Skocz do zawartości

[3400-4000] mtb / xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kilka dni temu kupiłem meride matts 800d z 2010, świetny rower w cenie 3500 lecz kupiłem ostatnią sztukę i jestem zmuszony do jego odesłania z powodu dużego wgniecenia na ramie. Obecnie ciężko znaleźć ten rower w internecie/sklepach więc szukam podobnych rowerów. Mam szansę na wymianę na 1000d z 2010 w tym samym sklepie lecz nie wiem czy nie jest on gorszy od 800d.

Amortyzator Manitou R7 był by lepszy od SR Epion RLD ale różnią one się jeszcze hamulcami i piastami.

Najbardziej martwi mnie przewaga M575 (w 800d) nad M486 (w 1000d).

proszę o sugestie dotycząca tych rowerów i propozycje innych.

Napisano

Szczerze? Ja bym wymienił na 1000-D. Osprzet jest podobnej klasy i jak za te same pieniądze to nie ma co się zastanawiać.

Napisano

chyba tak zrobię ale jeszcze nie wiem co oni powiedzą na to uszkodzenie, mam nadzieje ze nie będzie mowy o żadnej naprawie (chodzi mi o wytrzymałość/sztywność ramy) chodź najchętniej został bym przy 800d, może potem wstawię zdjęcie uszkodzenia i sami ocenicie.

Napisano

Myślę, że jeśli było to fabryczne z nowym rowerem to nie będą robić problemów. A co do Twoich obaw. Oczywiście osprzęt w 800-D jest troszeczkę inny, lepszy, ale zauważ, że 1000-D to inny rodzaj ramy. Tu już jest zastosowana rama HFS czyli ten najwyższy segment wśród rowerów Meridy. W 800-D jest TFS czyli nieco gorszą po względem wytrzymałości. Napęd masz taki sam, naprawdę ja bym się hamulcami nie przejmował w tym przypadku. Piasty są pod hamulce więc to nie dziwi. Ogólnie moim zdaniem naprawdę warto wziąć 1000-D.

Napisano
W 800-D jest TFS czyli nieco gorszą po względem wytrzymałości.

Sama rama nie jest "nieco gorszą po względem wytrzymałości" , rama jest cięższa ponieważ materiał ma gorsze parametry wytrzymałościowe i trzeba stosować grubsze ścianki rur, wytrzymała jest tak samo ;)

A teraz sedno sprawy, dwa najważniejsze elementy Meridy 1000D są na wyższym poziomie -rama i amortyzator, piasty to pryszcz - dopiero piasta XTR jest naprawdę lepsza, hamulce - owszem 575 są lepsze , ale nie na tyle żeby mieć wpływ na wybór roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...