Skocz do zawartości

[drętwienie dłoni] co zmienić/wymienić?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ogromny problrm z dłoniami jeżdżąc na dłuższych jak dla mnie dystansach (30-50km). Otóż po jakimś czasie odczuwam najpierw mrowienie, a następnie drętwienie obu dłoni (bardziej lewej) do tego stopnia, że nie mogę zmienić przełożenia. Nie ma po prostu czucia w ręce. Muszę oderwać dłoń od chwytu i zmieniać kciukiem w "powietrzu". Największy problem to drętwienie palca serdecznego i małego w lewej dłoni.

Piję bardzo dużo kawy i czytałem, że wypłukuje ona magnez, który ma wpływ na działanie nerwów. Podejrzewam rownież, że mam złą sylwetkę na rowerze, przez co jest duży nacisk na dłonie. To w sumie sprawa indywidualna, ale gdzie mogę znaleźć jakieś informacje dotyczące odpowiedniego "ułożenia" na rowerze? Miałem gripy ze skrzydełkami i nic nie pomogły. Czy zmiana mostka też może coś pomóc? Jeśli tak to czego szukać?

Czy triggery srama mają mniejszy skok przerzutki przedniej? Chodzi mi o to, że obecnie muszę mocno nacisnąć kciukiem i pocisnąć od siebie do przodu, żeby zmienić bieg. Przy zdrętwiałej ręce jest to niemożliwe - brak czucia i siły. Wyjściem pewnie są gripy, ale może triggery srama mają "krósze" przełożenia? Obecnie mam podobne klamkomanetki:

http://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-altus-st-ef-komplet-i1592089026.html

A taka pozycja na rowerze ( podejrzewam, że zła):

http://imageshack.us/photo/my-images/9/20110506523.jpg/

Ogólnie wolę takie sportowe ułożenie ciałą, ale przy takich problemach z dłoniami jeździ się bardzo ciężko...

siodło to jedna sprawa......!!!

druga - spróbuj wrzucić rogi będziesz miał dwie możliwości chwytu kierownicy i co ,za tym idzie nie zawsze tę samą część dłoni przyciskasz do kierownicy.

mnie trochę pomogło.......

ale pozycja na rowerze jest najważniejsza im bardziej leżysz na kierownicy tym bardziej pracuję ramiona przedramiona i dłonie.....możesz skrócić nieco mostek

zmienię nachylenie siodełka. W ogóle to nie wiem czy to siodełko z rockridera jest wygodne czy nie, bo nie mam porownania. Wczoraj zrobiłem 50km i czuję kość ogonową - jeżdżę bez pampersów.

Rogi już zamówiłem, ale z ebaja i czekam na dostawę.

Mostek mogę zmienić. Obecny nie wiem ile ma (6 cali - 150mm?). Nie mam w tej chwili roweru na miejscu.

Mam czasami ten sam problem,z drętwieniem,ale raczej tylko lewej ręki.W tym sezonie zmieniłem mostek na nieco krótszy,troszkę też podciągnąłem siodełko do przodu sporo pomogło.Pozatym staram się nie blokować ręki w stawie łokciowym podczas dłuższej monotonnej jazdy i nie tak kurczowo zaciskać dłoni na chwytach! :thumbsup:

wypoziomowalem siodelko i jest chyba poprawa i ulga dla rak. chyba, bo przejechalem maly dystans. rece odpoczely, ale siedzenie boli duzo bardziej :D dlatego sklaniam sie do takiej pozycji, ale z duzo wygodniejszym siodelkiem. sek w tym, ze nie mam porownania do obecnego siodelka rockridera - co bedzie wygodniejsze od niego. sama przymiarka w sklepie tez duzo nie da, bo trzebaby pojezdzic w dluzsze trasy. wiem jedynie, ze bedac w decathlonie pasowalo mi siodelko fizik nisene sport bodajze, no ale to tylko chwila na sklepowym rowerze ;/ wolalbym jednoczesnie cos lekkiego.

ktos z was jezdzi na pro condor albo wtb shadow v pro? ewentualnie cos podobnego wagowo, a wygodnego?

