Asoc Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Witam, Po dzisiejszej wycieczce zauważyłem pewien problem z moim napędem. Otóż, gdy jadę na środkowej zębatce a na kasecie mam lekkie przełożenia (32,28 i 24 zęby) łańcuch przeskakuje na najmniejszą zębatkę w korbie. Napęd jest prawie nowy (ok. 500-600 km), regularnie czyszczony i smarowany. Blaty są proste, a przerzutki raczej (99%) dobrze wyregulowane. Napęd to: Korba Truvative Firex Przerzutka przód SLX Przerzutka tył SLX Shadow Łańcuch HG53 Kaseta PG950 Co może być przyczyną tego problemu i jak mu zaradzić? Pozdrawiam i liczę na pomoc
LUIS123 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 a doprecyzuj kiedy spada kiedy przykładasz siłę z nóg na korbę (przyspieszasz) czy w innym przypadku
kubek20 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Ja tak miałem. Winowajcą okazała się być krzywa zębatka i wyłamana połowa zeba, z czego 2 połowa zęba się wykrzywiła.
tobo Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Winę za to może ponosić też zbyt duży przekos łańcucha, gdy korba jest zbyt odsunięta w prawo w stosunku do kasety, łańcuch może być samoczynnie ściągany ze środkowej tarczy. W przypadku starszych korb z osią na kwadrat można ciut kombinować z długością osi.
Asoc Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Łańcuch spadał kiedy pedałowałem (nie ważne czy twardo czy miękko). Zęby są całe, to pierwsze co sprawdziłem. Wczoraj zdarzyło mi się zerwać łańcuch i po zamontowaniu KMC Z9000 problem ustał, więc to chyba wina łańcucha Shimano
LUIS123 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 tobo ma po części rację ale raczej to nie twój przypadek bo z dużej też by ściągał jeszcze bardziej może spinka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.