Skocz do zawartości

[amortyzator] RS Duke z Motion Control

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam leciwego RS Duke z Motion Control. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, jedno jednak chciałbym poprawić.

Otóż przy włączonej blokadzie amor zachowuje sporą część skoku. Rozumiem, że MC nie usztywnia amortyzatora na twardo, ale tu zostaje na oko jakieś 40 (może nawet więcej) z całkowitych 80mm. Miałem kilka Rock Shoxów włącznie w rebą i w każdym blokada dawała jednak wyraźnie sztywniejszy amortyzator. W takim stanie go kupiłem, więc historii sprzętu nie znam.

Po rozebraniu górny tłumik wygląda w porządku, więc co może być przyczyną - za mało oleju (wlałem według zaleceń RS)???

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Ostatnio miałem to samo z Revelationem wlałem zalecaną ilość oleju i blokady praktycznie nie ma, ale przez to że znam się już dość długo z RS wiedziałem że trzeba dolać oleju, najlepiej weź strzykawkę i wlewaj po 5ml do momentu aż blokada nie zacznie działać.

Napisano

Mógłbyś wrzucić fotki tego amorka. Nie wiedziałemn, że Duke miały system MC ?!? To dla mnie prawdziwy Shock - Rock-Shock :thumbsup:

Napisano

Masz w tym amorku regulację floodgate? Może jest na maksa odkręcona?

Nie, to nie kwestia floodgate.

No nic, za radą MonoVan popróbuję z olejem.

Ramir, fotek nie chce mi się wrzucać;), wygląda jak każdy Duke, tyle że z typowym dla MC pokrętłem do poplocka na górze

Napisano

A manetke masz do blokady? Jeśli tak to czy sprawdzałeś, czy jest dobrze linka naciągnięta? U mnie to była częsta przyczyna za dużego skoku na blokadzie.

Napisano

Żeby nie zakładać nowego tematu.. Czy to normalne że blokada skoku czasem odskakuje bez problemów (oczywiście chodzi o blokadę na manetce) a czasem trzeba szarpnąć amorem w górę - tzn. "wysunąć" mu trochę golenie. Amor RS Recon 351 SA.

Napisano

Szkoda - sorry za ględzenie nie na temat, ale ten amorek miał tak od razu czy został przez kogoś zmodyfikowany?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...