Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy-tył] Jaki do 250zł??

rocky_4

Rekomendowane odpowiedzi

To co pokzales to jest big sh*t. Dołóz jeszcze 29zł i na Bike-center.pl chyba był hamulec shimano 525 hydrauliczny. inaczej sie nieopłaca bedziesz miał na 90%z nimi wiecej problemu niz uzytkowania. Gdybym miał kupic to co pokazałeś to kupiłbym v'ki.

Możesz wziąć tańsze mechaniki np. Avid BB5 za 240 zł - http://www.mkbike.com.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1206

lub Hayes MX-2 za 199 zł w promocji na http://www.extreme-shop.com.pl/

Ale i tak uważam że najlepiej Deore 525 hydrauliczny za 280 zł na bikestacji - http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...&products_id=50

Gość Anonymous

BIERZ AVIDY BB5 I NAWET NIE KOMBINUJ Z TAKIMI MARNOTAMI DO JAKICH LINK PODAŁEŚ. One nie są warte, czasu jakie na nie zmarnujesz montując je. Sam się szykuje na Avidy BB5 + Speed Dial 7 :grin:

BIERZ AVIDY BB5 I NAWET NIE KOMBINUJ Z TAKIMI MARNOTAMI DO JAKICH LINK PODAŁEŚ. One nie są warte, czasu jakie na nie zmarnujesz montując je. Sam się szykuje na Avidy BB5 + Speed Dial 7

To zależy bo do tych avidów przydają się dobre klamki więc koszt znowu rośnie a jak ma wydać na nie tyle co na deorki hydrauliczne to nie ma sie co zastanawiać tylko brać deorki bo hydraulika to hydraulika.

• 2 tygodnie później...

Jestem całkowicie za tarczówkami moim zdaniem są dużo lepsze od V'ków jestem posiadaczem i niegdy bym ich nie zamienił chociaż od czasu do czasu tarcze musze wymieniać ale to sporadycznie jestem jeszcze ciekaw jak wyprostować tarcze czekam na porady

abi, jakby nie patrzeć tarcze były, są i będą droższe od v-brakeów. A przejście z v-brakeów na tarcze tez zawsze będzie drogie, chyba że masz w rowerze piasty na tarcze. Co do hampli szczękowych VS tarcz to np. wolałbym mieć hydrauliczną v'ke niż mechaniczną tarcze :) ale w tych samych klasach to tarcza zawsze będzie lepsza no ale kosztuje też "nieco" więcej

Wymiana v'ki na tarcze(dla 1 koła) to minimum 130 zł za piaste i ponowne złożenie koła + koszt hamulca czyli od 200 zł w góre.

Ze swojej strony mogę jeszcze polecić w ciemno nowe tarczówki Deore 535, analizując ich budowę doszedłem do wniosku że tak naprawdę to jest LX (zacisk). Z wyglądu niczym się nie różni, w specyfikacji Shimano na 2006 rok również oprócz koloru nie dopatrzyłem się żadnych różnic. Shimano widać poszło na skróty i pomalowało zacisk z wyższej grupy na czarny kolor wstawiając je do nizszej grupy (na naszą korzyść). Tak więc za 289zł możesz też się spokojnie zastanowić nad takim wariantem:

http://crazysport.home.pl/catalog/product_...roducts_id=1812

W przypadku Shimano i mocowania center lock zyskuje sie jeszcze jedno - jedne z najtańszych piast kompatybilnych z tarczami: komplet Deore to koszt ok. 110zł

Rafaello

Ja mam Deore M535 :P i jestem bardzo z nich zadowolony!! Tarcza wprawdzie troszkę bardziej się grzeje od Hayesow ale to sporadyczna różnica.Hamulce poruwnywalnie hamują z Hayesami Magurami i Avidami.

A zacisk sie niczym nie różni od LX'a (oprucz napisem i kolorem) wiem to bo widzialem zacisk LX'a na innym rowerku.

• 3 tygodnie później...
a mam Deore M535 i jestem bardzo z nich zadowolony!! Tarcza wprawdzie troszkę bardziej się grzeje od Hayesow ale to sporadyczna różnica.Hamulce poruwnywalnie hamują z Hayesami Magurami i Avidami.

no chyab przesadziles troszke :rolleyes: Pozatym nagrzanie to nie tylko temperatura tarczy tylko np Fading. Jezdzilem na Shimano tylko Saint (nie u siebie u qmpla w ktm'ce) i nie ma porownania pomimo tego ze u siebie mam tarcze 160 mm a u niego 203 byly:)

ale hamulce nie musza byc najlepsze. Musza za to wystarczac:)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...