psp23 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Witam, chcę przerobić mojego górala, tak aby był szybszy na asfalcie, chcę więc wymienić opony. Zastanawiam się nad Schwalbe kojak i tu nie wiem jaki rozmiar wybrać, 26x1.5 (ciężko dostać) czy 26x2.0, nie wiem czy 1.5 nie będą dla mnie zbyt cienkie, bo ważę ok. 100 kg. Chętnie wysłucham opinii o tych i innych oponkach, godnych uwagi, cena za jedną oponę to max. 70 pln. Ps. Co myślicie o Continental Sport Contact , będą lepsze od Kojaków?
paszczaq Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Hej, ja na Continentalach Sport Contact przejechałem trochę i na asfalcie/ścieżkach rowerowych są pieknielnie szybkie, lekki deszcz nie powoduje gleby, ale już wchodzenie w zakręty na piasku jest obarczone pewnym ryzykiem. Nie wypowiem się co do Kojaków, ale też rozważałem je przed kupnem Continetali. Ostatecznie jednak zawiedziony nie jestem i mogę polecić jeśli szukasz tego typu opony.
Arxas Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Mój rower od nowości wyposażony był w opony Schwalbe Smart Sam (26x2.1). Z doświadczenia wiem, że pozwalają na osiągnięcie na asfalcie całkiem sensownej prędkości (dobrze napompowane). Ponadto bez problemu dają sobie radę w "lekkim" terenie. Jeśli chodzi o deszcz i przyczepność, to nie zauważyłem w tej kwestii jakichś problemów - oczywiście z zachowaniem rozsądnego stosunku prędkości do ostrości pokonywanego zakrętu - podobnie z piaskiem na asfalcie. Dużą zaletą jest długa żywotność tychże oponek - na swoim komplecie jeżdżę ponad 1,5 roku i dopiero teraz dotarłem do momentu, kiedy wymiana jest już niezbędna (przy czym mam zamiar kupić te same). Ponadto bez problemu wytrzymują moją wagę (prawie 90 kg). Cena za sztukę plasuje się w okolicach 65 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.