Cymmes Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Witam Forumowiczów! Mam pytanie odnośnie rocznego przebiegu km. Znajomy mówił mi, że "dobrej klasy amator" przejeżdża rowerem 6000km. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp. Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 wszystko zależy od typu terenu nawierzchni celów i rowerów na jakich się trenuje ja mam w planach około 8-10kkm i wiem że będzie to wymagało wiele pracy i potu ale trenuje na równinach co ni jak się ma do gór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 my na to, ze warto sie zastanowic, jak 6tys po szosach wielkopolski ma sie do tego dystansu po szlakach gorskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jazda na rowerze tak jak jedzenie, przyjemność do pewnego pułapu. Za karę i na siłę to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dokładnie, tak jak napisali przedmówcy powyżej. Bardzo dużo zależy w jakim terenie się jeździ. Są tacy co robią po 15-20 kkm rocznie, ale na szosówkach po asfalcie. Ja jeżdżę 90% teren leśny i głównie typowe treningi xc, tak więc o tak dużych przebiegach nie mam co nawet myśleć. I nie ma czegoś takiego jak dobry przebieg. Często trening na odcinku 20 km będzie bardziej efektywny i pożyteczny dla naszej kondycji niż dystans 100 km na jeden przysiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Każdy kto choć trochę jeździ wie że 2 km podjazdu potrafi bardziej dać popalić niż 10km jazdy po prostej, więc nie ma co przeliczać na km. Już lepiej motywować się jeżdżąc na wyższej kadencji aby trasę szybciej przejechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 No i jeszcze kwestia tego czy jeździmy tylko dla przyjemności/treningu po pracy/szkole i w weekendy, czy wykorzystujemy rower jako środek transportu + długa wycieczka w weekend. Mając do pokonania przykładowo 10km do pracy + powrót da nam 100km tygodniowo czyli około 5000km rocznie tylko w celach transportowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cymmes Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Mam obecnie rower Author Compact. Poruszam się w celach treningowo-przyjemnościowych. Głównie trasu w okolicy: Bytom-Gliwic-Tychy-Żory-Sosnowiec-Siewierz-Pyrzowice-Piekary Śl. U nas jak to na wyżynie śląskiej trochę podjazdów,trochę zjazdów reszta to jazda mix. Założyłem sobie taki cel te 6tyś km i jak na razie jestem chyba na dobrej drodze. Tak jak napisał, których z Kolegów wyżej. Będę się starał z tego czerpać max przyjemności, a dystans niech będzie motywacją do dalszej jazdy. Dziękuję i pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.