psyho2004 Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam mam następujący problem, mianowicie przy prędkości powyżej 20-25km/h przednia tarcza zaczyna mi "dzwonic", po lekkim przyciągnięciu klamki efekt znika, lecz zachwile powtarza się to i tak w koło, co może byc przyczyną i jak temu zaradzic? dodam ze nie jestem expertem, a raczej świeżakiem w tej kwesti, a rower odkupilem uzywany, ma przejechane jakies 1000km zgóry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Nie napisałeś jaką średnicę ma tarcza. Jeśli 203mm, będziesz musiał się przyzwyczaić i koniec, w przypadku mniejszych czasem niektóre modele też tak po prostu mają. Inne najprawdopodobniejsze przyczyny: - po wyjęciu i włożeniu z powrotem koła położenie zacisku nie zostało wyregulowane - niedokręcona tarcza/zacisk - krzywa tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Możliwe jeszcze są luzy na amortyzatorze - ale zbyt mało danych nam podałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psyho2004 Napisano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 co jeszcze mam podac za dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Jaka średnica tarczy hamulcowej/amortyzator? Sprawdź czy tarcza dobrze przykręcona, czy koło nie ma luzów na pieście, czy jest równy odstęp klocków od tarczy hamulcowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psyho2004 Napisano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 tarcza ma 185mm a amortyzator mam Rock Shox Tora 302 Coil, wszystko jest dokręcone dobrze, przynajmniej na moje oko i umiejętności sprawdzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 W takim razie zaczałbym od regulacji położenia zacisku. Jeśli nie pomoże, będziemy dalej szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Jeżeli hamulec to Juicy a tarcza to Avidowska G2CS to daruj sobie wszelkie zabiegi, ten typ już tak ma. Jedynie na slickach mi nie brzęczało, Na każdych terenowych oponach wpada w rezonans. Pomogła wymiana na tarczę Shimano SM-RT76 na pająku, zero niepożądanych dźwięków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebe Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Miałem ten sam problem ale z Formulą K24 http://www.forumrowerowe.org/topic/89081-hamulce-k24-dzwoniaca-tarcza-od-wibracji/ Potwierdzam, że wymiana tarczy na XT pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.