Skocz do zawartości

[klamki] Campagnolo Centaur

svenson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem za w miarę fajną kasę Wiliera Triestinę z 2009. Rower na osprzęcie Campagnolo Centaur i Veloce. Oddałem go do serwisu i dostałem telefon, że manetka jest do wymiany bo zrzuca o 3 przełożenia. Poszperałem w necie i wyczytałem, że niektóre klamkomanetki Campa mają system SpeedShift (czy coś w ten deseń), który tak właśnie działa w zależności chyba od stopnia nacisku na manetkę.

Moje pytanie zatem czy mam rację czy jednak trzeba wyrzucić kasę na nowe części? Nie pamiętam która to klamka (prawa czy lewa) ale z opisu serwisanta można wnioskować, że ta od kasety. Niestety moja przygoda z szosówkami zakończyła się wieki temu na Romecie i te nowe technologie to dla mnie trochę magia...

O co ewentualnie dopytać aby mieć pewność?

Dzięki za wszelaką pomoc.

Pozdrawiam,

sven

Kupiłeś rower i była założona zła klamka? Ja w to wątpie.

Jeśli są 3 skoki to pewnie problem z lewą i przodem bo tam pewnie masz dwie tarcze. Wiem, że np. w shimanowskiej sorze są 3 skoki na 2 blaty (jest taki jakby pół skoku). Co do campy to nie jeździłem więc nie pomoge Ci, ale wydaje mi sie ze da sie na tym bez problemu jezdzic i lancuch nie powinien obcierac

• 3 tygodnie później...

Jeśli po jednym kliku zmienia Ci po trzy przełożenia to jest zepsuta , niestety taka jest uroda campy że często się psuje ( ach ta włoska delikatność ) albo jest serwisowana przez złych mechaników :) bo faktycznie speed shift tak działa :) uważaj też żeby nie próbowali Ci montować w serwisach linki od shimano ( chodzi o rozmiar główki od linki która w orginalnej campie jest mniejsza niż w standarcie sh*tmano )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...