Ja jeżdżę na Pro Condor. Jest dosyć twarde i sztywne, wiec bez wkładki się nie obejdzie. Co do wygody to zalezy czy twoje posladki wola węższe czy szersze siodło bo to należy do wąskich :) Jesli masz jakies pytania to napisz na pw.

skoro jest twarde to odpada...czy w takim razie to WTB bedzie ok? bardzo chwalone, ale ja jezdze bez pampersow :) nie chce z kolei nic ciezkiego. obecne siodelko jak sie dowiedzialem wazy ponad 350g a wcale nie jest za wygodne. dobrze sie czuje na takich wezszych. fizik nisene sport tez nie wyglada bardzo wygodnie, a dobrze sie na nim czulem. niestety tak jak mowie, to byla kilkuminutowa przejazdzka, ktora niewiele mi powie na temat wygody...

http://www.mbike.pl/siodelko-fizik-nisene-sport-microtex-czarne%284,9134,9675%29.aspx

musze pokombinowac z ustawieniem, bo albo za duzy nacisk na dlonie albo zbyt obolale pupsko. wczoraj zrobilem 50km i po przyjezdzie bolalo i jedno i drugie. do teraz nie mam pelnego czucia w ostatnich dwoch palcach lewej dloni, a do tego boli przede wszystkim kosc ogonowa. byla to jazda na pochylonym siodelku ze zdjecia. na bardziej wypoziomowanym tylek jeszcze bardziej sie daje we znaki, natomiast rece sa bardziej odprezone. tak wiec stawiam na wymiane siodelka.

pozycje rak staralem sie zmieniac i z wygody i z przymusu, bo mialem juz tak zdretwiale, ze nie moglem poradzic sobie z przerzucaniem przodu na wiekszy blat - masakra. kupilem rogi i czekam na dostawe. rece dawalem odwrotnie, jak sie dawalo jechalem bez trzymanki, strzepywalem rozluzniajac i pomagalo na chwile, ale potem znow wracalo odretwienie.

mimo wszystko stawiam na znalezienie idelanej pozycji, ale z naciskiem na wygodne siodelko. czytalem duzo dobrego o WTB, szczegolnie, ze jest dosyc tanie:

http://allegro.pl/super-wygodne-siodelko-wtb-pure-v-race-czarne-i1589141780.html

na pierwszy rzut oka wydaje mi sie takie grube, "emeryckie" :D, ale byc moze nie wyglada tak zle? no bo co innego mozecie mi zaproponowac w kwesti wygody i najlepiej niskiej wagi do 150zl? wiem, ze subiektywnie, ale zawsze cos. wole to niz odciski i odretwienia... przypomianm, ze mowimy o jezdzie bez wkladki, a moja waga to 85-90 kg

Drętwienie palca małego i serdecznego to jeden z objawów nadmiernego ucisku na nerw łokciowy.

Z tkanką nerwową trzeba uważać, bo pozbawiona dopływu krwi - właśnie przez nadmierny ucisk - po prostu obumiera.

Zainwestuj w porządne rękawiczki. Powinny mieć poduszki pod - nomen omen - poduszką dłoni. Np. coś takiego http://www.rowerowysklep.pl/odziez-rekawiczki-rekawiczki-specialized-bg-ridge-black-10-o_l_128_2274.html

No i eksperymentuj dalej z ustawieniem.

rekawiczki gdzies mam, bezpalcowe, ale pamietam, ze tez nie pomagaly na takie odretwienia. maja poduszki na poduszkach:)) czy to wina "slabych" rekawiczek? te z linku swietnie wygladaja:)

ciagle wydaje mi sie tez, ze moze pomoc wygodniejsze siodelko. powinno byc w sklepie w Katowicach fizik cp pave - ktos uzywa? argument, zeby sprobowac samemu nie do konca do mnie przemawia ze wzgledu na to, ze trzba pojechac w jakas dluuzsza trase.

znalazlem swoje rekawiczki. mam takie:

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=ubiory&pid=426&foto=6

zalezy mi na tym rozwiazaniu problemu, bo mam zamiar bardzo duzo jezdzic, a takie dolegliwosci skutecznie pomagaja zabic przyjemnosc z jazdy. zmeczenia nie ma i moglbym jechac, ale sie nie da..

Powiem tak - byłem na szkoleniu Speca z Body Geometry (taka ichnia metodologia zapewniania maksymalnego dopasowania odzieży i sprzętu) i prowadzący mimochodem wspomniał, że owszem jeździł w rękawiczkach Speca, ale są lepsze ;).

