Skocz do zawartości

[Suport] Zapieczony problem.

whynot5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam problem z zapieczonym suportem.

Musiałem go odkręcić, a że nie miałem klucza to pojechałem do serwisu.

W serwisie nie poszło nawet z kluczem w imadle, kręcąc ramą. Zjechały się tylko te ząbki w środku na klucz.

I tu moje pytanie: Co teraz ?

Fajna alu ramka. Smutno by było ją wieszać na ścianie przez taką głupote...

Pozdrawiam!

Jesli suport spisujesz na straty to można obciąć ośkę która wystaje poza mufę, do miski spawasz nakrętkę albo śrubę na klucz min. 22, zakładasz dobrą nasadkę 6-kątną, przedłużkę metr z kawałkiem i nie ma siły żeby nie puściło. Warunek - miski muszą być ze stali...

jeśli jeszcze cokolwiek z tych ząbków zostało to przykręć klucz do suportu śrubą, załóż duży klucz oczkowy i uderzaj młotkiem. Nie ma opcji żeby nie puściło. A wcześniej pryśnij jakimś wd40 albo podobnym specyfikiem

Witam....A dokładnie czego nie możesz odkręcić??? Chodzi o suport, czy też miskę suportu???

Również miałem ten sam problem z odkręceniem gdy wymieniałem suport na maszynowy, ale z miską suportu po prawej stronie tam gdzie jest korba.Wziąłem dłuższą śrubę z podkładką i przełożyłem ją przez mufę aż do miski.Przełożyłem klucz przez śrubę i przyłożyłem go do miski.Nałożyłem podkładkę i porządnie wszystko przykręciłem.Do klucza od suportu potrzebny jest klucz nr 22 i sporo siły a odkręcamy w prawą stronę .Z początku nie mogłem odkręcić, nawet gdy stałem i bujałem się na kluczu :).W tedy byłem zmuszony użyć palnika(butla z gazem i wężem)i porządnie podgrzałem miskę od środka .Z początku nic nie szło, więc podgrzałem jeszcze raz. W końcu poszło (ahhh ten cudny zgrzyt:)) Dodam jeszcze że miska oraz rama były stalowe.Na aluminiowej ramie oraz częściach nie wiem czy ten sposób będzie dobry.Gdy uda się tobie wykręcić, nie zapomnij o porządnym wyczyszczeniu gwintu oraz przesmarowaniem go smarem, aby na przyszłość uniknąć takich przygód. :)

Suport na śmietnik. Chce tylko odzyskać ramę.

W serwisie trzymali ją tydzień,po tygodniu oddali z rozbabranym wejściem na klucz.

Mówią żebym sobie odpuścił, że sie nie da. Próbowali w imadle.

Jeden ziomek, bardzo doświadczony serwisant powiedział, że to taki suport co się praktycznie zespaja z ramą i nawet jak wyjdzie to razem z gwintem.

Jeśli serio się nie da to sobie odpuszczę. Ta rama nie jest zbyt wiele warta, ale jeśli jest jakiś sposób to chętnie ją odzyskam. Przecież tyle razem przeszliśmy :blush:

Miski są stalowe, ale żaden klucz już tam nic nie złapie.

[edit] Podgrzewanie alu ramy to chyba nie najlepszy pomysł (?)

...z tym że palnikowanie zostawiłbym na sam koniec jak wszystko zawiedzie. Takie podgrzanie to jednak zmienia strukturę metalu, tym bardziej kruchego alu. Co najwyżej suszarką wstępnie bym podgrzał.

Jak nakrętka jest wspawana to można też kluczem udarowym strzelić raz, to czasem wystarczy by śrubę kluczem ruszyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...