sender Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności zapodziałem podkładki CPS z Avid Juicy 7. Chciałbym je zastąpić takimi zwykłymi z v-brake. Czy są one takie same, kształtem oraz czy siły jakie działają na adapter i zacisk mogą je powyginać, połamać? Mały edit. Dopiszę jeszcze, że obie tarcze to 185mm avid'a. Przy widelcu jest mocowanie PM, natomiast z tyłu na ramie jest IS. Pozdrawiam Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jeśli chodzi o średnicę to jest identyczna. Problemem może być grubość bo, jak dobrze wiesz, w V-kach są dwie grubości podkładek i nie wiem jak się to ma do grubości CPS. Sprawdź organoleptycznie która grubość jest odpowiednia. O siły i naprężenia nie martwiłbym się wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sender Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Właśnie skończyłem montowanie zacisków, jestem mądrzejszy o to doświadczenie, tak więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Istotnie średnica jest taka sama - to po pierwsze. Zogdnie z @ugupu w v-kach mamy do czynienia z podkładkami. Jedna jest płaska, dwie są "stożkowe" i dwie wklęsłe, celem przyjęcia tych "stożkowych". Ważna jednak jest ich grubość ponieważ jedna wklęsła jest taka sama jak ta z CPS, natomiast jedna jest jakieś 2x grubsza i to właśnie ona może stanowić problem ponieważ zbyt daleko odsunie zacisk od tarczy. W systemie CPS jest również 5 podkładek. Jedna płaska zwykła, dwie "stożkowe" i dwie wklęsłe. Te dwie wklęsłe są identycznej grubości. Zapewne znajdą się i tacy, którzy powiedzą, że wystarczy 3 podkładki, albo jedna duża i też będzie działać. Pozdrawiam Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.