Skocz do zawartości

[skracanie przewodu] problem z Hayes Stroker Ryde

kubeq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, parę dni temu oddałem rower do serwisu gdzie, m.in. mieli mi skrócić przewód przedniego hampla. Gdy dzisiaj tam zawitałem okazało się, że nie da się tego zrobić, bo ani w serwisie ani u jakiegoś ich dostawcy nie ma tej śruby, którą nakłada się na koniec przewodu. Więc skąd wytrzasnąć taką śrubkę do mojego Hayesa?

Przewody hydrauliczne są albo "zaprawione" specjalnymi końcówkami które są wciśnięte w przewód i na to nakładana jest oliwka albo przewód ma samą oliwkę.

Jeśli jest końcówka i oliwka to końcówkę można odzyskać rozpiłowując starą oliwkę, nowa oliwka jest taka sama jak do wielu innych hamulców hydraulicznych, pytaj w sklepach, dziś hydraulika jest popularna i wiele sklepów serwisuje hamulce.

Niektóre zbrojone przewody (np fibrax) są większej średnicy niż typowe i wtedy wymagają oliwki o większej średnicy.

Ja wiele razy skracałem przewody, w tym wykorzystując także jakieś oliwki i układ zawsze był szczelny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...