Gość adasko Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Witam Zastanawiam się nad wymianą hamulców na obu kołach i mam dylemat Czy wybrać XT czy jakies avid'y... Przychyliłbym się do XT'ków ale jednak martwi mnie troche to rzekome łapanie luzów i stukanko. Czy moze mi to ktos wytłumaczyć co z tym jest i w jakich modelach to wystpuje (moze rocznik byłoby miło się dowiedziec) Albo zaproponujcie jakieś inne rozwiązanie na nowy komplet hamulców (na 2 koła)do ceny 200zł Pozdrawiam bikerów nadal chętnych do jazdy w zime:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Bierz AVIDY i nawet się nie zastanawiaj nad SHIMANO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Shimano mają jedną zaletę - praktycznie nie potrzebują regulacji w trakcie ścierania się klocków. Ale polecam Avidy - lekkie, bezawaryjne i hamują co najmniej tak samo jak XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość adasko Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 ale jaki model avid jest najlepszy w takim przedziale cenowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 ale jaki model avid jest najlepszy w takim przedziale cenowym? Jak masz tyle kasy to na przód możesz wziąć AVIDY SD7, a na tył AVIDY SD5. Albo możesz założyć na przód i tył AVIDy SD5. Różnica w cenie między SD5 a SD7 jest dosyć spora, a różnica w tych hamulcach to tylko klocki hamulcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Shimano mają jedną zaletę - praktycznie nie potrzebują regulacji w trakcie ścierania się klocków.Ale polecam Avidy - lekkie, bezawaryjne i hamują co najmniej tak samo jak XT. nie zalogowałem się... looknij na to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76659382 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zboro Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Hej Widziałem AVIDY SD 7 razem z Klamkami w necie za 265 zł. To ta aukcja którą pokazywałeś. Mam taki sam dylemat XT Czy Avid SD 7. Avidy są tańsze to po pierwsze primo. Ale nie mają systemu równoległego prowadzenia klocków. Ale XT łapie luzy. Decyzja jest ciężka. Poradźcie cuś :niach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Ja bym brał AVID. W końcu to firma od hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Ja jako zagorzały przeciwnik prawie wszystkiego co wyprodukowało Shimano, polecam Avidy SD5+klocki BBB z szufladkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zboro Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 AVID SD 7 Są lżejsze a z BBB dobry pomysł ale te kompozytowe. A co do przeciwnika Shimano to: Ja jako zagorzały przeciwnik prawie wszystkiego co wyprodukowało Shimano Boskiego XTR-a też nie lubisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Boskiego XTR-a też nie lubisz ? Też nie lubie, bo dla mnie to jest przereklamowana grupa, zawsze stawia ją się za wzór, a nie jest wcale najlepsza. Zamiast XTRów (tarcze) brałbym El-camino a zamiast korby XTRa - STRONGLIGHT'a Magma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 Ale nie mają systemu równoległego prowadzenia klocków. A na co Tobie ten system? Wg mnie to ten system to tylko chwyt reklamowy. Miałem XT z równoległym (denerwowało mnie strasznie te luzy które powstają na tym prowadzeniu bo jak się jedzie to rower cały klekoce) i mam teraz AVIDA i jakoś nie widzę różnicy - klocki tak czy tak mi się ścierają równo, i ustawiać też nic nie muszę - odkąd założyłem nowe klocki nic nie musiałem kompletnie nic regulować do całkowitego ich starcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 17 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 Avid to sklep specjalistyczny Shimano to hipermarket Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zboro Napisano 17 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 Avid to sklep specjalistycznyShimano to hipermarket Z tym się zgodze! Ale ..... Też nie lubie, bo dla mnie to jest przereklamowana grupa, zawsze stawia ją się za wzór, a nie jest wcale najlepsza.Zamiast XTRów (tarcze) brałbym El-camino a zamiast korby XTRa - STRONGLIGHT'a Magma. Co do tarcz nie wiem nie używam. Co do korby się zgodze, Ale magma kosztuje 1899zł Tyle co 1/4 mojego roweru. A ty pewnie masz wszystko na X.0 co nie ?? Sram X.0 kosztuje 600zł nowy a XTR 300 ! Widzisz różnice ! Mówie tu o przerzutce! Bo wiem już że HAMULCE kupić Avida bo to firma od hamulców a inne komponenty od firm które się tym zajmują ! Ale najważniejszą rzeczą jest to że rower SAM NIE POJEDZIE ANI SAM NIE ZAhamujE choćby wszystko było najwyższej klasy ! :shock: :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 19 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Avid to sklep specjalistyczny Shimano to hipermarket No cóż, ten hipermarket wygrywa olimpiady i mistrzostwa świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 20 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Ja mam Avidy SD7 i coz moge napisac swietne hample w swietnej cenie:) brac avidy....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Avid to sklep specjalistyczny Shimano to hipermarket Z tym się zgodze! A ja nie, bo avid to część hipermarketu "SRAM", na który składa się SRAM, Avid, Rock SHoX i Truvativ. Jak widać firma SRAM zajmuje się również produkcją dużej części osprzętu, tylko ma różne nazwy dla poszczegółnych części. Ale i tak wole avid od shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Sram produkuje też własne hample (5.0,7.0,9.0) a Avidy niewiele się zmieniły po przejęciu firmy przez Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Sram produkuje też własne hample (5.0,7.0,9.0) Produkuje czy produkował? Bo ja gdzieś wyczytałem że po przejęciu Avida nprzestali już produkować hample SRAMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Produkował Chyba do lata 2005. Co nie przeszkadza w kupnie tych hampli bo wciąż są w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Grudnia 2005 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Kolejny głos na Avidy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweł żurek Napisano 24 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Jeździłem na SH XT, Avid SD 7 i HFX 9 (obecnie) z tarczami 160mm. Ważę 90kg i jeżdżę głównie po Beskidach (enduro) Jeździłem na SH XT przez kilka sezonów (parę lat temu) były zamontowane w sztywniaku i muszę przyznać, że modulacja i siła hamowania jak również bezawaryjność były OK. Avid jeździłem kilkanaście razy po Beskidach, nie odczułem różnicy w porównaniu z SH XT. Jedynie co mogę powiedzieć to, że mi się bardziej podobają ale to kwestia gustu. Wydaje mi się, że przy tym zakupie Avid vs SH trzeba by się kierować kwestią ceny i tym co mi się bardziej podoba (wagi chyba są bardzo podobne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Jako że u mnie rower "bez SH", to ja za Avidem, bo to naprawdę konkretna V-ka ...jak miałbym dużo SH u siebie w rowerze, to bym wziął XT, bo też złe nie jest...tak jakoś mam... Sram X.0 kosztuje 600zł nowy a XTR 300 !Tylko że XTR'owi u Sram'a odpowiada X-9 tak wogle, bo X-0 to już klasa sama w sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.