Froop Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Amortyzatory - który i czy warto ? Witam, Mam pytanie czy któryś z tych podanych amorków działał na zasadzie takiej że: Przy normalnej pozycji na rowerze(siedząc) jadąc po kamieniach, pagórkach jeden za drugim amor się dość ładnie uginał ? Pierwszy Drugi Trzeci Warte są coś one czy niebyt ? Ile musiałbym dać aby coś niecoś było ? Możecie mnie ripostować, wiem że przychodzę ze śmieciem na forum.. Patrzałem za nowym rowerem~900zł spora kwota jak dla mnie na teraz, a zwłaszcza na rower - bez szans. Więc muszę jakotako usprawniać tego, (Makrokresz Master GTIX Zdjęcie z googli, ale taki sam posiadam Dziękuje pozdrawiam
Mod Team safian Napisano 7 Maja 2011 Mod Team Napisano 7 Maja 2011 Podstawowe pytanie: jaką masz średnice głowki sterów? Pod 1"? Jeżeli tak to XCR odpada. Zmierz stery najpierw
Froop Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 Nie jestem do końca pewien ale wydaje mi się że 1.18 A co sądzisz o tych amorkach ;x ? Jak zmierzyć ? jestem amatorem co do roweru jeszcze
Arkadius88 Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 To są 3 te same amorki także nie wiem jakiego porównania oczekujesz? Na pewno będzie to działało o niebo lepiej niż to co seryjnie montowane jest w tych marketówach ACZKOLWIEK mówiąc oględnie dupy nie urywa. Nie zmienia to faktu że moim zdaniem nie warto inwestować w taki "rower". Wolałbym zbierać kasę na coś sensownego niż pakować kasę w coś co nie jest tego warte. Co do tego jaka średnica to wyciągnij amora i zmierz suwmiarką średnicę rury sterowej.
Froop Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 Tak wiem wiem, wiele osób mi mówiło żebym zaczął zbierać, Aktualnie nie mam wolnych funduszy żebym zaczął zbierać na jakiś rower.. a ten nie jest przecież tragiczny(?) Jak dla mnie może być, a szczególnie że nie jeżdżę profesjonalnie tylko dla przyjemności. ~50km dziennie da się na tym wytrzymać bo tyle robię. Jak takie same skoro różnią się ceną i w ogóle? jakaś różnica musi być ;p
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Pierwszy i trzeci nie różnią się kompletnie niczym. Model z 2007 roku (SF7) przy czym rocznik 2008 był w 100% identyczny. Różnica w cenie może brać się z długości rury sterowej (w przypadku tańszego może ona być krótsza). Drugi zaś to model z 2011 (SF11). Ma inaczej pokryte golenie górne, wewnętrznie różnice są drobne, możesz zreszą sam obejrzeć: SF7-XCR, SF11-XCR
Froop Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 @Fenthin, Patrzę patrzę i na moje amatorskie oko to różnią się paroma szczegółami, ;p A Ty który byś wybrał ? Czy wszystkie 3 są do bani ? chodzi mi o to że w pozycji siedzącej po kamieniach żeby się amor uginał, bo ten aktualny to tylko w dołkach.. Słyszałem że niektóre gdy się rozbierze to można wyjąć jakąś gumę i skok może się zwiększyć nawet o 30mm,
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Sprawdź jeszcze najpierw jaką średnicę ma rura sterowa - 25,4mm czy 28,6mm. Jeśli to ta druga liczba, każdy nowy amortyzator będzie pasował, jeśli nie, mamy problem. Z tych trzech, najdroższego. Wreszcie Suntour poszedł po rozum do głowy i zrezygnował z tej czarnej powłoki, która schodzi już po 100km. Uginał się będzie, a w razie czego zawsze można poddać go lekkiemu tuningowi - poszukaj tematu o zalewaniu widelca olejem. W kwestii skoku- popatrz na element 10 (SF7) lub 12 (SF11). Jeśli są dwa - 80mm, jeden - 100mm, zero - 120mm. Ale do takiej ramy 100mm spokojnie Ci wystarczy.
Froop Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 @Fenthin, Czyli muszę ściągnąć przedni widelec i tą rurę co w stery wchodzi suwmiarką zmierzyć tak ? A tego mojego nie da się tuningować ? Otworzyłem te kapselki ale na dole widelca wypływa ten olej. :/
Fenthin Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Patrząc na stery i mostek to system ahead, więc powinno wystarczyć zdjęcie mostka. Dać się da, ale namęczysz się strasznie (trzeba go rozkręcić, uszczelnić), a różnicy w pracy i tak nie zauważysz. Mam w domu dwa takie pseudoamortyzatory i widzę jak działają, a raczej nie działają. XCR w porównaniu do tego widelca to Niebo a Ziemia.
Froop Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Mostek Mostek2 Zdjęcia robione na klatce, myślę @Fenthin, ze o to Ci chodziło
Fenthin Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Zdjęcie w sensie usunięcia go z rury sterowej Także zdejmij go i zmierz średnicę sterówki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.