toperko Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Witam kilka dni temu kupiłem meride matts 800d z 2010, świetny rower w cenie 3500 lecz kupiłem ostatnią sztukę i jestem zmuszony do jego odesłania z powodu dużego wgniecenia na ramie. Obecnie ciężko znaleźć ten rower w internecie/sklepach więc szukam podobnych rowerów. Mam szansę na wymianę na 1000d z 2010 w tym samym sklepie lecz nie wiem czy nie jest on gorszy od 800d. Amortyzator Manitou R7 był by lepszy od SR Epion RLD ale różnią one się jeszcze hamulcami i piastami. Najbardziej martwi mnie przewaga M575 (w 800d) nad M486 (w 1000d). proszę o sugestie dotycząca tych rowerów i propozycje innych.
PopaY Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Szczerze? Ja bym wymienił na 1000-D. Osprzet jest podobnej klasy i jak za te same pieniądze to nie ma co się zastanawiać.
toperko Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 chyba tak zrobię ale jeszcze nie wiem co oni powiedzą na to uszkodzenie, mam nadzieje ze nie będzie mowy o żadnej naprawie (chodzi mi o wytrzymałość/sztywność ramy) chodź najchętniej został bym przy 800d, może potem wstawię zdjęcie uszkodzenia i sami ocenicie.
PopaY Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Myślę, że jeśli było to fabryczne z nowym rowerem to nie będą robić problemów. A co do Twoich obaw. Oczywiście osprzęt w 800-D jest troszeczkę inny, lepszy, ale zauważ, że 1000-D to inny rodzaj ramy. Tu już jest zastosowana rama HFS czyli ten najwyższy segment wśród rowerów Meridy. W 800-D jest TFS czyli nieco gorszą po względem wytrzymałości. Napęd masz taki sam, naprawdę ja bym się hamulcami nie przejmował w tym przypadku. Piasty są pod hamulce więc to nie dziwi. Ogólnie moim zdaniem naprawdę warto wziąć 1000-D.
Rulez Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 W 800-D jest TFS czyli nieco gorszą po względem wytrzymałości. Sama rama nie jest "nieco gorszą po względem wytrzymałości" , rama jest cięższa ponieważ materiał ma gorsze parametry wytrzymałościowe i trzeba stosować grubsze ścianki rur, wytrzymała jest tak samo A teraz sedno sprawy, dwa najważniejsze elementy Meridy 1000D są na wyższym poziomie -rama i amortyzator, piasty to pryszcz - dopiero piasta XTR jest naprawdę lepsza, hamulce - owszem 575 są lepsze , ale nie na tyle żeby mieć wpływ na wybór roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.