Skocz do zawartości

[rama] naprawa pękniętej podsiodłówki

leo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie mi pękła rama na rurze podsiodłowej kilka mm nad spawem górnego węzła.

Rama to Diamondback Overdrive wykonany z aluminium 6061 w procesie T6.

Nie stać mnie na nową więc kombinuję jak ją naprawić, poczytałem trochę o spawaniu.

O ile znalezienie biegłego fachowca jest możliwe, to ciężko o ponowne wygrzanie ramy(zwłaszcza że to 22")

Przyszedł mi do głowy pomysł aby do rury podsiodłwej, do środka wkleić rurę aluminiową o długości ok 20cm i zastosować sztycę o mniejszej średnicy. Co myślicie o tym pomyśle?

Ps. Wiem że masa ramy wzrośnie o ok. 200 gram, ale nie obchodzi mnie to.

Chyba, że ktoś ma namiar na jakiegoś speca od spawania ram w trójmieście.

Kiedys kupilem rowerek z rama w ktorej zastosowany byl podobny patent. Sztyca fabryczna miala średnice 31,8 , w rame zostala wprasowana rura aluminiowa przez co srednica sztycy zostala zredukowana do 24,5mm. Wprasowana rura byla praktycznie na calej dlugosci rury podsiodlowej. Rama nie byla spawana jednak w miejscu pekniecia troche ponizej zacisku podsiodlowego zostala dolozona aluminiowa opaska. Rower sprzedalem dalej po krotkim czasie kumplowi, minely conajmniej 2 lata i z rama nic zlego sie nie dzieje. Sugeruje dobor nowej sztycy jak najdluzszej i nie wysuwaniu jej z ramy do jakiejs ekstremalnej granicy.

Dzięki za odpowiedź. Z wysuwaniem sztycy jest mały problem, bo mam długie nogi i do ramy 22" muszę stosować sztycę 400mm.

Dołożenie opaski to też problem, bo pęknięcie jest tuż nad spawem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...