Skocz do zawartości

[łańcuch] Spada z środkowej zębatki

Asoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po dzisiejszej wycieczce zauważyłem pewien problem z moim napędem. Otóż, gdy jadę na środkowej zębatce a na kasecie mam lekkie przełożenia (32,28 i 24 zęby) łańcuch przeskakuje na najmniejszą zębatkę w korbie. Napęd jest prawie nowy (ok. 500-600 km), regularnie czyszczony i smarowany. Blaty są proste, a przerzutki raczej (99%) dobrze wyregulowane.

Napęd to:

Korba Truvative Firex

Przerzutka przód SLX

Przerzutka tył SLX Shadow

Łańcuch HG53

Kaseta PG950

Co może być przyczyną tego problemu i jak mu zaradzić?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Napisano

Winę za to może ponosić też zbyt duży przekos łańcucha, gdy korba jest zbyt odsunięta w prawo w stosunku do kasety, łańcuch może być samoczynnie ściągany ze środkowej tarczy. W przypadku starszych korb z osią na kwadrat można ciut kombinować z długością osi.

Napisano

Łańcuch spadał kiedy pedałowałem (nie ważne czy twardo czy miękko). Zęby są całe, to pierwsze co sprawdziłem. Wczoraj zdarzyło mi się zerwać łańcuch i po zamontowaniu KMC Z9000 problem ustał, więc to chyba wina łańcucha Shimano

Napisano

tobo ma po części rację ale raczej to nie twój przypadek bo z dużej też by ściągał jeszcze bardziej

może spinka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...