Filip666 Napisano 13 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Od jakiegoś czasu jeżdżę na Novatecach w połączeniu z DM24 i bardzo sobie chwale. W tej cenie to najlepsze rozwiązanie bo tak naprawdę kosztują grosze;) W razie problemów z łożyskami można je wymienić(w serwisie w Warszawie to koszt 15zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 13 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 te 20000km to tak na przykład podałem, 15zł za łozyska to nawet nie dużo, ale mam nadzieje ze pojeżdże na nich tak ze 2 sezony bez zaglądania do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 w bikeboardzie byl tesk 240stek i akurat w tym modleu padly stosunkowo szybko a dokladniej po danielkach zdajsie poddaly a wewnatrz wyladowaly 3 nowe lozyska za 120zł :(Widac sporo zalezy od warunkow...jak nie zapomne sprawdze ile dokladnie km w najblizszym czasie bo teraz nie mam czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Owszem czytałem ten test, to piasta red.nacz. bikeBoardu Ja pisałem, że "niektórzy uzyskiwali na piastach DT Hugi przebiegi rzędu 20000km" - polecam lekturę usenetu. Sprawdzałem w manualach rozmiary łożysk przed kupnem, pasują SKF'y za 8zł więc w razie czego nie trzeba kupować tak drogich łozysk Co do Notateca u kumpla kręci się ładnie w przednim kole, jeden sezon (nie znam dokładnego przebiegu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birdman Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 mam u siebie w biku na tyle piaste novateca na 4 lozyskach maszynowaych pod tarcze; przebieg na razie niewielki (z 200-300km) i poki co zadnych problemow; kolko kreci sie pieknie; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 ja tez nie mowie ze wszystkie padaja ;)Napisalem ze akurat w tym modelu...zreszta mam wrazenie ze Pan Kędracki ma wyrazne inklinacje do katowania sprzetu w roznej masci maratonach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birdman Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 ehhh.... no i wykrakalem... niestety piasta novatec poprostu zamarza... nie wiem czy to kwestia smaru, kurczenia sie metalu w niskiej tempraturze czy zbyt ostrego kata padania promieni slonecznych; ponizej 0 stopni pojawiaja sie spore opory; dzisiaj przy -20 wystarczylo pare minue jazdy bez zadnych przystankow i juz ja mrozilo... gdy podnosze rower i proboje zakrecic kolem to nie chce ono wykonac nawet jednego obrotu... jednak tak smao szybko jak zamarza tak szybko sie ogrzewa; wystarczy pare minut w cieplym pomieszczeniu i juz kreci sie wysmienicie; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 a jak z jakoscia bebenkow w novatecach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 hmmm ciekawe z tym zamarznieciem, a ja za niedługo skończe rower składać i co, nie bede mógł jeździć :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birdman Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 nie no... jezdzic sie da; i jak bedziesz tak jezdzic to na lato takiego powera zbierzesz ze bedziesz asfalt zrywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 hehe, a przydałoby sie takiego powera na lato mieć, zeby sie nie meczyc podczas jazdy :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fatmark Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 pytanie to juz padalo kilka razy, ale odpowiedzi sie nie doczekalo, dlatego je ponawiam: jesli nie novatec to co (na tyl, pod vke, do xc, w granicach 100zl, najchetniej na maszynkach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 na maszynach koło 100zł to chyba nic nie ma, za 139 jest Grimeca: http://www.rowerowy.com/index.php?strona=pokaz&id=32 albo winzipy tez są na allegro, ale nic o nich nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
birdman Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 przy -14 piasty mi juz nie zamarzaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 hehe to dobrze, nie zamarzaja tylko pekaja z zamarzniecia :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiq Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 ja miałem (jeszcze mam ) przyjemność jeździć na piastach produkowanych dla authora (kupiłem w czechach i poskładałem sobie kółka, ale w Polsce też można je kupić przód 150zł tył 220zł) przejechałem na nich ok 10000 km i dalej ciągna bez problemów łożyska można by co prawda powoli wymienić ale nie ma takiej potrzeby, najwiekszym mankamentem są luzy na bębenku ale 3000km jeszcze spokojnie wytrzyma a pewnie i troche więcej, dodatkowo przód waży 8g więcej niż dt pod tarcze a tył w okolicach 400g więc jest lzejszy niż novatec, dlatego z całą odpowiedzialnością moge polecić te piasty (są oczywiście na maszynówkach) teraz bede sprzedawał tylne koło i do tyłu kupie piaste reborna bloodline za 149zł ,a przód pozostanie authora, reborn równiez na 4 maszynach , wazy 400g i ma 3 zapadki, można go kupić w mk bike (pewnie jeszcze jakiś rabacik będzie:)) i pytałem już o cene bębenka -40zł (więc tanio), dodatkowo można dostać wszystkie części zapasowe ( w novatecu juz nie i waży 494gram), więc chyba najbardziej sie opłaca (za bębenek do authora zażyczyli sobie 120zł :/ ) mamy więc mocny, tani i dobrze uszczelniony bębenek z góry odradzam winzip, ns na tył bo sie sypią bębenki, da bombowi też sie zdarza , novatec jest ok ale mozna zaoszczędzić pare gramów za kilka złotych i mieć dostęp do części zamiennych, co do woodmana to niezła firma ale troche gorzszy stosunek jakość/cena choć przyznaje że akurat z tymi piastami nie miałem bezpośrednio doczynienia ja biore reborna powinien sie sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Wstrzeliliście sie w temat własnie miałem sie o to zapytać i patrze... O juz jest temat i sporo odpowiedzi nie ma to jak forum rowerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 a co sadzicie o piastach American classic na tyl-chodzi mi dokladniej o trwalosc bebenka na trzech podwojnych zapadkach jesli dobrze pamietam...w kazdym razie tych zapadek to tam sporo bylo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 a co sadzicie o piastach American classic nie znam ich, ale chcialbym wiedziec, jaki producent je wytwarza bo jak sie domyslam "american classic" to nazwa konkretnego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Nie, American Classic to producent. Polskiego dystrybutora tych piast nie ma (był pare lat temu), więc szansa kupna u nas w kraju jest bardzo mała (kilka z pół roku temu widziałem w krakowskiej Secesji ale tylko pod V-ki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 dzieki za wyjasnienie szczegoly poznam dzieki google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jesl mielibyście wybór pomiędzy Shiamno a novatec'em to co byście wybrali?? Ja ym brał novateca bo jest lepszy od XT LX i Deore bo jest na maszynowkach a Shimanorobi na kulkach To co Shimano w kule leci sobie?? Czy moze ejst jakas nowa technologi co buje wszystko na łeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Ja ym brał novateca bo jest lepszy od XT LX i Deore bo jest na maszynowkach lozyska to nie wszystko- kwestia jest tak naprawde o wiele bardziej skomplikowana niz sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dobra to o co chodzi wobec tego?? bo że to jest skomplikowane to ja wiem ale co i jak to juz bardziej zawiłą kwestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Lożyska to jedna, ale poza tym w piascie istotne sa: bebenek, jakosc uszczelnien, obudowa (korpus), jakosc zacisku (i tak pewnie o czyms zapomnialem ). wiec piasty shimano pomimo przestarzalych lozysk (ale mimo to dobrych, tyle ze wymagajacych wiekszej "troski") sa nadal godne uwagi, gdyz pozostale parametry sa raczej bez zarzutu. wiadomo dt swissy to nie sa, ale w swojej cenie nie sa imo zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.