Skocz do zawartości

[dieta] prawidłowa

netta1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam raczej nie typowy problem bo chcę przybrać na masie nie mięśniowej a tłuszczowej bo jak to mi koledzy z teamu mówią: " wyglądasz jak byś jechał na diecie wysoko białkowej bo masz może 3g tłuszczu" fakt nie ważę dużo bo 69kg przy 188cm nogi mam mocno wyrzeźbione, może nie tyle napakowane co mocno widoczne mięśnie które są zbite i silne.

Jem niby to co normalny człowiek i nie ukrywam że często zdarza się mi jeść o 22-23 smażone rzeczy bo po prostu czuje że mi się jeść chce, jak policzyłem kalorie z przeciętnego dnia to wychodził mi wynik na poziomie 6000 kcal z czego około 1,2g białka/ kilogram masy ciała i około 45% udziału cukrów w diecie.

ktoś powiedział by czym się mątwie, odpowiem nie mam zapasu energetycznego bo na zawodach jadę bardzo łanie na podjazdach i elementach technicznych ale gdy przychodzi łatwy odcinek to o ile na początku jestem w stanie wykręcać pod 40km/h i to trzymać to już po 50km nie mogę przekroczyć 33 na tym samym odcinku bo czuje że czegoś mi brak a cukry są uzupełniane i minerały też. Aby nie było że to z braku treningów to napiszę że potrafię przejechać fullem którym się ścigam na oponach terenowych 200km z średnią około 25km/h po asfaltach i staram się na każdym treningu (jest ich 3-4 w tygodniu) robić trasy 70km+

Chyba że ten problem nie dotyczy tylko diety a może braku jakiegoś treningu kto się domyśla gdzie jest mój błąd niech poradzi co z tym zrobić.

ps. przetrenowania nie czuje czerpię wiele radości z każdego wyjazdu

na początku jestem w stanie wykręcać pod 40km/h i to trzymać to już po 50km nie mogę przekroczyć 33 na tym samym odcinku bo czuje że czegoś mi brak a cukry są uzupełniane i minerały też.

Ja minimalną warstwę tłuszczu mam i nic to nie zmienia. Człowiek, to nie maszyna. Kwas mlekowy, zmęczenie psychiczne itd. To normalne, że pod koniec trasy masz niższe prędkości. Z tego co piszesz nowicjuszem zdecydowanie nie jesteś, więc nie wiem czemu Cię to tak dziwi. Tak po prostu jest. Żeby ten proces spowalniania opóźnić trzeba sobie wyrobić odpowiednią "bazę" treningową w okresie powiedzmy listopad-styczeń Polega to na spokojnym(spalanie tlenowe) pokonywaniu dużych dystansów. Ale skoro bujasz się fullem 200km i licznik Cię nie robi w h* to wytrzymałość masz niezłą. W takim razie po prostu zaakceptuj, że jesteś człowiekiem, a ludzie nie mogą zapodawać tej samej mocy przez wiele godzin :thumbsup:

Tym nie mniej trochę tłuszczyku powinno się mieć. Z licznika BMI wynika, że masz prawidłową wagę, ale pewnie masz trochę więcej mięśnia, niż przeciętny śmiertelnik, więc jest to tylko orientacyjne.

Wykorzystujesz "okienko glikemiczne"? Do ok. pół godziny po treningu organizm jest w stanie przyswoić dużo więcej pokarmu, niż normalnie. Załaduj po treningu ze 2 talerze owsianki, czy kanapki, czy jakieśtam inne węgle.

Nie łącz w jednym posiłku węgli z tłuszczami. Podobno razem się gorzej przyswajają. Sam się tego sztywno nie trzymam, ale skoro masz taki problem, to spróbuj. :rolleyes:

Nie łącz w jednym posiłku węgli z tłuszczami. Podobno razem się gorzej przyswajają.

i tu chyba trafiłeś bo właśnie często w ten sposób jem po treningach że jem dużo cukrów+ tłuszczy jakąś godzinkę później zaczynam dopadać białka by miło z czego się odbudować ale fakt przeoczyłem ten mały szczegół.

co do BMI to chyba 19,5 nie jest dobrym wynikiem bodaj 21 przy masie mięśniowej powinno być. ale zobaczymy jak wyjdzie po zmianach w "okienku".

No nowicjuszem nie jestem raczej na pewno chodź czasem popełniam ich błędy ale już coraz rzadziej.

A co do bycia człowiekiem specjalne robię wypady fullem startowym po 8h by zwiększyć swoją robotykę :icon_lol: bo wyścigi zajmują mi około 2:30 czyli w porównaniu do treningów krótko ale fakt treningi jadę raczej w tlenie a wyścigi wiadomo mieszanie stref i prędkości często się zmieniają a na treningach zazwyczaj jadę jednym dość wysokim

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...