Skocz do zawartości

[Kross level a6 2008 vs. 2009] do XC

lukaszp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum. Z góry przepraszam za błędy, które mogę popełnić na tym forum.

Zamierzam rozpocząć przygodę z jazdą MTB w terenie. Docelowo, po nabyciu ogłady, zrobienia jakiejś formy, chciałbym zacząć brać udział w maratonach czy też podobnego typu imprezach.

Generalnie chodzi mi o rower, który nie rozpadnie się na pierwszej górce ;)

Mam 174cm wzrostu, 70 kg wagi. jaka rama, 16" czy 18"?

Dużo dobrego czytałem o w/w rowerze. kwestia jest tego typu: proszę o poradę czy wersja a6 z roku 2008 (czerwona,v-brake) jest warta ceny 1600PLN w sklepie na mieście ;)- tutaj gość wprowadził mnie w błąd chyba, bo powiedział, że jest to wersja 2009 co zdaje się jest nieprawdą. Czy powiedzmy lepiej zainteresować się ver. 2009 (czarno-biała, v-brake), dostępna na allegro za 1750pln?

Wizualnie bardziej podoba mi się 2009 (np. kolorystyka), no ale wiem, ze to nie jest najważniejsze.

Czy warto może w tym przedziale cenowym rozejrzeć się za czymś innym?

Z góry dziękuję za porady bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam.

Napisano

Rowery są bardzo do siebie zbliżone do siebie osprzętowo. Niby rocznik 2008 ma lepszy amortyzator, ale nie jest on jakiś mega wypasiony... Ja brałbym 2009, bo rower ma też się podobać.Rozmiar? Wydaje mi się, że bardziej 16tka. Ale najlepiej przymierzyć.

Napisano

Najlepszym rozmiarem byłaby rama 17", 16 cali to niby za mało a 18 cali to niby za dużo, a więc trzeba wybrać tą, na której będzie lepiej się jeździć.

Napisano

Byyłem wczoraj w sklepie. Oglądałem a6 2008 (czerwony). Okazało się po zdjęciu z wieszaka, że jest to rozmiar 19". Wydawał się niestety za duży (zero luzu między kroczem a ramą, wręcz lekka obcierka), także taki rozmiar chyba nie bardzo chodzi w rachubę. Poza tym sprzedający był co najmniej dziwny. Na moje pytanie o jazdę próbną zareagował wielkim zdziwieniem, mówiąc, że to nie możliwe i że by musiał opony zmieniać jak go nie kupię :blink:

Próbowałem wytłumaczyć, że jakoś w samochodach po jazdach próbnych nikt opon nie wymienia i że jak mam kupić coś bez wypróbowania? wydawało mi się to powszechną praktyką. bez skutecznie. facet w ogóle dziwnie reagował na moje pytania nt osprzętu itd, a już w ogóle zabiło mnie stwierdzenie, że on tego roweru tak naprawdę sprzedawać nie musi i nie zależy mu na tym. Grzecznie podziękowałem, powiedziałem, że to jego sklep i jego sprawa i że to dziwne. także zrezygnowałem.

Bardzo mi się podoba a6 2009 (biało-czarny). Osprzętowo też nie wygląda najgorzej. Tylko te rozmiary. W krosach jest numeracja 16", 18", 20".

Jak Onyxer słusznie stwierdził, dla mnie najlepszym rozmiarem (książkowym) wydaje się 17", którego nie ma w numeracji. Wszystko jest pewnie kwestią sprawdzenia "live", ale jak pokazuje mój przypadek, nie zawsze jest to takie oczywiste i bezproblemowe jakby się mogło wszystkim wydawać. Można brać 16", która jest trochę mniejsza, bądź 18" - teoretycznie już za duża.

Rowerek generalnie chciałbym używać w terenie, docelowo brać udział w paru maratonach w sezonie (nie w tym sezonie jeszcze). No ale wiadomo nie będzie to stanowiło więkoszości moich wypraw/przejażdżek. Także rower musi być dobrze dopasowany do dłuższych, nie zawsze mocno wymagających technicznie terenów.

Generalnie czy w takim wypadku lepiej może się sprawdzić rama 16" czy 18"? Lepsza większa czy mniejsza? Widziałem, że 18" wybierają ludzie o wzroście już ponad 180cm. ja mam tylko 174.

Co ewentualnie z alternatywy do a6 2009? Oczywiście w podobnym przedziale cenowym?

pzdr

Napisano

górna rura w a6'09 dosyć znacznie opada, także podejrzewam, że 18 mogłaby się nadać. ja mam 179 wzrostu i wydaje się idealnie skrojony, no może ciut większy mógłby być :]

w najniższym miejscu od ziemi jest 72 cm, w najwyższym 86 (przy główce), także masz jako taki pogląd i oceń, czy będzie dość miejsca - plus będzie taki, że jako jeden z nielicznych użytkowników a6tki nie będziesz narzekał na za krótką sztycę :D

Napisano

Mam 169 centymetrów wzrostu, przymierzałem się kiedyś w sklepie do Leveli w rozmiarach 16 i 18. Bardziej pasował mi ten większy, ale podkreślam, że przymierzałem się tylko w sklepie. I sugeruję się jednak przymierzyć :)

Napisano

górna rura w a6'09 dosyć znacznie opada, także podejrzewam, że 18 mogłaby się nadać. ja mam 179 wzrostu i wydaje się idealnie skrojony, no może ciut większy mógłby być :]

w najniższym miejscu od ziemi jest 72 cm, w najwyższym 86 (przy główce), także masz jako taki pogląd i oceń, czy będzie dość miejsca - plus będzie taki, że jako jeden z nielicznych użytkowników a6tki nie będziesz narzekał na za krótką sztycę :D

Nie tylko długość rury podsiodłowej jest wyznacznikiem do jakiego wzrostu rama się nadaje. Zwróćmy uwagę na fakt, że geometria jest jak do XC, a więc długa górna rura. Dla rozmiaru 16" ma ona 575mm, a dla rozmiaru 18" ma 596,8mm (ponad 2cm rożnicy). Nie jesteśmy w stanie zauwazyc na początku różnicy w tym jaka sylwetka jest dla nas odpowiednia (wyciągnieta czy tez nie). U mnie dopiero po 30km mogłem zauważyć ze rama jest dla mnie za "krótka", dlatego zdecydowalem sie na dłuższą i obecnie jeżdzę znacznie więcej i o bólu w dolnym odcinku pleców zapomniałem. Przymiarka przymiarką - jesteśmy w stanie określic tylko własne "samopoczucie" na danym rowerze. Skorzystaj z tego http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO - może coś pomoże.

Ze wzrostem 174cm to Ci zdecydowanie bliżej do ramy 18" niż 16".

Napisano

Ze wzrostem 174cm to Ci zdecydowanie bliżej do ramy 18" niż 16".

Panowie dzięki za ciekawe wpisy. Też mi się wydaje, że 18" będzie lepsza.

Tylko teraz jest problem. okazuje się, że jest juz praktycznie nie możliwe dostać level a 6 z rocznika 2009! Nie wiem czy w takim razie 2010 jest nadal atrakcyjną ofertą za 1919 zł - http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a6-vbrake-2010-p-426.html

Wiem, że gorszy amor, przerzutki, korba...

może warto rozważyć coś innego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...