Skocz do zawartości

[Piasta wielobiegowa] Shimano Nexus SG-8R20 - części zamienne

balamuciciel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników :-),

dorwałem piastę jak w temacie (pod hamulec rolkowy), ale ponieważ biegi nie chodziły i piasta wydawała dziwne dźwięki (kręcąc do tyłu "chrobotała") postanowiłem ją rozebrać.

Okazało się, że łożysko było do d... wyrzucenia, akurat z dostępnością łożyska nie ma problemu, ale natrafiłem na dwa elementy, których nie bardzo wiem gdzie szukać i prosiłbym o pomoc :-).

Poniżej fotka brakujących/zniszczonych elementów:

czesci.jpg

Są to elementy, które mieszczą się na poniższym schemacie w miejscu wskazanym przez strzałkę :D, których Shimano nie opisuje i podejrzewam, że w rowerowym nie dostanę tak prędko, ale przyznam szczerze, że jeszcze nie pytałem ;-)

schemat2c.jpg

Z góry dziękuję za pomoc/rady i pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Ten element z wypustami ułamanymi przytrzymuje dużą sprężynę i przywraca pierwotne położenie zapadek biegów, sprężynka (po środku zdjęcia) znajduje się pod nim lub wewnątrz niego (nie pamiętam dokładnie) i prawdopodobnie załącza nadbieg 5-8. Sprężynka po prawej jest prawdopodobnie od mechanizmu zapadek dzięki czemu piasta obraca się swobodnie gdy się nie kręci.

Ogólnie słabo, mam podobny problem, poskładałem bo wyskoczyły mi jedynie sprężyny... Niestety nigdzie nie ma instrukcji jak poprawnie złożyć. na razie działa ale od 5 do 8 przy zmianie nie mogę pedałować - przy obrocie manetką obraca się zębatka w przeciwnym kierunku. :( Może w przyszły weekend znowu zdejmę koło i spróbuję

PS. Jak ktoś wie gdzie kupić SG-8R20 lub cały mechanizm wewnętrzny w cenie do 300 zł to proszę o kontakt.

Napisano

PS. Jak ktoś wie gdzie kupić SG-8R20 lub cały mechanizm wewnętrzny w cenie do 300 zł to proszę o kontakt.

Dobra już nieważne... ;) Poskładałem do kupy oś i działa. W wolnym czasie napiszę jak poskładać cały element nr 7 - Y-34R98040.

Co do części zamiennych to słabo, ja też nie dostałem żadnego odzewu do teraz :(

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...