stać-ale pozostaje inna kwestia nie czułeś bicia góra dół oraz na boki podczas jazdy, założę się że tak więc albo byłeś zmuszony dojechać w takim stanie do domu albo po prostu przyjęłaś to za normalność . Podaj dokładne parametry koła.
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 jestem Świeżakiem:) można troszkę jaśniej? za każdym razem ja wracam do domu to sprawdzam rower czy wszystko jest ok. Nie biło na boki ani góra dół wczoraj wyjechałem z lasu na asfalt to usłyszałem dziwny dźwięk okazało się że to tylne koło . Te koła były dla mnie dużym wydatkiem wiec już tak nie szaleję jak na tych które były w rowerze przy zakupieniu. Możliwe ze gdzieś mocniej przywaliłem ale wcześniej było dobre . centrowanie ma całą sprawę załatwić czy trzeba kopic nowe szprychy?
Grand231 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Jeżeli szprychy nie są powyginane centrowanie powinno załatwić sprawę, koszt jak już wcześniej pisali koledzy oscyluje w granicach 15 zł, parametry koła wydają się w porządku więc może koło fabrycznie było źle złożone, od kiedy uprzedzasz ten zestaw?.
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 koszt centrowania to już przeżyje:) zrobiłem na nich jakieś 400 - 450 km wiec malutko ile w terenie to nie wiem .
Fenthin Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Panowie, moment. To było nowe koło? Jeśli tak, po pewnym czasie może wymagać dociągnięcia szprych. Tyle.
kamo10 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Tak nowe koła . Jeśli tak ma się sprawa to przód pewnie skończy tak samo:( zawiozę obydwa do serwisu i się zobaczy . Szkoda że Bikestacja pisząc że są gotowe do jazdy nie uwzględniła późniejszego dociągnięcia , nie każdy to wie, wliczając w tym mnie:) no trudno oby się skończyło na kilkunastu zł
ugupu Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 No to akurat, że szprychy trzeba dociągnąć po 150-200 kilometrach to wie każdy co jest z rowerem zaznajomiony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.