MrRafik Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Cześć Na początek wspomnę że nie znam się na rowerach i manetki,korby itp. to dla mnie czarna magia. Tak więc nie bijcie mnie że nie będę prawidłowo nazywać części rowerowych. Rower to Urata (?!). Dostałem go na komunię. Za kilka dni skończy swoje 8 urodziny. Wszystko w nim dobrze chodziło aż do dzisiaj, a raczej przedwczoraj... Od samego dostania roweru były tzw. przestoje w napędzie, miałem cały obrót pedałami który nie napędzał rowerem. Nie przeszkadzało mi to i jakoś się nie interesowałem tą wadą. Rok temu trochę zaczął się sypać (pedały,licznik,oświetlenie itp.). Na początku tego roku zmieniłem w nim w Decathlonie pedały, nowy licznik od Sigmy, nowe dętki (przód i tył). Ale mniejsza o to bo raczej nie ma to żadnego wpływu na jakość działania roweru. Wspomnę tylko że od tamtego roku chodzi ciężko jak traktor, można nieźle się na nim zmęczyć w letni gorący poranek na prostej drodze. Przedwczoraj wybrałem się na wycieczkę iii ... Po kilku km przejechanych poprostu rozkraczył się. Jak pedałuję do przodu normalnie chodzi łańcuch, zmienia przerzutki ale mogę tak stać w miejscu i nie ruszę się ani metr. Zachowuje się tak jakbym pedałował do tyłu. Przerzutki to jakieś no-namy. Teraz takie pytanie. Czy da się domowym sposobem naprawić usterkę? Co trzeba zrobić aby chodził tak lekko jak za starych dobrych czasów (kondycji nie straciłem!)? Czy w ogóle opłaca się w niego ładować forsę (np. zmiana przerzutek, itp. na jakieś markowe shimano). Czy może lepiej zainwestować w nowy sprzęt. Jednak na początek wolałbym się dowiedzieć co muszę zrobić, gdzie pokręcić itp. aby to naprawić bo forsy od tak nie mam. W dodatku czasami coś zgrzytało w rowerze.
wojtek164 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Witaj, po tym co piszesz wnioskuje że rozsypały się zapadki, a że to stary już rower zapewne to wolnobieg a nie kaseta, więc nie ma się co bawić w naprawę, tylko trzeba wysłużony już wolnobieg wymienić na nowy, koszt to paręnaście złotych (a ten stary niech sobie wolno pobiega ) Myślę że jeśli używasz roweru tylko do niecodzinnych przejażdżek to wystarczy go przeserwisować i posłuży jeszcze jakiś czas. Piszesz że przerzutki przerzuca - to dobrze, przesmarować i będzie git. A że ciężko chodzi to być może chodzi tu o piasty, wartało by ich rozebrać i przesmarować, ewentualnie powymieniać zużyte kulki i konusy. Jeśli masz sprawności manualne i spryt to odsyłam do strony zbooya, gdzie w dziale m.in. "sprzęt" znajdziesz info co i jak zrobić.
MrRafik Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Mam zdolności manualne (bez skojarzeń), ale wkurzają mnie śrubki... Raczej sam nie będę kombinować bo pojęcie mam zerowe ale czy warto korzystać z usług Decathlona? Ich serwis plus ich części? Hmm... z roweru korzystam wtedy kiedy jest plusowa temperatura i jest w miarę ciepło (+12C). W wakacje robię po min. 20km dziennie. Co do zmiany przerzutek to powiem że to żadna pierwsza klasa. Zmieniają się jakby miały się zaraz połamać. W ewentualności mogę z rana zrobić zdjęcie jak to wygląda.
Grand231 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Raczej sam nie będę kombinować bo pojęcie mam zerowe ale czy warto korzystać z usług Decathlona? Raczej nie gdyż zrobią ci to na odwal się. Co do zmiany przerzutek to powiem że to żadna pierwsza klasa. Zmieniają się jakby miały się zaraz połamać Czyli potrzeba je wyregulować + ew rozebranie i przesmarowanie sprężyn w tylnej.
MrRafik Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 No właśnie co do tych przerzutek to podobno mają taki mechanizm i nic się z nim nie da zrobić.
kello Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Potrzebny ci nowy wolnobieg koszt około 20 zł w jakimkolwiek sklepie rowerowym i do tego klucz do wolnobiegu koszt pewnie 10zł do tego klucz francuski i sam odkręcisz i przykręcisz co trzeba. Jeśli będzie działać to ok, jeśli łańcuch będzie skakać po nowych zębatkach to można tak trochę pojeździć, może się ułoży. Jeśli rower był dużo jeżdżony jest prawdopodobieństwo, że stary łańcuch nie będzie pasować do nowego wolnobiegu, ale musisz to zobaczyć w praktyce. Na 70% powinno być ok.
MrRafik Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Problem został rozwiązany Został zamontowany nowy wolnobieg z Shimano. Poprawione zostały luzy na tylnym kole, piast także został lekko poprawiony i wyregulowany, ale kuleczki nie były w nim zmieniane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.