Tyle że tej lepszości nie wyczujesz bez przymierzenia (a nawet eksploatacji), ergo tournee po sklepach.

Ja mam np. jakiś przeciętny model Zienera, też z poduszkami pod nerw i dają radę bardzo dobrze.

Z drugiej strony nigdy szczególnie nie cierpiałem na drętwienie czegokolwiek.

no wlasnie. podejrzewam, ze zmiana ustawienia odciazy nieco dlonie, ale pozostaje kwestia siodelka:) byc moze zaryzykuje to wtb skoro ma opinie tak wygodnego. a i tak wychodzi lzejsze niz te, ktore mam obecnie, mimo bardziej "sportowego ksztaltu (365 g):

http://archiwumallegro.pl/siodelko_rockrider-421082718.html

z drugiej strony to chyba taki noname selle royal (bez zaglebienia), ktore ponoc tez wygodne...i jestem w kropce

Też miałem problem z drętwieniem dłoni, konkretnie właśnie lewa. Kąt siodełka owszem ma znaczenie, ale nie zapominaj że kierownica ma swój stopień wygięcia i mostek też ma kąt nachylenia no i ilość podkładek pod mostkiem też jest ważna. Obecnie używam rękawiczek Speca ( tych z linku ) są naprawdę fajne ale zanim zacząłem bawić sie z ustawieniami, dłonie w tych rękawiczkach miałem nadal ścierpnięte. U mnie najbardziej pomogło ustawienie kierownicy tzn zmiana kąta nachylenia. Wcześniej miałem kierownice skierowaną końcami do ziemi teraz ustawiłem na prosto i realnie pomogło. Nie wiem dlaczego tak bronisz sie przed pampersem? przecież są też szorty z pampersem, nie musisz jeździć w obcisłych.

u mnie nie ma mozliwosci regulacji mostka. moge go tylko obrocic do gory nogami. pampersow nie chce i juz. ciagle natomiast mysle o tym siodelku. spytalem sprzedajacego co moze byc wygodnego poza takim siodelkiem, najlepiej lzejsze:

http://www.grawitacyjny.pl/wtb_siodelko_pure_v_race_oe-12785/

zostalo mi polecone takie:

http://www.grawitacyjny.pl/wtb_siodelko_laser_v_team_black_is-9511/

ktos juz kiedys o nie pytal na forum, ale nie uzyskal zadnej odpowiedzi. moze tym razem znajdzie sie uzytkownik?:)

no i dzis znowu bylem pojezdzic ok. 50-60km i juz od kilku godzin mam zdretwiale kocnowki palcow wskazujacego i srodkowego. tylko w jednej rece. siodelko nieco wyciagnalem do tylu i obrocilem nieco kierownice. zamiana chwytow na takie ze skrzydelkami pomoze?

musisz pokombinowac z ustawieniem na poczatku. ja mialem skrzydelka i rekawiczki i nic to nie pomagalo. teraz mam pianki z tych twardszych, a dretwienie nie ustalo ani tez sie nie zwiekszylo. kupilem jednak siodelko wtb pure w tej "okazyjnej" cenie na allegro i bede jutro kombinowal. mysle, ze bedzie w miare dobrze. no i przyda sie tez branie magnezu, bo jestem kawoszem :D

• Mod Team

Miałem ten sam problem. Rozwiązaniem okazały się chwyty o większej średnicy niż normalne. Nie miękkie, nie piankowe tylko takie:

http://www.cyklotur....3010616&WSZDZ=T

Trochę serce krwawiło przy płaceniu ale było warto, problemy z drętwieniem palców się skończyły. A miałem takie ze skrzydełkami teoretycznie ergonomiczne i komfortowe.

[...] Rozwiązaniem okazały się chwyty o większej średnicy niż normalne.[...]

http://www.cyklotur....3010616&WSZDZ=T

[...]

Ile one mają cm grubości w przekroju? Bo zastanawiałem się nad tańszą marką Sars Lock-On. Tylko nie wiem jak jakość wykonania. Jak ogółem spisuje się ten system "Lock-On"? Nie odkręca się? Warto inwestować w takie coś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...