dominikd Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Witam, Jestem nową osobą na forum więc wszystkich witam. Od trzech dni jestem posiadaczem roweru Merida Matts 40D w którym pojawił się problem z hamulcami Tektro Draco Rower jest fabrycznie nowy. Problem pojawił się po przejechaniu ok.30km i polega na tym że hamując tylnim hamulcem rower wpada w silne wibracje i słychać stukanie które przenosi się na całą ramę. Siła hamowania jednak jest nadal bardzo dobra. Sprawdziłem że zacisk nie jest poluzowany ,klocki nie ocierają o tarczę,a tarcza jest czysta. Dodam że po wyjechaniu ze sklepu rower hamował idealnie bez żadnych wibracji i stuków. Problem dotyczy tylko hamulca tylnego. Bardzo proszę o sugestie w temacie rozwiązania problemu. Ostatecznie oddam rower do naprawy gwarancyjnej. Pozdrawiam Dominik
przemolinko Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Najprawdopodobniej tarcza jest nieco krzywa. Możesz to sprawdzić ustawiając klocki tak aby tarły one o wykrzywione elementy, jeżeli się tak da to niestety ale tarcza jest krzywa. Co za tym idzie na gwarancji ci tego nie wymienią (jest to część eksploatacyjna).
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Jak ma parę dni to bym go zaprowadził na rogolacje regulację ( jeśli by mi się nie chciało) zawsze można powiedzieć ze problem zauważyłeś tuż po zakupie .... nie udowodnią ci nic. A jak wiadomo można sie powołać na niezgodnośc towaru z umową. Jeśli by się wypieli 4 literami na ciebie to trzeba poprostu bedzie wziąć klucz francuzki w łapę i prostować.
dominikd Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Moim zdaniem tarcza jest prosta.Kręcąc kołem nie widać najmniejszego "bicia" tarczy. Może to kwestia zapowietrzonego układu ?
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Jak tarcza prosta to na serwis, nie ma co kombinowac jak to swierze. Moga to byc klocki lub zle ustawiony zacisk.
MRLL Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Równiez mam meride matts ale 60 D i tez mam to samo w Tektro draco. Wciskam hamulec, a on mi wibruje. hmm
Onyxer Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Tarcza jest najprawdopodobniej krzywa - klucz francuski w dłoń i zabawę z prostowaniem czas zacząć PS; tranzystor82 - zapraszam do punktu 3b naszego regulaminu.
dominikd Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Więc jestem po wizycie w serwisie.... Panowie męczyli się z tematem półtora godziny. Wymienili tarczę oraz klocki na nowe a efekt wibracji po przejechaniu kilku metrów powracał. Problemy na chwilę obecną został rozwiązany po zamontowaniu twardych klocków marki Shimano-niestety nie znam dokładnego typu. Wygląda na to że klocki w fabrycznych hamulcach to jakiś szajs. Dwa komplety wymienione i każde wadliwe. Pozdrawiam
MRLL Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Mozesz mi powiedziec jak długo masz ten rower? Bo ja jade na przegląd ale dopiero za tydzien , bo mija prawie miesiąć od kiedy go mam, i rowniez od początku czuje tą usterke, lecz myslalem, ze po jakimś czasie jazdy to przejdzie. Mój brat kupił kross lvl a2 i tam ma hamulce tektro auriga comp. Wyśmiał mnie, ze mi cała rama chodzi. Boje sie, ze jak pojade na przegląd to zabule, a pieniedzy brak :/
PopaY Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Ja mam w 40-D Auriga Comp i czegoś takiego nie odczuwam. Dziwna sprawa muszę przyznać... W sumie hamulce niemal takie same. Jeśli dzieje się to na kilku rowerach to coś musi być z serią.
nightrunner Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Jestem nowy na forum więc witam wszystkich Miałem taki sam problem z tylnym hamulcem w Authorze Dexterze 29 (przód nie sprawiał problemów). Problem został rozwiązany po wymianie zacisku na model Auriga, całe szczęście na gwarancji Teraz wszystkim osobom, które zgłaszają się z tym problemem wymieniają zacisk więc Draco musi być chyba niedopracowane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.