autobus Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Dziś dostrzegłem takie zjawisko w mojej korbie Deore FC-M510 mianowicie przeważnie jeżdżę na przełożeniu przód 2 tył 9 i problem polega na tym iż na podjeździe pod górę dolna część łańcucha zaczyna się owijać w górę a powinien iść w stronę kasety. I takie jest moje pytanie czy zębatka się już wytarła i trzeba zmienić czy problem jest w czymś innym. Dodam że jak nie ma zbytnio wielkiego obciążenia na pedały to tak się nie robi, czasami na podjeździe pod górkę. Na 1 i na blacie takie coś nie powstaje dochodzę do wniosku że zębatka do wymiany ale chce się upewnić dlatego pytam. I takie moje pytanie w tej korbie blat oraz średnia zębatka są aluminiowe a najmniejsza jest stalowa, jaką zakupić czy pozostać przy aluminiowej czy stal mam dylemat bo zależy mi na wadze ale z drugiej strony najczęściej używam właśnie średniej zębatki a chciałbym żeby mi wystarczyła przynajmniej na 2 sezony. Moja jazda to lekkie XC. Zdjęcie podglądowe (strzała pokazuje gdzie łańcuch się zatrzymuje jak się owinie zamiast iść w stronę kasety) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 W zamierzchłych czasach też miałem podobny problem. Używałem wówczas korby Deore XT FC-M760, przerzutki tylnej Deore XT RD-M750 i łańcucha CN-HG93. Na początku 1 pytanie: czy mówiąc o 9-tce z tyłu masz na myśli największą czy najmniejszą koronkę kasety? Jeśli najmniejszą, to już wyjaśniam: mój problem był identyczny i występował na 32T z przodu oraz bodaj trzech najmniejszych zębatkach z tyłu (chociaż na takich przełożeniach nie powinno się jeździć). Działo się to również tylko pod obciążeniem. W dodatku występowało potwornie upierdliwe zaciąganie wózka tylnej przerzutki, przy czym łańcuch generował obłędne "pykanie". U Ciebie jet podobnie? Po trudach i znoju, konsultacjach z Shimano doszedłem do wniosku, że była to wina przynitowanych podbieraków w koronce korby. Pamiętam, że trochę je podpiłowałem i co nieco pomogło, acz problemu całkowicie nie wyeliminowało. Remedium był zakup nowej zębatki bo jak się okazało Japończycy nie byli w ciemię bici i w tym samym modelu korby poprawili umiejscowienie nitów. A zauważyłem to przypadkiem, bo miałem akurat do czynienia z mnóstwem tych korb, jak i kontakt z Shimano był niezły. Po wymianie-jak ręką odjął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autobus Napisano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Dokładnie tak jak piszesz taki jest mój problem identyczne objawy mam tak jak Ty. Zrobię tak jak piszesz przypiłuje je trochę a jak będzie mnie to dalej denerwowało to wymienię zębatkę ( tylko teraz jaką kupić jak bym się zdecydował na wymianę co polecasz? aby nie było znowu lipy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 W przypadku wymiany zębatki kupiłbym coś podobnej klasy, ale z nowszych korb, w których problem wyeliminowano (Deore, SLX). Nie ma różnicy, czy kupisz alu czy stal. No i polecam pozostać przy Shimano, bo mieszanie zębatek różnych producentów w korbie to zły pomysł. Aby mieć czyste sumienie sprawdziłbym jeszcze linię łańcucha. Może masz źle dobraną oś (o ile mnie pamięć nie myli Twoja korba jest na Octalink?) i łańcuch na skrajnych przełożeniach o coś haczy. Jedną z możliwości jest wówczas niedokładne zazębianie się łańcucha z koronką (o 10-te części milimetra), co może dawać podobny efekt. Co prawda sądząc po Twoim opisie jest to wątpliwe, ale warto wyeliminować wszelkie wątpliwości. Aha, jeszcze jedno. W przypadku podbieraków nie chodzi o całkowite ich spiłowanie, tylko delikatne sfazowanie od góry-tak było w przypadku mojej zębatki. Niemniej pomogło tylko w niewielkim stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.