Skocz do zawartości

[hamulec] Hamulec piszczy

integralny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Dzisiaj moja dziewczyna kupiła sobie nowego Treka 4300 ( rama męska ).

Wszystko ładnie, pięknie, tylko przy hamowaniu (lekkim a nie gwałtownym), tylni hamulec lekko piszczy.

Co jest nie tak ?

Warto dodać, że linka od hamulca jest bardziej poluzowana niż linki od przerzutek. Czy w tym tkwi problem ?

Hamulec musi się dotrzeć a naciąg linek nie ma tu znaczenia. Ewentualnie może tarcza być zasyfiona i klocki od niej - ale teoretyzuję bo nie mam takiego doświadczenia w sprzęcie by być tego pewien.

Ja robiłem to tak: brałem dwie podkłądki pod piwo i wkładaałem pomiedzy klocki i obręcz z obu stron. Następnie luzowałem śruby (tak żeby klocki można było swoboeni regulować) i ustawiałem klocki na tej samej wysokości. Potem zaciskałem klamkę (najlepiej mieć do tego pomocnika, który mocno naciśnie klamkę - do oporu). Przy zaciśniętej klamce dokręcałem śruby i było OK! Sądzę, że jest to sprawdzony - domowy - sposób na v-ki - polceam :thumbsup:

Najtrudniejsze dla mnie było "złapanie" wysokości na której powinien się znajdować gwint od klocka - tam jest wiele kombonacji. Po kilkunastu próbach można dojść do wprawy :)

No musisz doćisnąć bo inaczej to poco by wkładać tam tą podkładke od piwa. Jak zaćiśniesz, ustawisz, puścisz klamke to klocki zostaną ci od obręczy w odległości grubości podkładki pod piwo.

Jeśli hamulce piszczą to można klocki ustawić w ten sposób że są one lekko w kształcie litery V w stosunku do obręczy, gdzie przednia częśc klocka jest ciut bliżej niż jego tył.

Jeśli nie pomoże, można zmienić klocki. Ewentualnie można też zamontować do hamulca tzw booster, czyli usztywniającą podkowę. Rozwiązanie popularne wiele lat temu, gdy hamulce typu V były najpopularniejsze wśród dostepnych rozwiązań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...