tomasov Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Z racji tego że wcześniejszy temat odnośnie czyścików do łańcucha został zamknięty ( nie wiem dlaczego ? ) postanowiłem go odświeżyć!Co więcej we wcześniejszym temacie nie działają już linki więc nie wiem o jaki produkt chodziło? Jeśli chodzi o to czy czyściki ( maszynki ) są opłacalne to moim zdaniem jak najbardziej,jeśli oczywiście tylko spełniają swoją funkcję?! Czy warto bawić się w ściąganie łańcucha,brudzenie itd?Znajomy mówił mi że lepiej sobie darować taki zakup a lepiej jest już spryskać łańcuch płynem do czyszczenia silników i spłukać wodą pod ciśnieniem!Nie wiem jaki daje to rezultat ale mieszkam w bloku więc nie za bardzo mam gdzie płukać łańcuch pod ciśnieniem!Sądzę,że taki czyścik powinien nawet lepiej doczyścić łańcuch niż samo spryskanie i przepłukanie łańcucha!Wiadomo czyściki są lepsze i gorsze a ja mam na myśli właśnie taki: http://allegro.pl/czyscik-do-lancucha-bike-hand-yc-791-nowy-i1563223275.html Bike Hand YC-791 Jeśli ktoś używał w/w czyścika to będę niepomiernie wdzięczny za opinię Pozdrawiam
tobike Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Ostatnio zakupiłem maszynkę do czyszczenia łańcucha w Lidlu, byłem nastawiony sceptycznie i po zakupie miałem mieszane uczucia co do wydanych pieniędzy, poczytałem na forum o wadach maszynek i przy pierwszym czyszczeniu zachowałem środki ostrożności i rozwagę. Rower wystawiłem na balkon, do maszynki nalałem benzyny ekstrakcyjnej, łańcuch przesuwałem w niej wolno żeby benzyna miała czas zadziałać, już po chwili była cała czarna i dobiegał z napędu bardzo nieprzyjemny zgrzyt piasku mielonego w łańcuchu. Wylałem zużyty płyn (ciężko usunąć małą ilością benzyny syf z maszynki) zalałem nową porcją i kolejne płukanie (znów powoli przesuwając łańcuch). Po dwóch a najlepiej trzech razach takiego płukania zostawiamy łańcuch do wyschnięcia. Nawet jak zostanie w nim troszkę ziarek piaski to będzie na tyle suchy (łańcych) że po paru obrotach korbą ziarka same wypadną z łańcucha. Potem można śmiało smarować łańcuch, najlepiej po kropelce oleju na każde ogniwo łańcucha.
tomasov Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Bardzo dziękuję Ci kolego za opinię!Słyszałem o tych czyścikach w lidlu lecz jakoś wypadło mi to z głowy!Czy mógłbyś zamieścić jakieś foto z tym czyścikiem?Sądziłem że trzeba szybko obracać korbą aby łańcuch dobrze wyczyścić ale widzę,że jest inaczej!Dzięki za uwagę
harryharry Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Właśnie taki sprzęt był w lidlu z tymże tam kosztował niecałe 23 zł. Olej przelałem do buteleczki po wodzie utlenionej a ten płyn starczył na 1,5 napełnienia maszynki, więc po tym jeszcze raz benzynki ekstrakcyjnej dolałem. Łańcuch czyściutki i odtłuszczony, smarowidło do łańcucha jednak nie za ciekawe. lidlowska maszynka do czyszczenia łańcucha
tomasov Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Właśnie taki sprzęt był w lidlu z tymże tam kosztował niecałe 23 zł. Olej przelałem do buteleczki po wodzie utlenionej a ten płyn starczył na 1,5 napełnienia maszynki, więc po tym jeszcze raz benzynki ekstrakcyjnej dolałem. Łańcuch czyściutki i odtłuszczony, smarowidło do łańcucha jednak nie za ciekawe. lidlowska maszynka do czyszczenia łańcucha Benzyna dużo skuteczniejsza od płynu do czyszczenia silników itp?
harryharry Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Benzyna ekstrakcyjna jest rewelacyjna z tymże jest ona szkodliwa więc masz opcję dbać o środowisko naturalne i płacić za ekologiczne czyścidła i płacić za nie 10 x tyle co za benzynę ekstrakcyjną, twój wybór. Jednak wg mnie najlepszy będzie szejk ale musisz się nastawić na to, że trochę benzynki Tobie zejdzie. Można ją odzyskać jednak nasmrodzisz trochę sąsiadom.
tomasov Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Benzyna ekstrakcyjna jest rewelacyjna z tymże jest ona szkodliwa więc masz opcję dbać o środowisko naturalne i płacić za ekologiczne czyścidła i płacić za nie 10 x tyle co za benzynę ekstrakcyjną, twój wybór. Jednak wg mnie najlepszy będzie szejk ale musisz się nastawić na to, że trochę benzynki Tobie zejdzie. Można ją odzyskać jednak nasmrodzisz trochę sąsiadom. Jeśli chodzi o odzyskiwanie to masz na myśli że benzyna musi trochę odstać a cały brud opadnie na dno?Zakręce,odstawie w piwnicy więc....wiesz.... i tak w blokach śmierdzi zazwyczaj jakby coś tam wlazło i zdechło
harryharry Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Tak dokładnie takie odzyskiwanie. Do zapaskudzonego łańcucha świeża niepotrzebna. Świeżutką dopiero na 2-3 shake. Po jakimś czasie się nagromadzi troszku tej benzyny;D Jak ktoś bardzo oszczędny to jeszcze filtrować można. Ostatnio przez filtry od tych ''ekspresów'' do kawy filtrowałem i spisywał się w miarę dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.