svenson Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Witam, kupiłem za w miarę fajną kasę Wiliera Triestinę z 2009. Rower na osprzęcie Campagnolo Centaur i Veloce. Oddałem go do serwisu i dostałem telefon, że manetka jest do wymiany bo zrzuca o 3 przełożenia. Poszperałem w necie i wyczytałem, że niektóre klamkomanetki Campa mają system SpeedShift (czy coś w ten deseń), który tak właśnie działa w zależności chyba od stopnia nacisku na manetkę. Moje pytanie zatem czy mam rację czy jednak trzeba wyrzucić kasę na nowe części? Nie pamiętam która to klamka (prawa czy lewa) ale z opisu serwisanta można wnioskować, że ta od kasety. Niestety moja przygoda z szosówkami zakończyła się wieki temu na Romecie i te nowe technologie to dla mnie trochę magia... O co ewentualnie dopytać aby mieć pewność? Dzięki za wszelaką pomoc. Pozdrawiam, sven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valanthil Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Kupiłeś rower i była założona zła klamka? Ja w to wątpie. Jeśli są 3 skoki to pewnie problem z lewą i przodem bo tam pewnie masz dwie tarcze. Wiem, że np. w shimanowskiej sorze są 3 skoki na 2 blaty (jest taki jakby pół skoku). Co do campy to nie jeździłem więc nie pomoge Ci, ale wydaje mi sie ze da sie na tym bez problemu jezdzic i lancuch nie powinien obcierac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Nie jest to problem tylko normalne działanie i dziwi mnie, że serwisant o tym nie wie. W centaurach można wrzucić na raz 3 a zrzucić nawet 5 przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 serwisant do zmiany a nie łapa Tak jest i tak ma być działa dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikur Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Jeśli po jednym kliku zmienia Ci po trzy przełożenia to jest zepsuta , niestety taka jest uroda campy że często się psuje ( ach ta włoska delikatność ) albo jest serwisowana przez złych mechaników bo faktycznie speed shift tak działa uważaj też żeby nie próbowali Ci montować w serwisach linki od shimano ( chodzi o rozmiar główki od linki która w orginalnej campie jest mniejsza niż w standarcie sh*tmano ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.