kubeq Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam, mam problem z dobraniem ciśnienia w kołach. Normalnie celowałbym w okolice 3.5-4 bary jednak nie daje mi spokoju napis na obręczy (mavic x117) - maksymalne ciśnienie: 1" - 7,7 bara; 2,3" 3,3 bara. Moje opony to Conti Race King 2.2 (max. 4,5 bara), jednak te 2.2 to jak wiadomo trochę zawyżone jest Moja waga 85kg, jeżdżę raczej łagodnie, nie katuję kół w niewiadomo jakim terenie, jeżdżę gł. po utwardzonych drogach. Proszę o pomoc w wyborze ciśnienia, nie chcę zniszczyć opon i obręczy przez zły wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Według mnie 3.3-3,5 bara możesz spokojnie napompować, ale po co ci to ? Opory toczenia nie zmniejszają się znacznie, ale trakcja w terenie, komfort bardzo się pogarsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Dzięki za info. Ciśnienie zawsze mogę spuścić z dętek gdy będę tego potrzebował chciałem po prostu wiedzieć ile maksymalnie mogę władować w dętki tak, żeby nic nie strzeliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcoV40 Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jeżdzę na RK 2.2 drut , opony te lubią niskie cisnienie , przód daje 2.6 tył 2.8-3.0 bara. Bardzo komfortowe na asfalcie (chodniki). W terenie 2.0 bara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.