hipek01 Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Cześć, Kupiłem ostatnio nowe opony. Stwierdziłem, że czas na cieńsze, jako że w terenie póki co w ogóle nie jeżdżę. Opony stare: 700x40c Opony nowe: 700x35c Założyłem opony, napompowałem i... mamy problem. Opona nie rozmieszcza się równomiernie na całej długości rafki, jest jeden fragment w którym opona nie "wskakuje" w "hak" na rafce, tylko zostaje jakby "na dole" (patrz załącznik). Objaw podczas jazdy jest taki, że opona "bije". Dętka jest równa, czyli nie ma żadnych miejsc, w których po napompowaniu jest cieńsza, czy grubsza. Z mojego punktu widzenia wygląda, jakby obwód części opony, ktora "zahacza się" o rafkę, był mniejszy niż obwód rafki. Próbowałem napompować oponę mocniej: było 4.5 bara, przy 5.2 bara fragment, który jest zaznaczony na zdjęciu nieco się zmniejszył. Napompowałem jeszcze trochę (5.5) Nie wiem, czy pompowanie opony do momentu, w którym opona się rozciągnie i zaskoczy lub pęknie dętka (którekolwiek pierwsze) jest dobrym pomysłem (opona ma max 6 barów). Czy możecie mi podpowiedzieć, czy powinienem reklamować oponę, czy jakoś inaczej ją potraktować, żeby "zaskoczyła"? Z góry wielkie dzięki.
hipek01 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Dzięki za info. Wczoraj najwyraźniej przegapiłem wątek, w którym ktoś poleca smarowanie brzegu opony olejem/smarem, spróbuję i tego.
morcin2 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 trzeba zastanowić sie czy nowa opona sie rozciąga bezsensu tyle pompowac do nowej opony zacząć od 3,5atm
fw66 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Rozumiem że próbowałeś ją ręcznie "wyciągnąć" na miejsce, ale się nie da. Moje opony zawsze muszę ręcznie poprawiać na obręczy, i dopiero wtedy są prosto.
hipek01 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Jestem po sesji pompowania. Ze cztery razy zdejmowałem w tę i wewtę i... nie, nie da się. Wytalkowalem oponę wewnątrz. Posmarowałem krańce opony. I nadal - kicha - nie rozkłada się równomiernie na obręczy. Ręcznie, oczywiście, ułożyć się tego nie da. Czy są jescze jakieś sposoby, czy po prostu powinienem reklamować to jako wadę opony (z obiema mam ten sam problem)?
pawelsystem Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Czy są jescze jakieś sposoby, czy po prostu powinienem reklamować to jako wadę opony (z obiema mam ten sam problem)? wdług mnie jest poprostu krzywo narysowany pasek i tyle reklaamować ?? a znajdziesz z idealnie namalowanym paskiem....
hipek01 Napisano 9 Maja 2011 Autor Napisano 9 Maja 2011 Przesiedziałem z suwmiarką wczoraj i sprawdzałem. Pasek jest namalowany równo.
fw66 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 A jak zdejmiesz oponę, to wygląda normalnie w tym miejscu? Czy już wtedy widać, że coś jest nie tak.
hipek01 Napisano 10 Maja 2011 Autor Napisano 10 Maja 2011 To była jedna z pierwszych rzeczy, które zrobiłem - sprawdzenie, czy wina nie leży po stronie opony. Wygląda na to jednak, że nie - opona jest równa. Wypróbowałem dziś pomysł z nasmarowaniem wszystkiego Ludwikiem i podpychaniem łyżkami, ale albo tego nie umiem, albo będzie bardzo ciężko. Najlepszym pomysłem byłoby chyba odrobinę naciągnąć drut, który znajduje się w krawędzi opony. Czy jest to w ogóle możliwe?
tobike Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 oponę pompujesz na rowerze a felga spoczywa na podłodze? jeśli tak to zawsze opona się krzywo ułoży, ja mam opony zwijane ale żeby opona idealnie ułożyła się na feldze pompuję oponę w powietrzu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.