Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] dzwoniące jucy five

psyho2004

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam następujący problem, mianowicie przy prędkości powyżej 20-25km/h przednia tarcza zaczyna mi "dzwonic", po lekkim przyciągnięciu klamki efekt znika, lecz zachwile powtarza się to i tak w koło, co może byc przyczyną i jak temu zaradzic? dodam ze nie jestem expertem, a raczej świeżakiem w tej kwesti, a rower odkupilem uzywany, ma przejechane jakies 1000km

zgóry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Nie napisałeś jaką średnicę ma tarcza. Jeśli 203mm, będziesz musiał się przyzwyczaić i koniec, w przypadku mniejszych czasem niektóre modele też tak po prostu mają. Inne najprawdopodobniejsze przyczyny:

- po wyjęciu i włożeniu z powrotem koła położenie zacisku nie zostało wyregulowane

- niedokręcona tarcza/zacisk

- krzywa tarcza.

Jeżeli hamulec to Juicy a tarcza to Avidowska G2CS to daruj sobie wszelkie zabiegi, ten typ już tak ma. Jedynie na slickach mi nie brzęczało, Na każdych terenowych oponach wpada w rezonans. Pomogła wymiana na tarczę Shimano SM-RT76 na pająku, zero niepożądanych dźwięków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...