tomek84 Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam przeczytałem kilka tematow, ale część linków nieaktywna a część raczej ma problem z przetrenowaniem, do czego mi daleko. Chciałbym się dowiedzieć jak w miarę szybko zwiększyć wytrzymałość i siłę, co bezpośrednio przekłada się na radość z jazdy Niestety zima całkowicie nieprzepracowana. Teraz jeżdżę po 3-4 razy tygodniowo po 30-40km (rower mtb)ale tempo raczej słabe przy tym co było kiedyś i dystans dłuższy też na razie odpada chyba. Przyda się jakaś rada, czy może poprostu jeździć swoim tempem czy efektywniej będzie jakieś konkretne ćwiczenia / treningi zastosować ? może próbować jak największe dystanse albo zwiększyć tempo jazdy ? Czy może w ogóle mniej jeździć a w między czasie biegać i jakoś to połączyć ? Z góry przepraszam jak już było coś takiego, nie będę się długo gniewał za ewentualne wywalenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenjisan Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Znajdź sobie kompana, najlepiej trochę mocniejszego. Jeździj z dynamiczną muzyką (tylko bezpiecznie ). Nakreślaj nowe cele, wczoraj 30km w 90 min to jutro w 85 Jak lubi się jeździć rowerem to cóż innego można robić żeby szybciej jeździć jak nie jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal93 Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ja bym proponował jazdę z większym obciążeniem tzn jeżeli jeździsz na np 2x7 to zmienić na np 3x6 i ćwiczyć nogi w ten sposób... Tylko nie przesadzaj bo się to odbije na kolanach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek84 Napisano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 kenjisan wiadomo, że jeździć chodziło mi właśnie o jakiś pomysł żeby było efektywniej, aby w miarę możliwości nie marnować czasu. Dzięki, faktycznie popróbuję ze stoperem i zwiększać obciążenie. Przez tę niemoc przypomniało mi się traumatyczne przeżycie ze ścieżki rowerowej nad lubelski zalew. Jechałem sobie za piękną dziewczyną do czasu aż mnie zobaczyła i tak narzuciła tempo, że nie wiem czy w większym szoku była moja głowa czy nogi Wtedy to wytłumaczyłem oporami toczenia moich opon, ale teraz to już wymówki nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Możesz robić dwa razy w tygodniu po 100 pełnych przysiadów. Jest wiele ćwiczeń na wzmocnienie mięśni nóg, także tych mięśni których nie używa się podczas jazdy rowerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 tomek84 , potrzebujesz drugiego kolarza , który będzie narzucał tempo , mi osobiście to pomogło i teraz jak jeździmy to nie raz mi się po uszach dostaje że za szybko hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MlodyBarney Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ja bym Ci doradził znaleźć jakiś dobry podjazd i trenować podjazdy na stojąco i siedząco po takim treningu mam nogi jakbym nie wiadomo co robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jak w zimie nic nie robiłeś to ja proponuję beż kombinacji tylko robić bazę (możliwie długie jazdy równym tempem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mój codzienny zestaw na nogi: podnoszenie nogą hantelki 30 kg 14 serii w każdej po 10 powtórzeń na każdą z nóg odpoczynki 1 min pomiędzy seriami, wykroki trzymając 2 hantle z obciążeniem łącznym 54 kg 4 serie po 10 na każdą nogę 1 min odpoczynku pomiędzy seriami, potem wspięcia na palce z obciążeniem 2 hantelkami 54 kg 5 serii 100 powtórzeń w każdej 1 min przerwy pomiędzy seriami. Ćwiczenia wykonuje codziennie do tego jazda min 40 km na dzień po terenie górskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Również Proponuję nie skupiać się na sile, ale robić bazę, to znaczy długie i możliwie spokojne wypady. Aż będziesz w stanie nabić powiedzmy 100km i na takich trasach kilka tempówek 45-60sek. można wpleść. Wtedy pod koniec sezonu zajmiesz się podjazdami i tempówkami, przysiadami tak, jak koledzy mówili. Listopad-styczeń możesz biegać, płaywać, lub jeździć rowerem, by wyrobić bazę i od lutego możesz rąbać ćwiczenia na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petreek Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 @tomek84: wszystko zależy od tego jaki masz staż treningowy. Jesli poprzedne 2-3 sezony pracowałes w miarę solidnie i generalnie jesteś sprawny fizycznie to nic straconego. Pamiętaj, że najważniejsze w treningu jest stopniowe zwiększanie obciążenia, nie utknij w "spokojnych długich" treningach. No chyba, że jesteś całkiem początkującym cyklistą. "pod koniec sezonu zajmiesz się podjazdami i tempówkami, przysiadami" - bez przesady baza jest ważna, ale jej wpływ na poprawę kondycji jest raczej znikomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 zalezy, jak sie podchodzi do tematu - jesli sie chce przygotowac na za miesiac, to faktycznie baza traci na sensie i wtedy tylko tempowki, przyspieszenia, interwaly itp, tez kwestia co jest glownym celem, ale jakby nie bylo, to czasem lepiej odpuscic juz ten rok i solidnie przygotowac sie do kolejnego, szczegolnie, gdy nie jest sie starym wyjadaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek84 Napisano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Początkujący nie jestem , ale w tym sezonie nie planuję żadnych zawodów. Generalnie zależy mi żeby wzmocnić nogi i ogólnie kondycję na dłuższe wypady żeby dobić do tych 100km i nie umrzeć Dlatego właśnie nie bardzo wiem czy lepiej poprostu jeździć ile się da w miarę równym tempem czy rzadziej, a poprzeplatać to z innymi ćwiczeniami albo katowaniem podjazdów. No chyba, że czyta to ta piękna lubelska sprinterka ze ścieżki rowerowej to chętnie podejmę próbę pościgu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novszy Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 No chyba, że czyta to ta piękna lubelska sprinterka ze ścieżki rowerowej to chętnie podejmę próbę pościgu Dobra motywacja... zacznij za nią jeździć, to szybko wpłynie na poprawę wyników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja bym Ci doradził znaleźć jakiś dobry podjazd i trenować podjazdy na stojąco i siedząco po takim treningu mam nogi jakbym nie wiadomo co robił Dobrze piszesz ale nie polecaj tego na samym poczatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlosi Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 ja bym pamietal ze po przebimbaniu zimy nie mozna isc odrazu w trupa, cwiczenie sily jako stricte sily to trening specjalistyczny poprzedzony odpowiednia baza wytrzymalosciowa ktora ma przygotowac organizm do tego typu obciazen, skutek treningow silowych bez przekulania chociaz 2k kilometrow to z pewnoscia znacznie dluzszy okres regeneracji naderwanych wlokien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek84 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dobra motywacja... zacznij za nią jeździć, to szybko wpłynie na poprawę wyników Patrolowałem wszędzie gdzie się da ale zaginęła ja bym pamietal ze po przebimbaniu zimy nie mozna isc odrazu w trupa, cwiczenie sily jako stricte sily to trening specjalistyczny poprzedzony odpowiednia baza wytrzymalosciowa ktora ma przygotowac organizm do tego typu obciazen, skutek treningow silowych bez przekulania chociaz 2k kilometrow to z pewnoscia znacznie dluzszy okres regeneracji naderwanych wlokien Już 1k jest czyli niedługo najlepiej jakbym pomęczył podjazdy ? znalazłem w necie taki przykładowy plan : Pn – podjazdy 1h Wt - trening szosowy 2,5h Śr – wolne Czw – podjazdy 1h Pt – basen/sauna 1h – aktywny wypoczynek Sb – trening w terenie 3h (ćwiczenie techniki na rowerze zjazdowym lub dualówce) Nd – trening w terenie 2h (ćwiczenie techniki na rowerze zjazdowym lub dualówce) tylko sobotę i niedzielę bym sobie dał trening szosowy żeby nabijać te kilometry , może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Liczy się czas spędzony na rowerze, a nie kilometry : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dokładnie na szosie kilometry lecą szybko sam przejadę 110 km i nie wiem kiedy to przeleciało w górach czas jazdy wydłuża się a dystans maleje do tego organizm przy ostrych górskich podjazdach męczy się o wiele bardziej niż na szosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek84 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Oczywiście, że tak z tym nabijaniem kilometrów to taki raczej skrót myślowy był, jasne że chodzi o jazdę . na konkretnych liczbach się raczej nie skupiam, chodziło tylko o odpowiedź na posta żeby przejechać chociaż 2k zanim się zacznie coś ciężkiego trenować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Jeżeli to mają być podjazdy długie i spokojne ok, ale jeśli niemal max wysiłek, to plan jest stanowczo za ciężki moim zdaniem. Nie wiem, czy Pn i Wt nie lepiej byłoby rozbić techniką jazdy lub innym odpoczynkiem, Tak, by chociaz 1 dien był na regenerację, która jest najważniejsza. Trening zmienia stan kranu. Jak jestes wypoczety to trening go otwiera i wanna kondycji sie napelnia. Kolejnu trening zakreca kran i spuszcza wode. Wazne by treningi zaczynac wyoczetym wtedy wanna ciagle sie napełnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hruppo Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ja proponuje siłownia i wysiłek z małymi obciążeniami ale dużo powtórzeń ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.