dominikd Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam, Jestem nową osobą na forum więc wszystkich witam. Od trzech dni jestem posiadaczem roweru Merida Matts 40D w którym pojawił się problem z hamulcami Tektro Draco Rower jest fabrycznie nowy. Problem pojawił się po przejechaniu ok.30km i polega na tym że hamując tylnim hamulcem rower wpada w silne wibracje i słychać stukanie które przenosi się na całą ramę. Siła hamowania jednak jest nadal bardzo dobra. Sprawdziłem że zacisk nie jest poluzowany ,klocki nie ocierają o tarczę,a tarcza jest czysta. Dodam że po wyjechaniu ze sklepu rower hamował idealnie bez żadnych wibracji i stuków. Problem dotyczy tylko hamulca tylnego. Bardzo proszę o sugestie w temacie rozwiązania problemu. Ostatecznie oddam rower do naprawy gwarancyjnej. Pozdrawiam Dominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemolinko Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Najprawdopodobniej tarcza jest nieco krzywa. Możesz to sprawdzić ustawiając klocki tak aby tarły one o wykrzywione elementy, jeżeli się tak da to niestety ale tarcza jest krzywa. Co za tym idzie na gwarancji ci tego nie wymienią (jest to część eksploatacyjna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Jak ma parę dni to bym go zaprowadził na rogolacje regulację ( jeśli by mi się nie chciało) zawsze można powiedzieć ze problem zauważyłeś tuż po zakupie .... nie udowodnią ci nic. A jak wiadomo można sie powołać na niezgodnośc towaru z umową. Jeśli by się wypieli 4 literami na ciebie to trzeba poprostu bedzie wziąć klucz francuzki w łapę i prostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikd Napisano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Moim zdaniem tarcza jest prosta.Kręcąc kołem nie widać najmniejszego "bicia" tarczy. Może to kwestia zapowietrzonego układu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 3 Maja 2011 Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Jak tarcza prosta to na serwis, nie ma co kombinowac jak to swierze. Moga to byc klocki lub zle ustawiony zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRLL Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Równiez mam meride matts ale 60 D i tez mam to samo w Tektro draco. Wciskam hamulec, a on mi wibruje. hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Tarcza jest najprawdopodobniej krzywa - klucz francuski w dłoń i zabawę z prostowaniem czas zacząć PS; tranzystor82 - zapraszam do punktu 3b naszego regulaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikd Napisano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Więc jestem po wizycie w serwisie.... Panowie męczyli się z tematem półtora godziny. Wymienili tarczę oraz klocki na nowe a efekt wibracji po przejechaniu kilku metrów powracał. Problemy na chwilę obecną został rozwiązany po zamontowaniu twardych klocków marki Shimano-niestety nie znam dokładnego typu. Wygląda na to że klocki w fabrycznych hamulcach to jakiś szajs. Dwa komplety wymienione i każde wadliwe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRLL Napisano 5 Maja 2011 Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mozesz mi powiedziec jak długo masz ten rower? Bo ja jade na przegląd ale dopiero za tydzien , bo mija prawie miesiąć od kiedy go mam, i rowniez od początku czuje tą usterke, lecz myslalem, ze po jakimś czasie jazdy to przejdzie. Mój brat kupił kross lvl a2 i tam ma hamulce tektro auriga comp. Wyśmiał mnie, ze mi cała rama chodzi. Boje sie, ze jak pojade na przegląd to zabule, a pieniedzy brak :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PopaY Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja mam w 40-D Auriga Comp i czegoś takiego nie odczuwam. Dziwna sprawa muszę przyznać... W sumie hamulce niemal takie same. Jeśli dzieje się to na kilku rowerach to coś musi być z serią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightrunner Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Jestem nowy na forum więc witam wszystkich Miałem taki sam problem z tylnym hamulcem w Authorze Dexterze 29 (przód nie sprawiał problemów). Problem został rozwiązany po wymianie zacisku na model Auriga, całe szczęście na gwarancji Teraz wszystkim osobom, które zgłaszają się z tym problemem wymieniają zacisk więc Draco musi być chyba niedopracowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.