okartowo Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Witam jest to moj pierwszy post na tym forum wiec moze sie zdarzyc kilka bledow. Mam dosc spory problem ze swoim przednim amortyzatorem.niestety nie moge znalezc zadnych dokladniejszych danych co do modelu. Podesle wam link do allegro gdzie allegrowicz ma w zasadzie podobny typ amortyzatora http://allegro.pl/zoom-tracker-580-i1596435135.html Moj amortyzator rowniez jest dwupolkowy i pewnie dziala na tej samej zasadzie ale zacial sie calkowicie. Nie jestem zbytnio w rowerowym temacie i nie wiem czy jest to amor sprezynowy olejowy itd :/ Rozebralem je troszke i wyjalem ze srodka takie plastikowe oslonki ktore raczej utrzymywaly amortyzator w rownowadze Niestety swiecac do srodka zauwazylem ze jest tam imbus ale potrzebowalbym dlugiej przedluzki aby to odkrecic i zobaczyc co sie tam znajduje. Amortyzatory nie dzialaja calkowicie. Jakis czas temu dolalem troche oleju i jeszcze w miare chodzily a teraz stoja calkowicie. Nie wiem co jest tego przyczyna moze jest ktos kto bedzie w stanie ogarnac jakos ten problem ?
djwiocha Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 1. To nie jest amortyzator olejowy. 2. To tak w zasadzie nie jest w ogóle amortyzator. To jest po prostu widelec dwupółkowy przypominający amortyzator. 3. Żeby to rozkręcić to potrzeba imbusa tak gdzieś z 50cm albo i więcej , nie wiem bo nie miałem czegoś takiego (na szczęście). 4. Procować nawet jako tako to nie będzie bo: nie ma ani tłumienia ani negatywnych sprężyn, ani nie jest to jako tako wykonane, no i opory na tulejach są ogromne tym bardziej jak syf wleci bo uszczelek też nie ma a jak ma to to nie są takie uszczelki które przed czymkolwiek ochronią. 5. Tak w zasadzie są dwie opcje: abo pogodzić się z tym że amortyzator nie pracuje i poczekać aż coś pęknie (a to możliwe bo kolega miał kiedyś podobny to twarz zostawił prawie na asfalcie), albo zmienić go na coś konkretnego z czym będzie problem bo prawdopodobnie rower jest tej samej klasy co ten amortyzator. 6. Wpisz w Google frazę "Makrokesz" i poczytaj co nieco to zorientujesz się co i jak, a najlepiej to ogarnij Ten temat. 7. Przerabiałem już to jak kolega miał rower Sprick Vortex amortyzator marki zoom nigdy nie pracował, no może na krawężnikach z 5mm.
ugupu Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Nie wiem co jest tego przyczyna moze jest ktos kto bedzie w stanie ogarnac jakos ten problem ? To się nazywa rigor mortis czyli stężenie pośmiertne... Na reanimację już chyba za późno. Przykro mi...
okartowo Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 hmm ;P to dzieki za wyjasnienie no i coz ^^ zdaje sie ze nastepny rower bedzie do freestylu ^^ temat do zamkniecia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.