aribike Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam. Kupiłem sobie nową tarczę wraz z klockami na przód, no i niestety póki co jestem zawiedziony. Rozumiem że hamulec musi się dotrzeć, ale jeżdżę już jakiś czas i hamuje tylko trochę lepiej, chciałbym hamować na przednim kole ale nie hamuje na tyle mocno żeby tak zahamować. Tarcza to ASHIMA 203mm a klocki spiekane za 50 zł, oto linki do aukcji : http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-ashima-203mm-mtb-dh-fr-4x-wys-0-i1558915039.html , http://allegro.pl/klocki-spiekane-do-shimano-deore-tektro-auriga-i1512354102.html . Tarcza i klocki myślę że są solidne, chyba że się mylę ? I czemu tak słabo hamuje chociaż docieram to już z 3 tygodnie ? Może to normalne bo te klocki są metaliczne i trzeba dłużej docierać ? A może tak nie powinno być i coś jest wadliwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Nie czas ważny ino przebieg. Ile kilometrów już przejechałeś? Generalnie klocki metaliczne dobrze hamują wtedy, kiedy są ciepłe. Im cieplejsze tym lepiej, do pewnego momentu oczywiście. Jak zachowuje się klamka? Jest twarda, czy wpada aż do kiery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aribike Napisano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Hmm.. Jakoś dużo nie jeżdżę, głównie do pracy i dziewczyny, to na dzień średnio może z 8 km będzie, czyli może ze 150 km będzie. To dużo czy mało ? I co da przebieg jeśli hamulca tego nie używam zbyt często gdyż właśnie słabo hamuje ? Klamka jest w miarę twarda, do kiery żeby doszła sporo jej brakuje, dobrze to ustawiłem. I jeszcze dopowiem że hamulec mi piszczy jak mocniej hamuję, co zaczęło się jakoś dopiero co ostatnio bo wcześniej nie piszczał. Jest szansa że zacznie mocniej hamować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 150km przy rzadkim korzystaniu z hamulca to mało. Musisz go używać jak najwięcej, żeby się dotarł. Pojeździj trochę więcej, na zjazdach trzymaj lekko wciśniętą klamkę (by tarło, ale nie hamowało) i zobacz, czy będzie poprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aribike Napisano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ok dzięki Bo myślałem że może coś jest nie tak, będę docierał dalej, pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 8 Maja 2011 Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Odtłuściłeś tarczę?Na przykład benzyną ekstrakcyjną?Jeśli masz zatłuszczoną tarczę to se możesz docierać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 8 Maja 2011 Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kup półmetaliczne albo żywiczne klocki. Miałem jakiś czas spiekane i na zimno hamowały jak zatłuszczone vki z makrosh*ta. Dopiero po zjeździe hamowały mocno, ale wtedy nie było już takiej potrzeby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciesiel Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Hejka, Generalnie to zarówno tarcze jak i klocki muszą się dotrzeć - to wiemy wszyscy. Mało z nas uświadamia sobie jednak, że tarcze należy od czasu do czasu odtłuszczać. Nie wystarczy ich dokładne umycie. Zawsze zostaje na nich sporo syfu, który skutecznie pogarsza jakość hamowania. Najlepiej zrobić to odtłuczaczem do tarcz/łańcucha. Prosty w użyciu spray pozwoli w minutkę skutecznie odtłuścić tarcze. Wydatek 20zł (200ml) nikogo nie zuboży, pozwoli na wielokrotne odtłuszczenie obu tarcz. Biorąc pod uwagę że nowe klocki kosztują średnio 50zł za pare wydaje mi się wręcz dziwne, że tak mało ludzi stosuje takie produkty. Co do ostatniego wpisu, to pozwole się nie zgodzić. Raz dotarte klocki metaliczne będą bardzo skutecznie hamować, nawet zimne (oczywiście rozgrzane jeszcze lepiej). Pozdro, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 kupiłem klocki spiekane ashimy do swoich BB7 no i niestety leżą w szufladzie nieużywane, jeden klocek skruszył się po 30km( jedna przejażdżka), po tym zdarzeniu dałem im drugą szansę (wyrównałem klocki ustawiłem jeszcze raz) niestety dalej nie hamowały, moim zdaniem te klocki są zrobione z bardzo dziwnej mieszanki i z tarczami mocno wyciętymi sobie nie radzą i są bardzo kruche, odtłuść tarczę i rozgrzej klocki siła na pewno się zwiększy i może taka ci wystarczy jak jeździsz po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.