Skocz do zawartości

[Dystans roczny]-ilość

Cymmes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów!

Mam pytanie odnośnie rocznego przebiegu km. Znajomy mówił mi, że "dobrej klasy amator" przejeżdża rowerem 6000km. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.

Marcin

Dokładnie, tak jak napisali przedmówcy powyżej. Bardzo dużo zależy w jakim terenie się jeździ. Są tacy co robią po 15-20 kkm rocznie, ale na szosówkach po asfalcie. Ja jeżdżę 90% teren leśny i głównie typowe treningi xc, tak więc o tak dużych przebiegach nie mam co nawet myśleć. I nie ma czegoś takiego jak dobry przebieg. Często trening na odcinku 20 km będzie bardziej efektywny i pożyteczny dla naszej kondycji niż dystans 100 km na jeden przysiad :icon_wink:

• Mod Team

Każdy kto choć trochę jeździ wie że 2 km podjazdu potrafi bardziej dać popalić niż 10km jazdy po prostej, więc nie ma co przeliczać na km. Już lepiej motywować się jeżdżąc na wyższej kadencji aby trasę szybciej przejechać.

No i jeszcze kwestia tego czy jeździmy tylko dla przyjemności/treningu po pracy/szkole i w weekendy, czy wykorzystujemy rower jako środek transportu + długa wycieczka w weekend.

Mając do pokonania przykładowo 10km do pracy + powrót da nam 100km tygodniowo czyli około 5000km rocznie tylko w celach transportowych.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Mam obecnie rower Author Compact. Poruszam się w celach treningowo-przyjemnościowych. Głównie trasu w okolicy: Bytom-Gliwic-Tychy-Żory-Sosnowiec-Siewierz-Pyrzowice-Piekary Śl. U nas jak to na wyżynie śląskiej trochę podjazdów,trochę zjazdów reszta to jazda mix. Założyłem sobie taki cel te 6tyś km i jak na razie jestem chyba na dobrej drodze. Tak jak napisał, których z Kolegów wyżej. Będę się starał z tego czerpać max przyjemności, a dystans niech będzie motywacją do dalszej jazdy.

Dziękuję i pozdrawiam Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...